miercuri, 18 ianuarie 2012

Cele 23 de poieni cu narcise din România și sărbătorile lor


sursa (gapo.ro)

    Sunt multe poieni cu narcise în țara noastră, care atrag vizitatori, mai ales cu prilejul sărbătorilor de primăvară. Multe dintre ele au fost incluse pe lista rezervațiilor floristice, chiar dacă nimeni nu se ocupă de ele în mod organizat și profesional. Astfel, ele devin nu doar motive de bucurie și de fotografii bune ci și motive de distrugere și de trafic cu aceste superbe flori.
    Narcisele nu cresc în flora spontană a României, originea lor având legătură cu nordul Africii și cu zona mediteraneeană, de aceea la noi micile sau marile poieni cu narcise trebuie în continuare ocrotite cu și mai multă sârguință. Interesant este că multe poieni sunt întâlnite în depresiunile intramontane sau la poalele munților, deși sunt iubitoare de lumină și căldură.
Explicația este dată de microclimatul din zonă și de speciile diferite de narcise care s-au adaptat perfect regiunilor mai reci.
Probabil vor fi mulți care vor zice că aceste poieni sunt mici sanctuare naturale, care nu trebuie aduse la cunoștința publicului. Eu le răspund că nu cei care citesc sau se informează distrug rezervațiile, ci cei din zona rurală înconjurătoare, unde educația ecologică este încă o noțiune abstractă.

sursa (wikipedia.org)

  1. Sat Filia, com. Brăduț (CV)- Poienile cu narcise și bulbuci de munte de la Filia, situate pe Dealul Kut.
  2. Bucium (AB)- Poienile cu narcise de la Negrileasa, declarate rezervație botanică. Aici se organizează din doi în doi ani sărbători populare, în luna mai. Este una dintre cele mai vechi sărbători de acest gen din țara noastră.
  3. Vlăhița/Căpâlnița (HR)- Poiana cu narcise Dumbrava Harghitei, declarată rezervație botanică, una dintre cele mai întinse din țară. Poiana se află între cele două localități. În mai aici se organizează serbări populare.
  4. Sat Posada, oraș Comarnic (PH)- Poiana cu narcise de la Floreni, declarată rezervație botanică.
  5. Doba (SM)- poiană cu narcise și lalele pestrițe. Asteaptă încă încadrarea într-o rezervație botanică sau floristică de interes local sau județean.
  6. Gurghiu (MS) - în zona adminstrativă a comunei se întâlnesc mai multe poienițe cu narcise și lalele pestrițe. Comună cunoscută pentru rezervațiile forestiere de aici, Pădurile Lăpușna, Brădățel și Mociar și pentru sărbătorile și manifestările folclorice de primăvară.
  7. Sat Racâș, com. Hida (SJ)- poiană cu narcise unde se desfasoară anual între 1- 15 iunie o serbare cămpenească numită Sărbătoarea narciselor.
  8. Ineu (AR)- Poiana cu narcise de la Rovina.
  9. Sat Tecșești, com. Întregalde (AB)- poiană cu narcise in zona numită Piatra Ceții, pe la 1200 de metri. Într-o zona a Cheilor Întregalde se întălnește și floarea de colț, aflată aici la cea mai mică altitudine din țară. 
  10. Sat Apoița, com. Meteș (AB)- o poiană cu narcise în zona Cheilor și a Pietrelor Ampoiței.
  11. Mogoș (AB)- zone cu narcise în jurul localității, care sunt ,,sărbătorite" în mai, printr-un festival folcloric numit Chemarea narciselor.
  12. Negrași (AG)- Poiana cu narcise de la Negrași, declarată rezervație botanică.
  13. Sat Veneția de Jos, com. Părău (BV)- poiană cu narcise, declarată rezervație naturală floristică.
  14. Sat Borlești, com. Pomi (SM)- poieni cu narcise și lalele pestrițe.
  15. Sat Șardu, com. Sânpaul ( CJ)- poiană cu narcise.
  16. Sat Vad, com. Șercaia (BV)- Poiana cu narcise Dumbrava Vadului, cea mai întinsă rezervație botanică (cu statut de monument al naturii) din România.
  17. Târgu Jiu (GJ)- Poiana cu narcise de pe Dealul Ciocârlău, declarată monument al naturii.
  18. Tinca ( BH)- Poiana cu narcise de la Goroniște, declarată rezervație botanică.
  19. Sat Zervești, com. Turnu Ruieni (CS)- Fânațele cu narcise de la Valea Sebeșului, declarată rezervație botanică. Anual în luna mai are loc o serbare câmpenească numită Sărbătoarea narciselor.
  20. Vârghiș (CV)- poiană cu narcise ocrotită de lege. Nu este clar ce fel de rezervație este și nici care este statutul.
  21. Sat Tătărești, com. Viile Satu Mare ( SM)- poieni cu narcise și lalele pestrițe.
  22. Vișina (DB)- Poiana cu narcise din Lunca Neajlovului.
  23. Sat Feneș, oraș Zlatna (AB)- poiană cu narcise, declarată rezervație naturală floristică.
* completare de la banadaroșie.rocea de sub varful Tomnatec, muntii Maramuresului (jud. MM) și cea pe muntele Saca ( Mții Rodnei). Mulțumim!


6 comentarii:

Alina spunea...

In lista de mai sus nu am regasit 2 poieni cu narcise:
-cea de sub varful Tomnatec, muntii Maramuresului (jud. MM) http://www.bandarosie.ro/2011/06/narcisele-de-sub-varful-tomnatec-muntii.html

-cea de pe muntele Saca (muntii Rodnei, jud. BN) http://www.bandarosie.ro/2010/06/weekend-in-rodnei-si-suhard-5-6-iunie.html

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc Alina pentru atentionare.
Dupa cum ai observat, poienile cu narcise pe care le-am enumerat se afla in apropierea localitatilor, in multe dintre ele organizandu-se sarbatori in mai-iunie.
Pe langa narcisele despre care scrieti pe Banda Rosie mai exista inca vreo zece locatii pe diferite trasee montane sau in regiuni de deal si podis.Ele ar putea face obiectul unei alte postari, cu narcisele din zonele salbatice. Acesta este motivul pentru care nu le-am inclus in lista mea.
Multumesc inca o data.

Gabi spunea...

Multzumim pentru acest articol, dar nu am gasit (poate nu am cautat bine) cand sunt sarbatorile lor. Cu drag, Gabi

Viorel Iraşcu spunea...

Draga Gabi, la numarele 2, 3, 6, 7 , 11 si 19 sunt indicate sarbatori ale narciselor. Pentru lista completa a sarbatorilor de toate felurile din tara, apasa pe linkul ,,sarbatori,, de pe primul rand din postare.

Anonim spunea...

mai este o poiana cu narciser la limita jud valcea gorj sat milostea
vl polovragi gj

Teddy spunea...

TEDDY Aflu ca si pe raza comunei Salasu de sus,Judetul Hunedoara,la poalele Masivului Retezat, exista o Poiana anarciselor.rezervatie naturala . In preajma sarbatoririi Stilor Constantin si Elena(sambata si duminica) aici se organizeaza Festivalul Narciselor.Poiana poate fi vizitata pana la mijlocul lunii iunie

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...