PLECATDEACASASCRIU DESPRE CEEA CE VĂD!

ȘI...NU UITA SĂ DAI LIKE!

101 FRUMUSEȚI ASCUNSE ALE ROMÂNIEI!

sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Moscheea (Geamia) Gazi Ali Paşa- Babadag


semiluna musulmană, simbolul Islamului

o curte interioara îngrijita

intrarea în moschee

minaretul( 23 m, sec.XVII) de unde muezinul cheama credinciosii la rugaciunea de dimineata si de seara

Se spunea în ghidurile turistice comuniste ca acest oras mai are supranumele de ,,Sinaia Dobrogei'', datorita dealurilor si pădurilor de stejar ce îl înconjoara.
Daţi-mi voie sa mă îndoiesc ca numai cadrul natural este de ajuns, pentru că în acest oras sunt multe de facut în ceea ce priveste infrastructura turistica, aşa că- ,,mai este mult până departe".
Singurele repere turistice sunt de natura sau origine musulmană(minus limanul maritim), datorita rolului important pe care acest oras l-a avut în perioadele de ocupaţie otomană (aproximativ 500 de ani acesta provincie a apartinut marelui imperiu).
Aşadar, dupa un drum de coşmar pe un drum judetean, cum rar am văzut(am şi înregistrat si puteti vedea mai jos), ajung la Babadag, pe malul lacului cu acelasi nume, în care se varsa principalele râuri dobrogene, Teliţa si Taiţa.
Am dorit sa vad una dintre cele mai vestite moschei din România, Moscheea lui Ali Gazi Paşa, construita în secolul al XVII-lea cu bogate decoraţiuni din lemn în interior, decoratiuni pe care n-am putut sa le vad pentru ca era inchis( si era într-o zi obişnuita din saptamâna)!
Ali Gazi era un conducator de regiune si de oşti care a locuit aici in secolul al XVIII-lea, dupa ce resedinta este mutată de la Silistra(Bulgaria de azi) pentru ca mişcarile ţariştilor( ruşilor) sa fie contracarate mai eficient.
Astfel, temutul paşă îsi află sfârsitul aici, unde este îngropat în cavoul său monumental.
Lângă moschee se află si un izvor de apa (cişmeaua Kalaigi) unde pelerinii îşi spălau picioarele înainte de intrarea în locaşul de cult.
In Babadag mai trăiesc vreo 50 de familii de turci, care nu mai au puterea financiara sa întreţină si să renoveze geamia, astfel ca in 1998 cladirea, casa imamului( liderul religios local) si cavoul paşei sunt restaurate de o fundatie din Turcia, desi statul român ar fi trebuit sa se implice si apoi sa popularizeze acest monument deosebit.
In apropiere se afla si un muzeu cu obiecte orientale, dar nu l-am găsit sau nu l-am văzut pentru ca nu este nici un indicator în centrul orasului!
Mai jos, drumul de cosmar de doar 8 kilometri dintre Slava Rusă si Babadag!!!!

8 comentarii:

DUTA spunea...

Intradevar drum de cosmar, dar este ce vedea la Babadag.

Anonim spunea...

k, de acord ca au renovat turcii in Romania, dar .....daca ne gandim ca la noi acestia au libertate deplina de cult, iar daca un preot ortodox nu are ce cauta in reverenda in Istambul......

Viorel Iraşcu spunea...

Corect.Asta tine si de civilizatie.Pe de alta parte cred ca monumentele, chiar daca apartin altor culte sau minoritati, din moment ce se afla in Romania intra in patrimoniul cultural al tarii, astfel ca tara trebiue sa-si asume raspunderea pentru intretinerea lor.

Nicu spunea...

Am ocololit acest drum in vara lui 2009, chiar daca era un indicator ce spunea "Babadag 8 km". Numai cand am vazut inceputul din sat .. am preferat 24 km buni de sosea in loc de 8km dezastruosi.

Viorel Iraşcu spunea...

Bravo!
Dupa cum ai vazut eu n-am avut noroc.M-am ars atunci pentru ultima data.

veronica spunea...

Prost drum, chiar foarte prost, dar nu regret absolut deloc ca am mers pe el. Mi-a placut tare mult. Padurea, dealurile, turma de caprite...

mihaeladr spunea...

As vrea si eu sa ajung anul acesta pe acolo. Ziceti-mi ce traseu ati facut? Ati trecut cu bacul de la Braila la Macin? Sper sa se mai fi indreptat drumurile.

Viorel Iraşcu spunea...

@Mihaela- Se poate trece si pe la Galati si pe la Braila. Drumul pana la Isaccea este OK, dar de acolo spre Tulcea( fara a trece prin oras, ci pe o varianta spre manastirea Celik Dere- o minunatie!) si spre Babadag, drumul este reabilitat perfect( de hulita Dna Udrea prin programul REGIO).De la Babadag spre mare sunt vreo doua portiuni unde se lucreaza, asa ca: rabdare, praf si tutun.
Cu respect.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...