miercuri, 14 martie 2012

Cele mai înalte turnuri din România

Top zece al celor mai înalte turnuri din țară. 

Grupul celor mai înalte construcții se concentrează, după cum vă așteptați în zona Transilvaniei, unde influența săsească și maghiară (central- europeană)  este puternică. Evident că în acest top sunt prezente turnurile bisericilor catolice și evanghelice, doar trei biserici ortodoxe intrând aici, cea de la Bârsana, cea de la Alba Iulia și cea de la Ploiești. Nu ne putem compara din acest punct de vedere cu impresionantele construcții gotice din restul Europei, cum sunt: turnul Domului din Ulm (161 metri-cel mai înalt din lume), din Köln (157, 3 metri), sau cel al Sagradei Familia din Barcelona.
IATĂ TOPUL ROMÂNESC:


 1.  80 METRI- TURNUL BISERICII CATOLICE SF. MIHAIL DIN CLUJ NAPOCA. Este un turn în stil neogotic, adăugat în secolul al XIX lea bisericii medievale ce datează din anii 1348--1487.






(sursa foto: welcomtoromania.ro)



                  2. 75 METRI- TURNUL BISERICII EVANGHELICE DIN BISTRIȚA. Cel care a ars în 2008 într-un incendiu devastator.
                  2. 74 METRI- TURNUL TROMPEȚILOR AL BISERICII     EVANGHELICE DIN MEDIAȘ. Turnul a fost construit de la început ușor înclinat, în 1450 și are un orologiu adăugat în 1880.
(sursa foto- wikipedia.ro)
NOTA: Se pare că biserica de lemn a  noii mânăstiri Săpânța -Peri din judetul Maramures, are 75 de metri după unele site-uri și 78 de metri dacă ne luăm după comentariul lui Moni, care ofera și sursa.


(sursa foto: ionutanisca)


3. 73 METRI- TURNUL BISERICII EVANGHELICE DIN SIBIU. Turn construit în stil gotic transilvănean odată cu biserica în secolele XIII-XV. Se poate urca până sus,  priveliștea asupra centrului Sibiului fiind extraordinară.





4. 72 METRI- TURNUL BISERICI REFORMATE-CALVINE DIN DEJ. Turnul a fost început în 1500 și terminat în 1643. După alte surse are 71 metri. A servit  drept model pentru bisericile maramureșene din lemn.


(sursa foto: wikipedia.org)



      5. 66 METRI- TURNUL CLOPOTNIȚĂ AL BISERICII REFORMATE DIN TÂRGU MUREȘ. Pentru acest turn există foarte multe cifre vehiculate, de la 55 la 70 de metri. Am rămas la înălțimea data de site-ul welcomtoromania.ro, care este și proprietarul pozei.









6. 64 METRI- TURNUL CU CEAS DIN CETATEA SIGHIȘOAREI. Poate cel mai cunoscut din România, este cel mai mare dintre cele 14 turnuri păstrate, adăposteste azi Muzeul de Istorie și Artă Medievală. O descriere succintă a celor mai importante turnuri- AICI.





           7. 62 METRI- TURLA BISERICII NOI A MÂNĂSTIRII BÂRSANA DIN MARAMUREȘ. Pe mai multe site-uri ea apare cu 57 de metri ca fiind cea mai înaltă constructie de lemn din Europa. Cred ca ceilalți 5 metri se datorează paratrăsnetului instalat pe turlă.




( sursa foto: wikipedia.org)



8. 60 METRI- TURNUL CLOPOTNIȚĂ AL BISERICI SF. IOAN BOTEZĂTORUL DIN PLOIEȘTI. Construită între anii 1923-1930, este cel mai înalt turn de biserică din sudul României.


(sursa foto: atuncisiacum)



              8. 60 METRI- TURNUL BISERICII REFORMATE CALVINE DIN TURDA( VECHE). Biserica în stil gotic, inițial catolică, declarată monument de arhitectură și construită între anii1387-1437.






(sursa foto: wikipedia.org)


9. 59 METRI- TURNUL BISERICII EVANGHELICE DIN CISNĂDIE. În turnul bisericii, construit în 1751,  se află cel mai vechi ceas din Transilvania.



(sursa foto: romeohuidu)


10. 58 METRI- TURNUL CASEI SFATULUI DIN BRAȘOV. Turnul este ridicat în secolul al XIII lea, în stil baroc și domină cu silueta sa celebra Piață a Sfatului din centrul orașului.






(sursa foto: wikipedia.org)






10. 58 METRI- TURNUL CATEDRALEI REÎNTREGIRII NEAMULUI DIN ALBA IULIA. Simbolul  Marii Unirii de la 1918, biserica are hramul Sfintei Treimi și a fost construită între anii 1921-1922, fiind este locul încoronării Regelui Ferdinand I și al Reginei  Maria.




(sursa foto: encilcopediaromaniei.ro)

S-ar fi putut califica și: Turnul catedralei Sf. Maria din Lugoj, cu 57 metri; Turnul Bisericii cu Lună din Oradea de 55 metri sau chiar Farul din Sulina cu ai săi 59 de metri.

15 comentarii:

Traveling Hawk spunea...

Interesant topul asta! Asa am aflat ca nu avem nimic macar de 100 m si conducerea o au detasat bisericile catolice.

Cosmin spunea...

Ba da, avem, dar din pacate doar "turnuri" de fum, pe la diferite combinate si CET-uri...

Viorel Iraşcu spunea...

@Traveling- pentru Romania insemna mult. Cred...
Cosmin- Da, stiu de cel mai inalt, cel de la Baia Mare, care are 300 de metri!

Mira spunea...

Este adevarat ca nu ne putem compara cu alte tari, dar de ce sa ne tot comparam cu altii ;) In timp ce vedeam lista, ma gandeam ca am vazut toate turnurile, in unele am si urcat, iar imaginile surprinse sunt extraordinare.

Traveling Hawk spunea...

P.S. Nu ma refeream la cele industriale...

Tarom spunea...

Frumos top. Mereu gasim astfel de topuri cu biserici si alte cladiri din Europa si mai ales din lume, dar pe la noi nu prea s-a chinuit nimeni sa faca astfel de articole.

Viorel Iraşcu spunea...

@Tarom- asa m-am gandit si eu, ca nu avem topuri de genul acesta in Romania. Sper ca demersul meu sa aiba succes.

Anonim spunea...

Potrivit wikipedia, turnul bisericii evanghelice din Bistrita are 75 m.

ovidiu lazar spunea...

biserica evanghelica din bistrita e mai inalta ca toate astea :)

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc Ovidiu! Voi face corectura necesara si obligatorie. Cu respect.

Moni spunea...

Ai uitat de biserica de lemn Sapanta-Peri, cea mai inalta biserica de lemn din lume - 78 de metri :)
http://maramuresul.webs.com/Biserici.html

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc Moni. Ma ocup!
Sarutmana.

Anonim spunea...

Biserica Neagra, Brasov, 65 de metri

Unknown spunea...

Ati uitat de biserica catolica Coborarea Sf.Duh din Adjudeni, având o inaltime de 72 metri

Anonim spunea...

poza de la Catedrala Reintregirii din Alba Iulia arata Biserica nu turnul clopotnitei care este cel mai inalt. Totusi, nu am vazut in statistica turnul Catedralei Romano-Catolice aflat in apropiere de Catedrala Reintregirii. Acest turn este mai inalt decit turnul clopotnitei Catedralei Reintregirii.

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...