marți, 24 noiembrie 2009

Insula Pastelui- Kon-Tiki, Aku -Aku, Thor Heyerdahl


dezlegarea enigmelor



pluta din lemn de balsa


faimosii virachocas sau ,,urechile lungi"

Am facut un mic sondaj între copii mei si am descoperit cu uimire ca nu stiu nimic despre Insula Paștelui ! Am rămas dezamăgit că, în era internetului cărțile tinereții, cum este Aku Aku, rămân pitite și prafuite în rafturile bibliotecilor sau anticariatelor.

Istorie

In 1722 navigatorul olandez Roggeveen descopera aceasta insula izolata in partea central sudica a Oceanului Pacific chiar in a doua zi de Pasti, abia dupa cincizeci de ani mai trec pe aici navigatori spanioli si apoi marele James Cook si francezul La Perouse.
In anii care urmeaza venirea misionarilor are ca urmare decimarea bastinasilor, prin vânare, sclavie, rapiri si violuri plus bolile aduse de europeni. Fortati sa munceasca la exploatarile de guano( excremente de liliac) acestia se pierd usor in negura istoriei si zestrea lor genetica si culturala dispare. Asa ii gaseste marele Thor Heyerdahl, calatorul norvegian care pe o pluta de balsa reuseste sa traverseze Pacificul de la est la vest, adica dinspre America de Sud catre insula Pastelui, beneficind de curentii oceanici.

Statuile si enigmele

Va imaginati uimirea primilor navigatori si nu numai, atunci cind pe acesta insula stearpa si fara copaci au vazut zeci de statui inalte de 7 metri cu faţa catre mare, ce stajuiau tarmurile oceanului, mai ales ca unele dintre ele aveau si o ciudata palarie pe cap, de vreo citeva tone!!!
Cercetatorii vorbesc despre civilizatii extratereste in timp ce Heyerdahl asculta legendele bastinasilor si raspunde la intrebarea cum au aparut si mai putin la intrebarea ce rol au avut.
Intrebari:
1. Cum au putut oamenii primitivi, chiar si ,, urechi lungi" ( populatii albe venite din Peru) sa ciopleasca in piatra bazaltica dura acesti colosi? - Cu cutite si topoare din piatra!
2.Cum au putut sa aseze palariile pe capul statuilor? - Un sistem ingenios de funii si maluri de pamint!
3.Care este originea si rolul tablitelor ,, rongo-rongo" cu o ciudata scriere hieroglifica(mayo) atribuita de bastinasi stramosilor cu par rosu, barbi si urechi lungi? ------????? Asta ramine fara raspuns pentru ca nu mai exista decit vreo 20 de asemenea tablite, restul fiind arse de un misionar francez pentru ca reprezentau scrierea satanei !?

Final

Aku-aku inseamna in credinta bastinasilor duhul pazitor, rau sau bun ce vegheaza asupra fiecarei fiinte si asupra locurilor din insula.
Numele original al insulei spune multe despre credintele locuitorilor fie ei ,,urechi scurte"( slujitori ) sau ,,urechi lungi", si anume ,, Buricul Pam#ntuluii" sau ,,Ochiul care vede raiul" sau ,,Vama paradisului".
Ce n-a putut Heyerdahl sa demonstreze a fost legatura insularilor cu celelalte constructii din Polinezia franceza, cu limbile polineziene de origine indoneziana care sprijina teoria venirii primilor locuitori din Asia de Sud-Est si nu din America de Sud.

Lectura placuta! Aku-Aku, Thor Heyerdahl

4 comentarii:

Anonim spunea...

misto blog

Anonim spunea...

Foarte reusit blogu tau. Mi-as dori sa ajung intr-o zi pe Insula Pastelui dar nu gasesc nici o persoana care sa vina cu mine:)) Tot respectu pentru blog.

Alex Suciu
www.myspace.com/alexsuciu

Viorel Iraşcu spunea...

Alex, ia si tu o pluta de balsa,dar pentru asta trebuie sa ajungi in Chile, acolo vei gasi probabil o sudamericana cu care sa navighezi.
Multumesc pentru aprecieri.

Ultimus Romanorum spunea...

http://silentiumlink.blogspot.com/2010/09/insula-pastelui.html

Prietenii din Povești: Desene de Colorat cu Personaje Îndrăgite

Puncte Cheie ale Articolului Desenele de colorat cu personaje din povești stimulează dezvoltarea motrică fină, creativitatea și concentrarea...