PLECATDEACASASCRIU DESPRE CEEA CE VĂD!

ȘI...NU UITA SĂ DAI LIKE!

101 FRUMUSEȚI ASCUNSE ALE ROMÂNIEI!

vineri, 23 ianuarie 2009

Macedonia - mică şi cu nume disputatHarta Macedoniei, ţară fără ieşire la Marea Adriatică (macedo-românii sau aromânii, sau machidonii provin la origine din acesta parte a Peninsului Balcanice)

iată şi harta Greciei, unde se poate observa că există doua regiuni (diviziuni administrative) cu numele de Macedonia

-->Macedonia– ţară din fostul spaţiu iugoslav, situată în centrul Peninsulei Balcanice cu capitala la Skopje, începe să fie cunoscută după desprinderea de Iugoslavia, ca FYRM sau FYRO Macedonia (Former Yugoslavian Republic ,,O''f Macedonia), din cauza protestelor Greciei la adresa numelui acestei noi ţări.
Având în vedere că în nordul Greciei există o provincie cu acest nume teama, normală pâna la un punct, de revendicare a unei părti din Grecia de catre acest nou stat a generat acest tip de reactie dura, mult timp Grecia nerecunoscând această ţară (un alt punct de disputa îl vizeaza şi pe Alexandru Macedon!).
Cu o componentă multietnică si religioasă specifică balcanilor de sud-vest în care domină sârbii si macedonenii (populatie cu ascendenţă grecească) de religie ortodoxă si albanezii (islamici), acest stat s-a confruntat cu numeroase crize politice si sociale. Prima vizeaza relatia tensionată cu Grecia, care se mentine si astazi, a doua a fost legata de cei peste 250 mii de albanezi kosovari care s-au refugiat în 1999 în Macedonia din Iugoslavia, iar cea de a treia criza a fost legată de relatia cu Bulgaria, care recunoaste în cele din urma suveranitatea si existenta unui popor macedonean (în 1999).
Ultimul episod s-a consumat la Summit-ul NATO, de la Bucuresti, din aprilie 2008 când Grecia s-a opus aderării Macedoniei la alianta militară ,,amenintând cu retragerea de la lucrările summit-ului,,.
De altfel Grecia are o traditie îndelungata a relaţiilor tensionate cu vecinii ,cel mai celebru fiind diferendul egeean de graniţă cu Turcia si problema ,, Ciprului de Nord ".

2 comentarii:

Anonim spunea...

Domn' profesor,am observat ca ati scris undeva ca "Macedonia,care nu are iesire la Marea Adriatica"!
Aveti dreptate!Multi spun asta!Chiar si in clasa am vorbit cu colegii despre asta uitandu-ne pe atlas.Si apoi am aflat chiar ca Macedonia este singura tara din Balcani care nu are iesire la mare!

Viorel Iraşcu spunea...

Se oate vedea si pe harta .Profu'

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...