PLECATDEACASASCRIU DESPRE CEEA CE VĂD!

ȘI...NU UITA SĂ DAI LIKE!

101 FRUMUSEȚI ASCUNSE ALE ROMÂNIEI!

sâmbătă, 12 decembrie 2009

Salina Cacica- o surpriză...dulce


intrarea în salină se face prin dreapta ,,puţ"-ului


sala de bal, ce a functionat cândva și pe post de cazino


o sculptură în sare lângă capela Sf. VarvaraCapela Sf. Varvara


lacul antropic din interior, în fundal este o uşă ce dă în sala de bal


terenul de fotbal


anul în care este amenajată sala şi lacul

Prin secolele XV-XVI, călugării de la Mânăstirea Humor descoperă un pârâu de ,,slatină" sau de saramură, ce curgea din Dealul Calugăriţa( 805 metri), astfel că organizează exploatarea sării în zona numită Pârteşti.
În 1790, în urma prospecțiunilor făcute de austrieci este descoperit zăcământul de sare de sub dealul mai sus amintit, luându-se decizia ca aici să se sape o mină, adică o salină.
Au fost aduși mineri din Polonia(de la salina Wieliczka), apoi austrieci, slovaci, ruteni(populație ucraineană cu rădăcini poloneze),unguri și germani (locuitori ai Imperiului Austro -Ungar), dar și ardeleni.
Aşa a apărut și vestita bazilica minor de la Cacica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, datorită eforturilor catolicilor mineri.
Salina este vizitabilă tot timpul anului și puteți ajunge aici, urmând drumul de la Gura Humorului-Păltinoasa-Solca-Rădăuţi.
Ce este interesant aici, față de alte saline (Tg.Ocna-Bacău, Praid-Sovata,Turda, Slănic Prahova,Ocna Dej, Ocnele Mari), este prezenta unui lac interior (unicat!) amenajat de mineri și o sală de bal unde, Împăratul Franz Josef și regii României, erau invitati în ea după ce erau plimbați pe lac cu o mică barcă.
Aici, în sala de bal se organizau festivități deosebite iar azi aici este amenajat un teren de tenis-volei, în tavan se văd încă urmele lanţurilor ce ţineau candelabrele vremii.
Capela Sf. Varvara (patroana spirituală a minerilor) este săpată la 30 de metri sub pământ fiind prima cameră amenajată în sare( 1803), cu pereți în linie dreaptă și cu amvonul, altarul cu firidă, crucea  și tribuna pentru cor, săpate în sare.
În fiecare an, pe 4 decembrie aici este oficiată o slujbă comună de către un preot romano-catolic, unul ortodox și unul greco-catolic, în cinstea patroanei spirituale a minerilor.
Piesa de rezistență este însă ultima galerie cu boltă, situată la peste 60 de metri, unde este amenajat un teren de fotbal, luminat și foarte populat.

4 comentarii:

Ioana spunea...

Si dumneavoastra, domnule profesor sa aveti un an plin de succese.
Sarbatori fericite!

Mihai Zamfiroiu spunea...

foarte frumos.
trebuie sa fac si eu o vizita acolo.

vezi ca am si eu cateva imagini din saline pe blog...

o zi buna .

Iulian Timar spunea...

super tare salina. merită vizitată

Autumn spunea...

Foarte frumoase pozele...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...