miercuri, 15 decembrie 2010

Top zece lacuri din România, după suprafaţă

Principalele zece lacuri din ţara noastră sunt situate în  trepte și forme de relief diferite şi sunt dintr-o varietate de tipuri genetice. Unele sunt mai cunoscute, precum Mamaia sau Izvorul Muntelui-Bicaz, iar altele sunt practic necunoscute, cum sunt Taşaul şi Babadag.
Iată-le: o variantă de pe youtube- Top 10 lacuri România
Complexul lagunar Razim-Sinoe

 
1.RAZIM( RAZELM)- o veritabilă mare interioară, un lac de 415 kmp de tip lagună(fost golf al Mării Negre, blocat/barat de un cordon de nisip sau plajă, cu o singură ministrâmtoare prin care comunică cu marea, numita Gura Portiţei.

2.SINO(I)E- o lagună ,,lipită" de fratele mai mare, Razim, cu o suprafaţă de 171 kmp.

3.GOLOVIȚA- o altă lagună componentă a celui mai mare complex lacustru din ţară, numit Complexul lagunar Razim -Sinoe, lac ce are o suprafaţă de 119 kmp.

4.ZMEICA- ultima mare lagună, situată mai spre spre sud, din complexul mai sus amintit, de 54 kmp.


5.Izvorul Muntelui-Bicaz- cea mai mare acumulare de pe râurile interioare. Lac de acumulare sau de baraj artificial, ce s-a format în spatele acestuia pe râul Bistriţa, la poalele Munţilor Ceahlău, cu o suprafață de 33 kmp.


6.Babadag- un lac situat la marginea estică a podişului cu acelaşi nume, din zona central-nordică a Dobrogei, în fapt un liman maritim (lac format prin bararea gurii de vărsare a unui râu cu un ,,baraj" de aluviuni, depus în acest caz de către curenţii marini), alimentat de râul Slava, cu o suprafață de 25 kmp.


7.Tașaul- un liman maritim uriaş, situat la nord de  orașul stațiune Năvodari, cu o suprafaţă de 23 kmp.


8.Oltina- cel mai mare liman fluviatil (lac format prin bararea cu aluviuni aduse de Dunăre a gurii de vărsare a unui râu mic) din ţară, situat tot în Dobrogea, dar pe latura dunăreană a  Județului Constanța, în apropiere de  localitatea Ostrov și de punctul de trecere cu bacul, spre Călăraşi, cu o suprafaţă de 22 kmp.


9. Brateş- un lac de luncă uriaș, situat lângă Dunăre, în nordul oraşului Galați, amenajat pentru piscicultură, cu o suprafata de 22 kmp.


10.Mostiştea- un liman fluviatil ,,construit,, tot de Dunăre, ceva asemănător cu Snagov-ul doar că acela a fost creat de Ialomiţa, situat în sudul judetului Călăraşi, cu o suprafaţă de 20 kmp.


10.Siutghiol/Mamaia- o lagună frumoasă, ca şi cele din nordul litoralului, aflate pe primele locuri. De fapt pe ,,limba" de nisip ce blocheaza intrarea în golf, s-a construit staţiunea Mamaia, aşa se explică de ce este alungită pe direcţia N-S. Este tot pe locul zece, pentru că are aceeaşi suprafaţă ca și Mostiştea, de 20 kmp.

Un comentariu:

Mihaela spunea...

Multumesc pentru post, foarte interesant. Ai dreptate ca cele mai multe din lacurile enumerate aici sunt putin cunoscute. Stiam doar trei din cele zece.

Programe de Schimb Cultural: Beneficiile Călătoriilor în Străinătate

Programele de schimb cultural oferă participanților oportunitatea de a explora noi culturi, de a învăța limbi străine și de a dezvolta compe...