miercuri, 1 octombrie 2008

Lacul Roșu- cazare la Gyilkosto

restaurantul hotelului Lacu Roșu
,,pista de încercare" pentru copii din restaurant
forma Lacului Roșu pe panoul de prezentare ( multe informatii în maghiara, si nu o spun cu rea intenție)

tati ajutat de bărbățelul Iani să dea la rame pe lac
tati și băiețelul  bine doar putin din băietel) cu trunchiurile de copaci din lac în fundal

dimineață rece de iarnă, cu un soare cu dinti, care luminează o stâncă de calcar ce strajuieste stațiunea
lacul aproape inghetat + mami cu Iani

un puisor foarte dulce, la primul contact adevarat cu un bulgăre de zăpadă, în Cheile Bicazului
mami explica lui Iani si nepotelului Rares cum sta treaba cu stâncile uriașe ( de 400 metri înălțime ) ce marginesc valea Bicazului

Nu multă lume, ci foarte multa lume a auzit despre Lacul Roșu sau Gyilkosto(o este cu apostrof, sau ce o fi, asta sa nu se supere conationali nostri) pentru ca este relativ unic în România.
Spun relativ unic pentru mai exista lacuri de baraj natural în tara, în judetul Neamt, se numeste Iazul lui Dumnezeu sau Lacul Crucii ( de lânga comuna nemteana Cracaul Negru) si a inghitit o jumatate de sat, sau chiar imensul lac de la Ocnele Mari ( jud. Vilcea), format prin prabusirea tavanului minei de sare în urma cu câtiva ani, lac ce a distrus si el aproape o jumatate de oras.
Lac de baraj natural, pentru a se deosebi de lacurile de baraj antropic, sau artificial create de om.
Cum s-a întâmplat?

In anul 1837 (asta spune ghidul oficial al primariei din Gheorghieni, de care apartine satul Lacu Rosu), noi geografii stim ca în 1838 a avut loc in luna ianuarie un cutremur devastator de peste 7 grade Richter (Scara Richter este o scara de masurare a magnitudini sau a puterii zguduiturii, care incepe la 1 si se termina teoretic la 12, pentru ca este o scara deschisa, logaritmica, adica un cutremur de 1,2 pe acesta scara este de zece ori mai puternic decit cel de 1,1 grade !!!), al doilea mare cutremur dupa cel din 1802.
In urma acestui cutremur din 1838, sute de biserici (pentru ca erau cele mai înalte constructii din acea vreme) din sudul si estul tarii s-au dărâmat iar casele din chirpici au rezistat foarte bine, iar in zona Muntilor Hășmaș (Haghimas) din jud Harghita, la confluenta dintre pârâul Ghilcoș(vezi denumirea maghiara a lacului) si râul Bicaz, s-a produs o masiva alunecare de teren ce a blocat valea acestui pârâu sau aceasta confluenta.

Muntele prabusit se numeste Ucigasul probabil Ghilcos în maghiara), el are 1378 m si o buna parte din el, împreuna cu padurea de conifere de deasupra a fost înghitita de lacul nou format, acumularea a durat un an de zile.

Adâncimea lacului este de 9,5 metri iar suprafața depășeste 11 ha. este parte componenta a Parcului Național Cheile Bicazului -Hășmaș.
Asupra culorii rosii si a reflexiei rosiatice pe care o are lacul, nu exista dubii în sensul că o parte din calcarele si conglomeratele prăbusite din munte contin oxizi de fier (de altfel, acolo unde vedeți sol rosiatic- cărămiziu sunt oxizi de fier si probabil calcar în substrat).
O legendă vorbește despre colorarea lacului în roșu, în urma mortii unei turme de oi si a ciobanului, care se aflau pe acel versant prăbușit, iar oamenii au vazut un timp aceasta culoare si l-au numit Rosu sau Ucigasul.

