miercuri, 15 decembrie 2010

Top zece lacuri din România, după suprafaţă

Principalele zece lacuri din ţara noastră sunt situate în  trepte și forme de relief diferite şi sunt dintr-o varietate de tipuri genetice. Unele sunt mai cunoscute, precum Mamaia sau Izvorul Muntelui-Bicaz, iar altele sunt practic necunoscute, cum sunt Taşaul şi Babadag.
Iată-le: o variantă de pe youtube- Top 10 lacuri România
Complexul lagunar Razim-Sinoe

 
1.RAZIM( RAZELM)- o veritabilă mare interioară, un lac de 415 kmp de tip lagună(fost golf al Mării Negre, blocat/barat de un cordon de nisip sau plajă, cu o singură ministrâmtoare prin care comunică cu marea, numita Gura Portiţei.

2.SINO(I)E- o lagună ,,lipită" de fratele mai mare, Razim, cu o suprafaţă de 171 kmp.

3.GOLOVIȚA- o altă lagună componentă a celui mai mare complex lacustru din ţară, numit Complexul lagunar Razim -Sinoe, lac ce are o suprafaţă de 119 kmp.

4.ZMEICA- ultima mare lagună, situată mai spre spre sud, din complexul mai sus amintit, de 54 kmp.


5.Izvorul Muntelui-Bicaz- cea mai mare acumulare de pe râurile interioare. Lac de acumulare sau de baraj artificial, ce s-a format în spatele acestuia pe râul Bistriţa, la poalele Munţilor Ceahlău, cu o suprafață de 33 kmp.


6.Babadag- un lac situat la marginea estică a podişului cu acelaşi nume, din zona central-nordică a Dobrogei, în fapt un liman maritim (lac format prin bararea gurii de vărsare a unui râu cu un ,,baraj" de aluviuni, depus în acest caz de către curenţii marini), alimentat de râul Slava, cu o suprafață de 25 kmp.


7.Tașaul- un liman maritim uriaş, situat la nord de  orașul stațiune Năvodari, cu o suprafaţă de 23 kmp.


8.Oltina- cel mai mare liman fluviatil (lac format prin bararea cu aluviuni aduse de Dunăre a gurii de vărsare a unui râu mic) din ţară, situat tot în Dobrogea, dar pe latura dunăreană a  Județului Constanța, în apropiere de  localitatea Ostrov și de punctul de trecere cu bacul, spre Călăraşi, cu o suprafaţă de 22 kmp.


9. Brateş- un lac de luncă uriaș, situat lângă Dunăre, în nordul oraşului Galați, amenajat pentru piscicultură, cu o suprafata de 22 kmp.


10.Mostiştea- un liman fluviatil ,,construit,, tot de Dunăre, ceva asemănător cu Snagov-ul doar că acela a fost creat de Ialomiţa, situat în sudul judetului Călăraşi, cu o suprafaţă de 20 kmp.


10.Siutghiol/Mamaia- o lagună frumoasă, ca şi cele din nordul litoralului, aflate pe primele locuri. De fapt pe ,,limba" de nisip ce blocheaza intrarea în golf, s-a construit staţiunea Mamaia, aşa se explică de ce este alungită pe direcţia N-S. Este tot pe locul zece, pentru că are aceeaşi suprafaţă ca și Mostiştea, de 20 kmp.

Un comentariu:

Mihaela spunea...

Multumesc pentru post, foarte interesant. Ai dreptate ca cele mai multe din lacurile enumerate aici sunt putin cunoscute. Stiam doar trei din cele zece.

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...