sâmbătă, 10 februarie 2024

Suntem atât de civilizați pe cât reciclăm?

Suntem pe ultimul loc la reciclare pe cap de locuitor în UE! În România, se reciclează fix 36 de kilograme de deșeuri pe fiecare locuitor! Dacă nu este trist, atunci este jenant de rușinos, mai ales când observăm că locul de deasupra nostră din clasament este ocupat de Malta cu aproape dublul cantității( 70 kg.). 

Campionii la civilizație ecologică (construită, este drept, și cu amenzi mari) sunt neserioșii ăia de austrieci, care reușesc să recicleze  într-un an mai bine de 516 kilograme de deșeuri pe cap de locuitor. Și pentru prostia noastră plătim mii de euro pe zi penalizări! Când pun cifrele acestea două cap la cap, mă apucă un dor să plec pe râuri de munte... Dar și acolo, pet-urile de la muntenii și turiștii noștri ecologiști fac legea.

Austriecii aceia care nu ne lasă în Schengen! Ce să zic, niște needucați... Cancelarul lor are multe bube politice de rezolvat și va da socoteală pentru ele la intern, dar nu austriecii și firmele lor sunt vinovați pentru că noi, primii în Europa de la coadă nu suntem admiși. Asta apropo de antipatia față de ei manifestată în ultimul timp.

Să revenim la civilizație ecologică. După Austria, urmează Danemarca (411 kg.) și Germania (409 kg.), alți cotropitori anglo-saxoni ai spațiului european. Asta îmi aduce aminte de un episod dintr-o călătorie în Bavaria, unde, la pensiunea unde eram cazați se aflau 7 pubele sau 7 fracții de reciclare, pe înțelesul tuturor: sticlă albă, sticlă colorată, hartie, carton, plastic, metal și menajer. 

Proprietarul nu ne-a indicat decât un singur lucru în mesaj, să reciclăm cum trebuie!!!

Aici o altă imagine unde este vorba de procentul pe țară. Oricum, tot acolo cu Malta și Grecia.

Niciun comentariu:

Noua Cortină de Fier

  Pentru cine n-a văzut filmulețul de pe canalul meu de youtube, iată rezumatul scris: - https://www.youtube.com/watch?v=EmDt65c9aB0 - Veche...