luni, 7 ianuarie 2019

Cascada Beușnița sau minunea în trepte de tuf calcaros

La Cascada Beușnița, sau cascadele Beușniței, pentru că sunt în număr de trei, se ajunge relativ ușor, urcând spre dreapta de la frumosul și faimosul lac Ochiul Beului.

Cascadele din calcar, travertin sau tuf calcaros, sunt acoperite, ca și la Bigăr, de mușchi verde de pădure, ceea ce îi sporește frumusețea și o face mult mai atractivă și mai spectaculoasă.

Mi-a plăcu în mod deosebit pentru că este și accesibilă, are și un debit bogat și se asociază cu lacul Ochiul Beiului, formând un complex de obiective turistice de prim rang, pentru Munții Aninei.
De menționat, că apele Beușniței nu formează mai jos acest lac carstic turcoaz, el fiind produsul unui izbuc submers.

Din păcate, zona nu este pusă în valoare deloc, drumurile de la Socolari, lângă Oravița, sunt execrabile ,ar orașul Anina este, de departe, cel mai deprimant oraș din câte am văzut în România. Nici cu Oravița, cu tot cu teatrul ei și cu muzeul farmaciei, nu este departe.

Zona este atât de săracă, încât căutarea unei pensiuni decente si, mai ales, a unui restaurant normal, cu altă mâncare decât pizza, este o adevărată aventură... deprimanto-gastronomică.

Să revin la cascade.
Prima și cea mai frumoasă se află la 10-15 minute de lacul Ochiul Beiului-detalii AICI-, și se înfățișează în toată splendoarea cu o cădere de 15 metri, peste mușchiul gros de pădure de foioase
.
Undeva în stânga cascadei principale, urcă o potecuță, către cea de a doua treaptă, nu foarte înaltă, dar mult mai lată, iar după alți câțiva zeci de metri găsiți cea de a treia treaptă, mai îngustă și mai gălăgioasă.

Cascada se formează pe culmea Pleșiva, a munților Aninei, pe valea Beușniței, afluent al Nerei, la puțin peste 300 de metri altitudine.

Zona a fost declarată rezervație complexă, în care sunt ocrotite specii submediteraneene, precum liliacul sălbatic, cărpinița, mojdreanul, iasomia, pe lângă specii foioase clasice ca: alunul turcesc, fagul balcanic, frasinul sau ulmul.



Filmulețe:
- prima cascadă, cea mai mare și mai frumoasă;
- a doua cascadă, mai lată, debit bogat;
- a treia cascadă, cea mai mică.



3 comentarii:

Unknown spunea...

Am vazut-o si eu , dar din nefericire avea debitul foarte mic, asa ca nu m-am putut bucura de frumusetea ei maxima.In schimb tot drmul pe jos pana acolo si Ochiul Beiului au compensat cu varf si indesat totul. Minunat loc.

Traveling Hawk (aka Adriana) spunea...

E un loc minunat, nu prea departe de casă, unde n-am mai fost, totuși, de foarte mulți ani! Poate corectez greșeala, anul acesta :)

Anonim spunea...

Anina e acum statiune montana recunoscuta, din cate am citit. Zona nu e deloc saraca, chiar daca e doar un fost oras minier, care a incercat sa-si revina dupa socul economic suferit. Lasa impresia ca ar fi urat si deprimant, dar e un orasel montan frumos si linistit, as putea zice... un sat mai mare. Asa a zis si sora mea, ca e intunecat si ciudat, cu blocuri vechi; l-a comparat cu Twin Peaks sau cu Centralia, orasul care ardea din interior in Silent Hill! :) Poate noi, turistii, avem pretentii prea mari. Are si doua restaurante unde se poate manca bine, nu doar pizza, desigur. Pensiunea Anina e superba, in stil rustic si mai sunt ceva pensiuni nou deschise prin zona, chiar daca nu apar pe booking.

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...