marți, 16 septembrie 2008

Siriul și vulcanii noroioşi de la Buzău





povestea unui balaur subpământean ce scuipă nămol, îi face pe copii să devină curioși



Dacă veți ajunge vreodată prin părtile Buzăului, într-o drumeție sau într-un circuit, nu ratați valea Buzăului.
Pe scurt, trebuie mers din reședinta de județ spre Brașov, Nehoiu sau Întorsura Buzăului, în funcție de ce indicator găsiți.
Când ajungeti la Berca, faceți dreapta peste linia ferată și va îndreptati spre Pâclele Mari și Mici, adică spre vulcanii noroioși atât de vestiti în țară.

Pentru cine nu știe, aceștia nu au nicio legătură cu vulcanismul propriu-zis ci cu acumulările de gaze din pământ care în drumul lor spre suprafață întâlnesc apele freatice, pe care le îmbogățesc cu CO 2 + alte elemente chimice, apa astfel formată dizolvă repede stratele de argila și marne (o argilă calcaroasă), astfel se formeaza noroiul sau mâlul care răbufnește la intervale neregulate în acele mici cratere pseudovulcanice.

Peisajul este spectaculos, cu aspect selenar, parcă din altă lume unde bântuie monștrii subpământeni.
Mai puteți merge la Bădila la dealul de sare numit ,,Sarea lui Buzău " acoperit de vegetatie halofilă (iubitoare de NaCl) sau la Colți (atentie nu ratați drumul judetean din Pătârlagele) unde se află singurul muzeu al chihlimbarului din țară (acesta este răşina, mai ales de pin, fosilizată, cine știe, în chihlimbar s-au găsit insecte perfect conservate de milioane de ani).
La Nehoiu, singurul oraș din Muntii Buzăului(compuși din culmile Siriu, Penteleu și Podu Calului), mergeți lângă barajul de pe râul Buzău si la urcarea pantei, pe dreapta găsiti o pensiune foarte buna  numită Elena, cu bune condiții de cazare dar cu o singură baie, pe culoar. Poate între timp s-au reglat lucrurile.
Dacă aveti drum spre Întorsura Buzăului, aveti ocazia să vedeți lacul de acumulare Siriu și peisajul deosebit, iar dacă vă este foame, opriți prin satele secuiesti și luați o pâine de două kilograme cu cartofi, să vedeți ce bunătate!

Aici o altă postare despre vulcanii noroioși iarna!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Ce'mi place isz asa de haiosi vulcanii aia mici de noroii..vaai.....vreau si eu sa'i vad sa vina o vacanta si vreme mai frumoasa si poate voi putea foarte draguti vulcanii micuti de noroi:)))

Anonim spunea...

Am cautat si eu o zi intrega , pe jos, "Sarea lui Buzau" si nu am reusit sa il gasesc. Acest loc este mentionat in zeci de site-uri de turism dar pe niciunu nu este indicat localizarea exacta. As fi recunosctor daca cineva m-ar indica cum se poate ajunge acolo. Mail: c.reuss@panreuss.ro

Anonim spunea...

Am cautat si eu o zi intrega , pe jos, "Sarea lui Buzau" si nu am reusit sa il gasesc. Acest loc este mentionat in zeci de site-uri de turism dar pe niciunu nu este indicat localizarea exacta. As fi recunosctor daca cineva m-ar indica cum se poate ajunge acolo. Mail: c.reuss@panreuss.ro

Viorel Iraşcu spunea...

Reuss. De la Buzau mergi spre spre Intorsura Buzaului , si la aprox. 20 de kilometri , faci dreapta , in comuna Magura , spre Pirscov - drum local - , apoi la sapte km. intri in satul Badila, aici sunt blocuri mari de calcar si un deal de sare numit ,, Sarea lui Buzau ", acoperit de vegetatie halogena ( adaptata la solul plin cu NaCl) si brazdat de ape sarate ( este si rezervatie paleontologica - adica cu fosile )

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...