Trunchiurile de copaci n-au putrezit ci s-au mineralizat datorita prezentei acelorasi oxizi de fier, din aceasta cauza au devenit un fel de pietre si au rezistat mai bine de 150 ani.
Intre timp Bicazul si-a gasit cursul si ,,izvorăște'' din lac, undeva, în partea dreapta cum priviti din strada, creând mai departe nemaipomenitele frumuseti carstice din Cheile Bicazului.
Lânga lac puteti mânca un Kurtos Kolacs foarte bun dar si cu un pret piperat- de... este statiune. Daca vreti sa va cazati aveti multe solutii, la pensiuni sau hoteluri, dar ca si restaturant va recomand hotelul si restaurantul Lacu Rosu, servire buna, portii mari, mâncare multa si gustoasa (asa cum sunt portiile in tinutul secuiesc) dar destul de scump, anul trecut(2008) o camera era 150 Ron cu mic dejun bufet suedez, iar la restaurant o portie de friptura este peste 25 lei, dar ambianta si linistea merita efortul material.
Mai este si pensiunea Floare de Colt, cu un restaurant bun dar cam îmbâcsit, dar si mai ieftin, sau pensiunea Bradul si restaurantul, tot cam îmbâcsit dar cu mâncare ieftina si excelenta.
Pe lac se pot face plimbari cu barca de doua sau trei persoane, de o jumatate de ora, pret accesibil in jur de 15 Ron. Daca vreti un numar de telefon sau relatii trimiteti un comentariu.

8 comentarii:

Anonim spunea...

baiatul dvs e absolut adorabil! daca ar fi fost de varsta mea sau eu de varsta lui fiti sigur ca v-ati fi trezit cu un membru in plus la masa, si anume o nora =))
in legatura cu articolul ... am fost si eu la Lacul Rosu si nu mam putut abtine sa nu vin si a doua si a treia oara fara sa ma plictisesc vreodata :) si ii sfatuiesc pe toti cei ce au ca pasiune calatoriile sa viziteze acest loc

Viorel Iraşcu spunea...

multumesc Delia , asta imi demonstreaza ca nu sunt subiectiv cind spun ca este un dulce . Cit despre Lacul Rocu , sa stii ca si pe mine ma incinta peisajul de fiecare data cind merg acolo, mai ales ca este la 2 ore de BACAU.Te pup . Dirigu'

Anonim spunea...

baietelul dumneavoastra e adorabil!!(are cu cine semana:D)ii urez sa creasca mare si frumos(sa fuga fetele dupa el:)) )..de abia astept sa venim la dumneavoastra sa va colindam ca sa il vad
cu dragoste,
roscata din cls dumneavoastra
Cristina

Viorel Iraşcu spunea...

multumesc Cristina . Nu te grabi cu colindatul pentru ca s-ar putea sa fiu , dupa cum spune si numele blogului ,, plecat de acasa ''Te pup . Dirigu'

Anonim spunea...

Am fost si eu la Lacul Rosu.Am vrut sa beau niste cola si era cafea :) pesajul e frumos .l-am rugat pe tata sa mearga cu mine cu barca,dar n-am putut.intr-adevar panoul ala era in maghiara!!

Raluque
de la 5A
Ps 1:de ce n-am avut dintotdeauna profi?
PS 2:ma scuzati ca am cam amestecat ideile :)

Viorel Iraşcu spunea...

Raluque n-ai avut profi' pentru ca sistemul cere ca in clasele I-IV elevii sa fie indrumati de o invatatoare , profesorii sunt ceva mai duri , din acest motiv , elevii sunt pregatiti sa-i primeasca dupa clasa a IV a . Imi pare bine ca te intrebi acest lucru , asta inseamna ca-ti place sa lucrezi cu profesori si ca nu ai dificultati in a te acomoda cu ei. Te pup. Profu'

Anonim spunea...

Buna ziua, am gasit blogul dumneavoastra cautand cazare la Lacul Rosu. Puteti sa-mi dati, va rog, cateva referinte legate de acest lucru. Mi-ar prinde bine bine niste pareri de la cineva care a fost pe acolo:) Cristi

Viorel Iraşcu spunea...

Cristi,parerile mele despre acesta mica statiune se regasesc in alte citeva postari despre zona.Le gasesti intrind de la etichete,la ospitalitate secuiasca.Cu respect.

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...