joi, 28 februarie 2013

Ardei umpluți de la Kitchen open 24h/day- Plecat de acasă culinar

Gabi  deține blogul culinar Kitchen open 24h/day și ne ajută cu rețeta sa de Ardei umpluți de Dâmbovița la proiectul plecatdeacasa-culinar, de definire a zonelor turistice din dublă perspectivă gastronomică și turisică

Județul Dâmbovița din nordul Munteniei, se află în zona unde se amestecă netezimea câmpiilor, cu valurile subcarpatice, totul culminând în nord, cu crestele Bucegilor. Mozaicul de obiective turistice include minuni naturale și antropice auzite și neauzite, văzute și nevăzute.

 Pleacă spre bisericile  de lemn ascunse între colinele câmpiei înalte a Găieștiului, cotește la dreapta, înainte de Târgoviște și viziteacea mai mare rezervație de zimbri din România, din Pădurea Neagra Bucșani, unde ai să numeri peste 30 de exemplare. După ce admiri Turnul cel vechi al Chindiei, caută Bezdeadul și vei asculta cea mai frumoasă simfonie a naturii oferită de Malu' de Răsună, o arătare naturală din gresie, cu o acustică uimitoare. Avansează spre zona Pucioasei, bea din apele sale tămăduitoare și întră, pe la Moroieni în frumoasele Chei ale Orzei, dăltuite de Ialomița în calcarele jurasice ale Bucegiului. 

 Și după ce te-ai săturat de frumusețile ascunse ale Munteniei de sub munte, trageți sufletul cu un vin roșu, cu aromă de cireșe amare sau prune uscate, iar dacă vrei poftă încearcă o țuică de Voinești, și apoiși te așează la masă și gustă minunea de ardei umpluți de la Gabi:

Ardei umpluti si un proiect frumos

 
Este un proiect frumos lansat de Viorel Irascu pe site-ul Plecat de acasa, care isi propune sa promoveze bucataria romaneasca si sa o aseze pe regiuni, cu scopul de a cunoaste mai bine zonele turistice din tara noastra si sub aspect culinar. M-am gandit ca este o buna ocazie sa ne reamintim mancarurile bune de la mama de acasa, cu care am crescut, care ne trezesc nostalgii si amintiri frumoase si mai mult de atat, sa incercam sa redescoperim bucataria traditionala cu varietatea ei larga de mancaruri. Sper sa starnesc ceva in voi, sa va determin sa cautati prin caietele ingalbenite de vreme, sau printre amintirile voastre, retete de mancaruri romanesti si sa va alaturati in numar cat mai mare la acest proiect. Ce ziceti, v-am convins?
Eu am sa incep cu o reteta foarte populara, care nu lipseste aproape din nici o casa de romani, anume: ardei umpluti cu carne si orez, asa cum se prepara in Muntenia. Reteta este cea pe care o stiu de-o viata (nu prea lunga, e adevarat) de la mama, de origine din partea de sud a tarii, mai precis jud.Dambovita.

Ingrediente:
14-15 ardei grasi mici/medii (pentru umplut),
100 g orez,
aprox. 500 g carne tocata amestecata (porc si vita),
1 ou,
1 lingura bulion,
1 ceapa mare (din care pastram jumatate pentru sos),
1 lingura ulei,
1 morcov mediu,
1 ardei gras mic, taiat bucatele (se amesteca cu carnea),
4 rosii mari, de gradina,
sare, piper, dupa gust,
eventual, ceva condimente pentru carne tocata,
patrunjel verde, tocat,
apa, cat sa acopere ardeii,
smantana proaspata, pentru servit.
Mod de preparare:
Spalam ardeii si ii curatam de cotor si seminte, cu grija, sa nu ii rupem. Tocam ceapa, un ardei mic (pe care o sa il amestecam cu carnea), patrunjelul (din care pastram putin pentru ornat) si dam morcovul prin razatoarea mica. Amestecam carnea tocata cu jumatate din ceapa tocata, ardeiul tocat, patrunjelul, morcovul ras, sare, piper, condimente. Alegem si spalam orezul si il adaugam peste amestecul de carne. Punem si oul, plus o lingura de bulion si amestecam bine. Taiem capace din partile laterale ale rosiilor, cu care vom acoperi ardeii umpluti. Taiem cubulete restul de rosii si pastram pentru sos.

Luam din amestecul de carne si umplem fiecare ardei, lasand un spatiu liber, de un deget, la gura ardeiului. Acoperim cu cate un capac facut din rosii. Asezam ardeii umpluti, in pozitie verticala, pe cat posibil, intr-o oala mare, incapatoare. Umplem oala cu apa cat sa acopere ardeii si punem sa fiarba incet, la foc mic. Intre timp preparam sosul, astfel: calim ceapa pastrata, cu restul de rosii taiate cubulete.
Incercam daca s-au fiert orezul si carnea, turnam sosul peste ardei, mai lasam pe foc timp de 1-2 minute si oprim focul. Presaram pe deasupra frunzele de patrunjel ramase.
Servim ardeii cu putin sos si smantana proaspata.
Pofta buna!

Sărumâna pentru masă Gabi!

2 comentarii:

Raluca spunea...

Arata foarte bine aceasta reteta. Si eu fac frecvent, ori sarmale ori ardei unpluti. Aceste retete sunt printre retetele mele preferate. Se pare ca reteta prezentata este asemenatoare cu a mea, acceasi pasi isi fac si eu in preparerea acestei delicatese. Felicitari pentru reteta.

Viorel Iraşcu spunea...

Multumim, Raluca. Poate ai alta reteta sa ne-o trimiti, o vom publica!

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...