joi, 6 noiembrie 2008

Săcel - Maramureş

în restaurantul pensiunii, mai exact pe terasă, este amenajat un spațiu cu piei și blănuri de lup, vulpe sau urs și cu unelte de tors lâna, iar copilașii noștri au ales să se joace exact acolo unde nu era voie

stăm doar pe blănuri, cică cuminți (aiurea!!)

o căruţă cu coviltir plină de conaționali romi si o gloabă amărâtă

intrarea (monumentală) în pensiune

poarta cu motive traditionale inspirate din ethosul popular- soarele, lanțul, colacul

un pui mic de maramureşean, cu traista mai mare decât el

Nu stiu dacă ați ajuns în sudul Depresiunii Maramureșului (situată în nordul țării, între Munții Maramureșului și valea Tisei la nord și Muntii Rodnei, Țibles și Gutâi la sud), dar zona merită vizitată.
Anul acesta, într-un circuit ce lega Brașovul și Sighișoara de Maramureș, am ales să mergem prin Bistrita,  apoi pe valea Sălăuţei, spre nord, am trecut prin zona Salva- Viseu (cunoscută de cei mai bătrâni prin proiectul de constructie a căii ferate ce a scos din izolare întinsa depresiune a Maramuresului, legând-o cu Transilvania, ceva similar cu traseul Bumbesti- Livezeni, din judetul Gorj), pasul Șetref (818 m) si ajungând pe valea Izei.

Chiar la ieșirea din munti (pasul este situat între Muntii Rodnei- 2303 m vf. Pietrosu- la est si Muntii Țibles- 1839 m- la vest ) se află localitatea Săcel, unde ne-am cazat și ne-am stabilit cartierul general pentru trei zile, atacând de aici: Moiseiul (monumentul lui Giza Veda, Vișeul de Sus -traseul mocăniței si biserica catolică), Bârsana (mânăstirea), Sighetul Marmației (Muzeul si închisoarea victimelor comunismului) si Cimitirul vesel de la Săpânţa.

Pensiunea Perla Maramureșului este cotată la trei stele (margarete), are conditii bune, o poartă monumentală tipic maramureseană la intrare, multe covoare si cergi (un fel de pături din lână scărmănată) traditionale, un restaurant simpatic, cu muzica de la Maramu' si cu palinca locala sau mâncăruri traditionale.

Recomandarea mea este să mergeti acolo,  chiar dacă preturile nu sunt întotdeauna cum va asteptati sau puteti găsi în sat o casă tradișionalp cu o bătrânică ce vă va face de mâncare si veti dormi în paturi de o sută de ani, asa veti simți cu adevărat spiritul zonei de unde a descălecat Dragoș.
Despre celelalte obiective turistice foarte cunoscute într-un alt articol.

Niciun comentariu:

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...