duminică, 15 martie 2015

Zărneşti – bijuteria de la poalele Pietrei Craiului

La aproximativ 25 de kilometri distanţă de Braşov se întinde la poalele Pietrei Craiului Zărneştiul, un oraş liniştit de munte care te cucereşte prin peisajele care îl înconjoară şi prin aerul curat care îţi inundă plămânii încă din prima clipă. Zărneştiul a trecut în perioada regimului comunist printr-o puternică etapă de industrializare, odată cu dezvoltarea uzinii “6 Martie”, în jurul căreia s-a construit un întreg cartier de blocuri. Totuşi, la intrarea în oraş şi în zona dinspre poalele muntelui, blocurile sunt înlocuite de case specifice zonelor montane din Ardeal.
Accesul în oraş se poate face atât cu trenul sau autobuzul dinspre Braşov, cât şi cu maşina personală. Opţiunile de cazare sunt numeroase: poţi alege să te cazezi la unul dintre hotelurile sau pensiunile din oraş sau, pentru a fi şi mai aproape de munţi, la una dintre cabanele de la poalele acestora sau, de ce nu?, chiar şi la cele situate la o altitudine mare. Desigur, pentru cei care nu concep altă variantă decât contactul nemijlocit cu natura, există întotdeauna opţiunea instalării unui cort. Evident, cu condiţia de a nu afecta în niciun fel mediul înconjurător.
Cel mai cunoscut traseu montan cu plecare din Zărneşti şi, în acelaşi timp, cel mai spectaculos, este cel care duce la vârful Piatra Mică. Plecarea se face de la cabana Gura Râului, pe un drum drept, de piatră, care duce spre Fântâna lui Botorog. După ce ţi-ai potolit aici setea şi, evident, ţi-ai făcut şi “plinul” de apă pentru restul drumeţiei, începe o urcare lină spre Poiana Zănoaga. Odată ajuns aici, ai două opţiuni. Dacă îţi este teamă de înălţimi, te poţi îndrepta agale spre Cabana Curmătura. Dacă nu, atunci poţi urmări marcajul care te ghidează printr-o pădure deasă de conifere pentru ca, în final, să te ducă la vârful Piatra Mică, loc din care poţi admira o privelişte superbă asupra oraşului Zărneşti, dar şi a localităţilor învecinate.
După ce te-ai odihnit suficient şi te-ai bucurat de peisaj, începe coborârea spre Cabana Curmătura, loc în care te poţi bucura de o delicioasă masă caldă. Tocmai când credeai că părţile frumoase au trecut, vei fi surprins să afli că te poţi întoarce în oraş printr-un traseu care traversează Cheile Zărneştilor. Mai exact, un drum de piatră străjuit din ambele părţi de doi versanţi uriaşi de stâncă. Ce poate fi mai frumos?

2 comentarii:

Lavinia spunea...

In Zarnesti nu am poposit niciodata. Am stat ori pe munte la cabane ori la Magura, Bran sau Moeciu. Confirm insa, peisajul este de vis oricum l-ai vedea, spre muni sau din varful lor.

Anaevents spunea...

Am vizitat orasul Zarnesti si pentru ca imi place foarte mult drumetia si muntele, am urcat la varful Piatra Mica si am innoptat la cabana Curmatura. Sunt locuri de vis pe care as vrea sa le mai revad.

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...