marți, 17 noiembrie 2009

Povestea tristă a pânzarului moldovenesc de la Galaţi







Ar fi trebuit sa fie un punct de atracție suplimentar pe faleza Dunării din Galati, ceva care să poată înlocui ,,Libertatea" cea atât de grațioasă, vaporul duminicilor de vară și plimbărilor de promenadă pe malul batrânului fluviu( pentru cei ce nu stiu, vasul Libertatea a fost emblema orașului Galați multe decenii, până când a fost cumparat și dus în Germania).

,,Libertatea" a plecat, și în locul ei a apărut această creatură inspirată din stampele de epocă, menționate de Gheorghe Asachi sau din picturile mânăstirilor bucovinene.
Pânzarul moldovenesc reușea să se descurce atât pe apele Dunării cât și pe apele învolburate ale Mării Negre și chiar ale Mării Egee, comertul din secolul al XV lea permițând acestora să aducă faimă si bogăție micii ţărişoare dintre Carpați și Nistru.

Așa cum arată reproducerea, nava avea două vele pentru vânt și pentru travers, un echipaj de până la 6 marinari, o covertă destul de bine dimensionată și o cârmă puternică.
Acest vapor a fost construit la Galati, fără a avea specificațiile tehnice scrise undeva, ci doar după o veche stampă moldavă, de către un ofițer de marina inimos, pe numele lui Maximilian Popescu.
El a fost construit cu ocazia aniversarii a 500 de ani de la nașterea Domnitorului Ștefan cel Mare, aniversare ce a avut loc în 2004.

Deși s-ar fi putut exploată în scop turistic cu mici croaziere pe Dunăre, acest lucru nu s-a prea întâmplat, astfel că de fiecare dată când revin în orașul meu natal, îl găsesc ridicat pe mal apărând stingher, ca o pată de istorie pe fundalul Muntilor Măcinului.



Later edit:
Am primit o corectura la acest post, pe care, cu voia Domnului Panait o voi insera aici.
Domnule Irașcu

Stiti ca un panzar de tipul celui prezentat in blogul Dvs. a fost construit si este si astazi construit de marangozi (cel ce stie sa construiasca ambarcatiuni). Si sub nici o forma nu poate fi facut de un ofiter de marina inimos, care din pacate nu stie sa bata un cui intr-o scandura.

Amintitii de fratii Panait Gheorghe si Jan, care au avut bunatatea sa-l lase sa filmeze din cand in cand construirea panzarului si care in final vad ca ridica pretentii.
Este doar o deformare profesionala de pe vremea cand lucra la cabinetul secretarului de partid si opera cu imagini viata tumultuoasa a construirii socialismului in RSR.
Pentru conformitate va atasez o poza a D-lui Panait Gheorghe in timp ce lucreaza la reconditionarea unei ambarcatiuni.

Acest text a fost scris la rugamintea D-lui Panait de către Bobeș Ovidiu

6 comentarii:

DUTA spunea...

Ar fi bine ca primarul orasului Galati sa citeasca postul acesta; poate va facea ceva in legatura cu exploatarea turistica a vaporasului.

Viorel Iraşcu spunea...

Cred ca nu-l va interesa.Este un batrinel depasit din toate punctele de vedere.Galatenii au acum ce au ales!!!

Diana spunea...

Cred ca trebuie sa l facem cunocut acest post si sa ajunga la urechile celor care pot sa faca ceva!

Viorel Iraşcu spunea...

Da, Diana trebuie facut ceva. Dupa cum ai observat din postare am o mare nelamurire legata de acest pinzar.Cu respect.Vio.

Unknown spunea...

Sunteti in eroare,
Panzarul a fost facut de un marangoz pe nume PANAIT GHEORGHE

Viorel Iraşcu spunea...

Domnule Ovidiu, daca a fi in eroare inseamna a nu beneficia de toate informatiile gasite pe internet si la fata locului, sunt de acord cu dvs.
Pe de alta parte, numele domnului Panait ar trebui sa apara pe site-ul domnului Maximilian.
Dati-mi voie sa ma consider o victima a unei lipse de comunicare, intre doi oameni care au multe de impartit.
Cu respect.

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...