PLECATDEACASASCRIU DESPRE CEEA CE VĂD!

ȘI...NU UITA SĂ DAI LIKE!

101 FRUMUSEȚI ASCUNSE ALE ROMÂNIEI!

marți, 27 octombrie 2009

Canibalii din Insulele Marchizemarchizan tatuat antropofag

unul dintre simbolurile religioase gasite pe insule, fara explicatii legate de rolul lor


fete marchizane la scaldat

fata marelui pictor Paul Gauguin, Taua (acesta a trait si pictat in Insulele Marchize, loc unde este si înmormântat)

Insulele Marchize sunt situate in zona central-sudica a Oceanului Pacific, facând parte din Polinezia Franceza cu capitala la Papeete.
Constituie grupul cel mai nordic al acestui arhipelag, in parte coraligen in parte vulcanic, cam la 10 grade sud de Ecuator.
Vecinul cel mai apropiat al acestor insule este statul Kiribati.
Prin secolul al XVI lea spaniolii, deja stapinii Americii de Sud, descopera aceste insule in cautarile lor disperate dupa aurul bastinasilor si ramân surpinsi sa constate ca marchizanii sunt canibali!
Explicatia faptului ca au gasit antropofagi in centrul ,,Oceanului Linistii" sta in mediul in care acestia traiau si era legata de lupta grea pentru existenta.
Razboaiele dintre triburile situate de multe ori pe aceeasi insula, erau din cauze cit se poate de ,,fizice" si anume: lipsa pamântului fertil, perioadele de seceta(fenomenul El Nino) care secau râurile si deci lipsa surselor de hrana.
Perioadele de foamete care reveneau periodic si lipsa de carne nu putea sa îi impinga decât spre canibalism.
Se pare ca istoria marilor descoperii geografice nu cunoaste canibali mai înversunati decât marchizanii, pentru ca si azi se mai cunosc triburi antropofage in Paua- Noua Guinee, dar acestia savârsesc uciderea si servirea dusmanului doar ca act simbolic, pe cind cei de aici erau adevarati gurmanzi, cu gusturi rafinate, socotind carnea de om ca suprema delicatesa!
Exploratorii spanioli, francezi, englezi sau olandezi nu erau mâncati pentru simplul motiv ca băstinasii intelegeau si se temeau de forta armelor oamenilor albi.
In schimb expeditiile de jaf si uciderea unor oameni din triburile vrajmase aveau, de multe ori, doar scopul de a-si asigura o masa îmbelsugata.
Când primii exploratori au debarcat pe Insulele Marchize au observat ca unii dintre ei aveau părul ras, ceea ce insemna ca o ruda de-a acestuia fusese rapita, ucisa si mâncata de alt trib, drept pentru care aceasta crima trebuia razbunata în acelasi registru sângeros.
Inca un element interesant, aici poligamia privea si punea femeia pe primul plan, acesta având mai multi barbati pentru asigurarea hranei si pentru bunastarea gospodariei.

dupa Bengt Danielsson, Insulele Pierdute

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...