miercuri, 11 martie 2009

Tuaregii - războinicii albaştrii ai deşertului


tuaregi din timpul războiului cu francezii colonizatori (1916 -1917)

o fetiță tuaregă (societatea lor este matriarhală, femeile fiind ajutate de un fel sclavi)


oamenii albaştri ai deşerturilor


harta cu răspândirea triburilor de tuaregi în Sahara



rebel tuareg din Mali și un cuţit tradiţional


fizionomie tuaregă

Cine sunt acești tuaregi? 

Mai cunoscut ca nume de mașină, pentru că Volkswagen a ales pentru conceptul sau de teren această denumire, numele ar trebui sa inspire forță, putere, rezistență, asprime.  

Ei bine acestea sunt și elementele specifice acestei populații ce trăieste în Deşertul Sahara, o populație nomadă din Africa de Nord, care nu s-a supus niciodată niciunei autorități statale, din acest motiv se află în conflict cu grănicerii statelor pe care le traverseaza cu turmele lor de capre, oi si camile. Astfel ei se întâlnesc pe o suprafață uriașă, în țări ca: Algeria (până la oaza In Salah), Mali ( până la Timbuktu), Mauritania, Ciad, Niger(până la oazele Bilma și Agadez ), plus câteva triburi în Burkina Faso, sau în Coasta de Fildeș (Cote d'Ivoire ), Sudan și Benin.
Antropologul F.R. Rodd scria despre ei că: ,, ...sunt născuti să umble şi să se mişte ca niste regi " , iar un proverb arab spunea că:,, Scorpionul și tuaregul sunt singurii dușmani din deşert ".  

Asta spune multe despre un popor mândru, adevarati supravietuitori ai unei clime aspre, cu temperaturi ziua de 50 de grade, cu dune înalte de 300 de metri, cu vânturi ce pot îngropa un oraș în câteva ore (hamsinul și simunul sunt vânturi ce ridică furtuni de nisip uriașe).  
Aprigi când e vorba de intinsele dar sărăcăcioasele păşuni din platourile pietroase ale Saharei (numite hamade), sau de putinele surse de apă din muntii Saharei, munti pe care i-au ,,colonizat" , pentru că oferă temperaturi mai scăzute (este vorba despre Muntii Adrar d'Iforas din Mali, Muntii Air din Niger si Muntii Ahaggar din sud estul Algeriei ), tuaregii sunt înarmaţi tot timpul pentru că au dușmani în toate statele enumerate mai sus, dușmani sedentari, apartinând altor triburi.
De altfel, una dintre cauzele suspendarii raliului Paris- Dakar au fost desele atacuri asupra participantilor precum și razboaiele interetnice din sau dintre țările traversate de raliu.

Tuaregii sunt partea nomadă a unui trib mai mare numiti berberi, cu care au multe în comun, inclusiv limba și scrierea, iar ca religie sunt musulmani, deși nu o practică des, asta și din cauza stilului de viață, iar ca rasă sunt o mixtură între albi și negri. Denumirea de albastru vine de la vălurile bleu pe care bărbații tuaregi le poartă pe faţă, iar culoarea li se imprimă în obraji, dând o tentă bleu- violacee tenului. 

Încet, încet, însă neamul lor de nomazi războinici se stinge, sedentarizarea lor dă rezultate, iar păşunile atinse de umbra deşertului și de încalzirea globala dispar și ele.

Un comentariu:

Anonim spunea...

If you could e-mail me with a few suggestions on just how you made your blog look this excellent, I would be grateful.

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...