vineri, 5 decembrie 2008

Cascada Bâlea -Făgăraş


imaginea cascadei (in fundal) si pragul glaciar ce a creat caderea de apa, se vede si telecabina ce trece chiar pe deasupra acesteia


in spatele nostru erau citeva corturi, ale unor montaniarzi (nu stiu ce au facut dupa ce am plecat, pentru ca la cinci minute a inceput o furtuna naprasnica ce a blocat Transfăgărăşanul pentru doua zile)



Multi ajung pe Transfăgărăşan, fara insa a se opri la Cascada Bâlea la altitudinea de 1234m, de fapt la motelul unde opreste telecabina ce vine de la lacul Bâlea.
Este spectaculos mai ales ca ,,saltul '' facut de firicelul de apa glaciara depaseste 50-60 de metri. Ce se intimpla de fapt, circul glaciar omonim in care se afla vestitul lac glaciar (de altfel cel mai vizitat lac glaciar din Romania si asta pentru ca are ,,norocul '' de a se afla pe traseul singurei sosele transcarpatice de altitudine), este separat de versantul muntelui propriu-zis printr-un prag glaciar (situat la 1600m) alcatuit din roci dure numite sisturi cristaline ce a permis apei sa cada de la o inaltime impresionanta.
Se poate vizita pe un traseu destul de usor de la Complexul turistic Bâlea Cascada- Muntele Netedu-Cabana Bâlea, ce dureaza 4 ore si jumatate pe marcaj cu triunghi rosu.
De altfel trebuie sa stiti ca multe cascade din tara au denumiri apropiate de zgomotul pe care il genereaza caderea de apa: Urlătoarea Bâlei- aceasta despre care vorbim, Urlătoarea- de lânga Busteni, foarte accesibila din statiune, Duruitoarea- din Ceahlău, sau Săritoarea Putnei- lânga trista ministatiune manelistica Lepsa, Saritoarea Ieduţului- din Apuseni, masivul Vladeasa si tot acolo cascada Moara Dracului.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Domn` profesor, pt. test de pe ce invatam??????? Nu stiu,eu n-am inteles f. bine.Va rog, mai spuneti o data!
ASTEPT RASPUNS URGENT!!!!!!!!!
Raluque(5A)

Viorel Iraşcu spunea...

De pe caiet , plus hartile si imaginile din manual. Te pup. Profu'

Anonim spunea...

ft frumos acolo!!

Viorel Iraşcu spunea...

Si mie mi s-a parut la fel .Te pup. Profu'

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...