luni, 10 ianuarie 2011

Lacul Negru, Lacul Verde, Lacul Roşu- SOVATA

Sovata oferă şi alte minunăţii turistice naturale, altele decât vestitul lac Ursu, despre care am mai scris aici (apropo, seamănă privit de sus, chiar cu o blană de urs întinsă!)

O călătorie în jurul lacului, sau în rezervatia naturală ce înconjoară baza de tratament îţi prilejuieşte întâlniri saline cu alte câteva lăcuşoare cu denumiri bine articulate, legate de proprietăţile fizice sau de înfăţişarea acestora.

LACUL NEGRU

Este situat în interiorul staţiunii, pe strada de pe umărul dealul care domina artera principală. Pentru cunoscători, este situat imediat după campingul de sus şi după aşa numita casă a găzarilor, de fapt o vilă de protocol. Este împrejmuit, iar accesul este interzis. Am obsevat câteva mici staţii de pompare, probabil că bazele de tratament ale hotelurilor se alimentează de aici. N-aş putea să vă spun de ce se numeşte negru, probabil pentru că este situat într-o cavitate salină adâncă iar lumina nu ajunge dar şi din cauza pădurii.



LACUL ROŞU

Este situat în continuarea lacului Ursu, şi formează împreună cu lacul Verde un mic complex lacustru agreabil, iar culoarea roşie este dată, vara mai ales, de miliardele de vieţuitoare numite artemii-un crustaceu micuţ numit știinţific Artemia salina, care colorează apa în într-un roşu murdar, mai ales pe margini, unde apa este mai puţin adâncă. Are  în jur de 1600 mp.



LACUL VERDE

Mai mic decât lacul Roşu (310 mp), şi aflat înaintea acestuia, de altfel cele două comunică, poartă denumirea datorită reflectării în apă a verdelui pădurii, copacii aplecându-şi ramurile asupra lui.
Ambele lacuri au în adâncime un nămol mineral salin cu sulfat de fier şi calciu, ceea ce le conferă un potenţial terapeutic deosebit, pentru viitor.



LACUL ALUNIŞ

Este al doilea lac din staţiune ca mărime, are peste 3500 mp, şi se află în imediata apropiere a lacului Ursu. S-a format în anii '70 cu câţiva metri mai jos decât fratele lui mai mare, aşa că apa din Ursu se scurge în Aluniş. Este mai puţin sărat decât Ursu dar cu toate acestea are pontoane şi deci există posibilitatea de a  se face băi terapeutice.



LACUL PARASCHIVA SAU PIROSKA

Ultimul lac din salba de lacuri de la Sovata, este un lac dulcicol, cu o cantitate mai mică de sare dizolvată, astfel că permite şi existenţa peştilor.



Drumul spre lacul Paraschiva

O poză artistică

Munte de sare pe care apele de şiroire din precipitaţii îl dizolvă, apa ajungând în lacuri şi alimentându-le cu sare

Lacul Ursu într-o dimineaţă caldă de decembrie

Sare la zi

3 comentarii:

Unknown spunea...

Inca nu am terminat sa numar prin cate pasuri/trecatori am trecut si trebuie sa plonjez in Lacul Rosu. :-))
Nu am stiut ca Lacul Rosu Bicaz are si un var indepartat prin Sovata.:-))
Ma intreb daca se pot muta catva "artemii-un crustaceu micuţ" la Bicaz ca iar sa fie de culoare adecvata numelui.

Viorel Iraşcu spunea...

Trebuie sa recunosc ca aveti un simt al umorului deosebit.
Cu deosebit respect.

teodor spunea...

De ce s-a închis Lacul Roșu din Sovata, din răutate?
Interese comerciale sau altceva?Vrem să știm!!!

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...