duminică, 21 aprilie 2024

Noua Cortină de Fier

 


Pentru cine n-a văzut filmulețul de pe canalul meu de youtube, iată rezumatul scris:

-https://www.youtube.com/watch?v=EmDt65c9aB0

- Vechea Cortină de Fier separa lumea democratică, capitalistă, occidentală de lumea dominată, ocupată de sovietici, cu toată pleava comunistă incluzând țările cu regim dictatorial și totalitar. Simbolul acestei cortine era Zidul Berlinului, care separa ,în fapt, jumătatea ocupată de ruși, cea de est a orașului, de jumătatea ocupată de aliați unde erau permise libertăți și drepturi elementare, de care ceilalți erau privați, mult prea ocupați să construiască socialismul impus de staliniști.Războiul Rece a fost bătălia surdă, tăcută, a spionajului care se întâmpla de o parte și de alta a acestei cortine.

- Noua Cortină de Fier, a secolului 21, va separa o lume la fel de democratică, ceva mai mare decât în urmă cu 32 de ani, mai unită economic și miltar, mai atentă la derapaje autoritare, de lumea definită de realpolitik-ul rusesc, dictatorial, sângeros și mai ales mincinos. De o parte vor sta SUA și Canada, cu toate democrațiile adevărate din cele două Americi, cu toată Europa civilizată+ Israel-singura democrație reală din Orientul Mijlociu- plus cele patru state pacifice libere, Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Coreea de Sud (Taiwanul nu se pune, din cauză de China, deși este un stat democratic). În partea cealaltă în spatele Rusiei și Chinei, se vor alinia țări pierdute în evul stalinism-leninismului, gen Coreea de Nord, Cuba, Iran, Siria, Venezuela și toate dictaturile arabe petroliere sau nu, statele sfâșiate de războaie, alienate social și cele pierdute între lumi cu ceva libertăți, dar fără un viitor stabil și cu inechități sociale uriașe gen Pakistan, Egipt, Indonezia, Vietnam sau Filipine.
- Linia de fier forjat ideologic va începe în peninsula Kola la Marea Barents, pe granița ruso-finlandeză, apoi pe lângă statele baltice, pe hotarul polonezo-belarus, va trece prin o parte din Ucraina, poate pe Nipru și va coborî prin Marea Neagră, pe o direcție potențială nord-sud, la 244 de kilometri de apele noastre marine ( teritoriale, contigue și economice) până în Turcia. Turcie care deși este în NATO, va face un joc dublu, urmărind să-și consolideze autocrația islamică, dar primind în același timp și investiții din toate părțile, și de o parte și de alta a cortinei. Posibil să acționeze la fel și India (o mare democrație, de altfel), Africa de Sud cel mai puternic stat african și Brazilia, toate parte din BRICS , din zona economiilor emergente.
- În Europa și în apropiere, sub cortină, apăsate de suveranism și naționalism , fără orizont politic, sufocate de frustrări teritoriale vor sta Serbia lui Vucic, Bosnia sufocată de ambițiile sârbilor, Belarusul lui Lukașenko, Ungaria lui Viktor Orban, Armenia pierdută din fundul Caucazului, Turcia dictatorului Erdogan, Libanul fărâmițat etnic și religios, azerii clanului Allyev și cele 5 foste state sovietice din Asia Centrală, cu resurse uriașe de orice, dar incapabile să-și asume reforme profunde democratice.
- Moldova, Georgia, Muntenegru, Macedonia și Albania, au o opțiune democratică asumată dar au nevoie de mult timp să se alinieze rigorilor pe care le va presupune aderarea la lumea liberă și nu cred că cetățenii lor mai au răbdarea, clarviziunea și voința să producă switch-ul societal necesar integrării în noua ordine mondială care stă să se formeze.

Niciun comentariu:

Noua Cortină de Fier

  Pentru cine n-a văzut filmulețul de pe canalul meu de youtube, iată rezumatul scris: - https://www.youtube.com/watch?v=EmDt65c9aB0 - Veche...