marți, 24 martie 2009

Originea denumirilor unor orașe și capitale

Revin cu denumirile unor orașe, capitale sau regiuni. Așa cum am pus săptamâna trecută traducerile numelor de țări sau supranumele acestora.

  1. Varșovia (Polonia)- fondat în urmă cu sute de ani, pe malurile Vistulei de doi pescari: Wars și Sava.
  2. Dublin (Irlanda)- se numeste în limba lor ciudată, Baile Atha Cliath adică ,,Golful Negru".
  3. Rabat (Maroc)- triburile arabo- berbere din zona n-ar fi putut să numească oraăul altfel decât ,,Tabăra Victoriei".
  4. Lagos (Nigeria)- deși capitala de azi a Nigeriei este Abuja, Lagos rămâne cel mai mare oraș al țării si înseamnă în portugheză Laguna.
  5. Oslo (Norvegia) - numit initial Christiania, a revenit la denumirea vikingă si anume ,,Gurile lui Lo".
  6. Dar es Salaam (Tanzania) - nu mai este capitală de peste 15 ani, aceasta mutându-se la Dodoma, mai în centrul tarii, acest oras se numeste de fapt ,,Portul Păcii ".
  7. Phenian(Coreea de Nord sau RPD Coreeana)- se numeste Orașul Sălciilor, noroc de ele cu criza asta, ca orășenii manânca rădăcinile, așa de rău au ajuns comunistii lui Kim.
  8. Addis Abeba (Etiopia) - situat pe platourile unui podis vulcanic, acest oras chiar că este ,,Floare Nouă", mai ales ca aici este primavară veșnică datorită temperaturilor moderate.
  9. (D)Jakarta (Indonezia)- denumită inițial Batavia de către colonistii olandezi, înseamnă ,,Cetate puternica ".
  10. Viena (Austria)- numele își are originea în denumirea castrului roman Vindobona.
  11. Londra (Marea Britanie) - numele este legat tot de romani care denumesc așezarea din întinsa câmpie sudică Londinium.
  12. Gibraltar (teritoriu autonom sub jurisdicție britanică)- numele vine de la Muntele(stânca)lui Tarik, adică Djabaltarik.
  13. Tel Aviv (Israel)- capitala țării, mutată aici după problemele din Ierusalim, numele acestuia vine de la ,,Dealul primaverii ".
  14. Buenos Aires (Argentina) - desi numele este foarte lung, s-au luat ultimele două cuvinte care înseamnă ,, Aer bun sau Aer sanatos ", nume care azi provoacă o grimasă celor ce citesc traducerea.
  15. Nebraska (SUA)- unul din cele 50 de state americane, își are origine în denumirea indiană de Nethoska, care însemna "apa lină ".
  16. Kara-Kum (deșert temperat din Asia Centrală) - înseamnă ,,nisipurile negre".
  17. Mohenjo Daro (India)- oraș foarte vechi, fostă capitala a țării dravidienilor, o populatie preindoeuropeană, însemna ,,Colina morților ".
  18. Beijing sau Pekin (China)- Orasul de Nord sau mai bine de nor (de fum și smog).

2 comentarii:

Anonim spunea...

de curand am dat lucrare la geografie si n-am stiut capitala rep. democrate congo(printre multele altele, dar asta mi s-a parut cea mai nelalocul ei in testul asta)

Viorel Iraşcu spunea...

Ai aflat ca este Kinsasha , cred ? Asa este, intrebarile de genul acesta nu se pun , ele pot fi gasite pe net sau in orice atlas . Profu'

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...