marți, 1 decembrie 2009

Povestea Dealului Crucii de la Putna


noaptea


ziua


aici pe Dealul Crucii s-a încercat scrierea numelui ȘTEFAN cu brăduți , dar o alunecare de teren a distrus ,,T"-ul și ,,E"-ul


crucea de piatră


ruinele fabricii de ciment

Exista în Putna, la poalele Dealului Crucii numit și ,,Crucişor", un loc unde Ştefan cel Mare aflat în scurt popas a tras cu arcul ca să ţintească locul pentru altarul mânăstirii Putna.
Aici se afla o frumoasă poiană care cadea în trepte către pârâul Putna, și unde era un izvor cu apă limpede din care voievodul bea de câte ori venea pe aceste meleaguri.
Sătenii îl îngrijeau ca pe un loc sfânt și îi spuneau ,, Izvorul lui Ştefan".

După instalarea fabricii de ciment, dealul respectiv a început să fie exploatat și transformat în carieră de piatră, astfel că izvorul a dispărut iar crucea de piatră ce străjuia izvorul, a căzut fiind luată de un sătean.
Aşă că, azi în amintirea acelui izvor și a crucii de piatră (care se pare că a dispărut pe la 1928) putnenii au aşezat o cruce de piatră mai mică pe dealul din apropiere, iar mânăstirea a instalat una și mai mare și mai luminată pe culmea cea mai înaltă care domină zona.

2 comentarii:

Anonim spunea...

chiar e fff frumos la putna

heracliticul2010 spunea...

CEVA ASEMANATOR MI-A FOST DAT SA VAD PE VALEA TOPLITEI[CCA 20 de kilometrii de municipiul Toplita]la poalele Calimanului si unde prinde contur tot mai amplu un nou asezamant monahal, cu ravna si sub grija enoriasilor locului, in fruntea obstilor de mireni si calugari, DE PE MELEAGURILE NATALE ALE PRIMULULUI PATRIARH AL ROMANIEI ELIE MIRON CRISTEA,aflandu-se de o lunga perioada de timp inceputa inca din vremea episcopatului nepotului patriarhului p.s EMILIAN ANTAL[1957] si pana la staretia stralucita din zilele noastre de la manastirea Sf.ILIE-ctitorie a patriarhului[1929]ce a adus de la Stanceni o mica bisericuta construita si sfintita inca la 1847, in plin absolutism habsburgic catolic si exacerband misionarismul germanizant in lupta cu ortodoxia romaneasca.PIOSENIE SI CINSTIRE ADEVRATILOR PARINTI AI ROMANILOR ORTODOCSI TOT MAI VARTOS UMILITI IN TARA LOR DE UN CAPITALISM SALBATEC SI UN MULTICULTURALISM DEZNATIONALIZANT.Vizitati si acele locuri si veti fi mai puternici!!!

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...