sâmbătă, 18 septembrie 2010

Casele memoriale ale lui Goga şi Cioran din Răşinari



Probabil peste jumătate din turiştii ce trec prin Răşinari, vara sau iarna, către Păltiniş, habar nu au ca aici au deschis ochii, doi mari oameni de cultură români.

Este vorba despre Emil Cioran(1911-1995) marele filozof francez (veţi vedea de ce) şi marele poet Octavian Goga(1881-1938).

Emil Cioran, s-a născut în casa unui preot(protopop) ortodox pe numele sau Emilian Cioran-de altfel strada pe care se află casa memorială se numeşte Protopop Cioran- dintr-o mamă atee despre care vorbeşte mereu la superlativ.

Dupa ce petrece primii zece ani în Răşinariul atât de iubit, pleacă la liceu şi mai târziu în Franţa, fără a se mai întoarce vreodată. Obosit şi plictisit de inconsecvenţa autorităţilor române şi bântuit de fantome legionare, repudiat de partidul si statul comunist, renunţă să se mai considere român, asa că scrie doar în franceză. Azi toate dicţionarele lumii îl consideră scriitor si filozof francez, unele uitând să mentioneze originea română(amintiţi-vă de Brâncuşi?)
Azi casa sa memorială, de fapt nu există!
O simplă placă de marmură lipită pe casa din colţ sub care se află un mic bust. Nu se vizitează, pentru că a fost vândută unui obscur proprietar cu doar 140 000 de lei.



Atât a fost în stare să facă statul român pentru Emil Cioran!
Adică nimic!



Octavian Goga este fiul cel mai iubit al satului, împreună cu Andrei Şaguna, pentru activităţile sale politice şi pentru poeziile despre ţărani. Deşi nu a locuit aproape de loc în Răşinari petrecându-şi copilaria în Crăciunel-Alba, oamenii i-au pastrat o vie amintire.
Om politic (de origine aromână, conform site-ului comunei) cu vederi fasciste si antisemite, fost prim-ministru timp de 44 de zile, Octavian Goga are parte de acelaşi ,,tratament" din partea autorităţilor, adică o simplă placă comemorativă pe casa unde s-a născut.



Îmi amintesc şi acum cât de stingher mă simţeam când mă uitam la zidurile înalte ale casei, la molidul înalt parazitat de o iedera, si la cele două geamuri, după care cineva urmărea mişcările mele în susul şi în josul stradelei.



Si în această casă locuieşte altcineva sau cineva, un străin de istorie. N-are nicio vină.
Atât s-a putut!

8 comentarii:

Olteanu Georgiana spunea...

Buna ziua!Sunt Olteanu Georgiana din a v-a D.Asta e blogul meu.

Roxana spunea...

Ai dreptate, mai nimeni nu mai viziteaza casele memoriale... e tare trist...sunt impresionante si unele dintre ele, datorita unor ghizi pasionati inca mai pastreaza o farama din spiritul celor care le-au locuit. E de-a dreptul revoltator sa vinzi casele memoriale unor...oarecare...

Viorel Iraşcu spunea...

Casele au fost vindute de urmasii lui Cioran si Goga.Problema este a statului roman, care trebuia sa fac prima oferta.

Anonim spunea...

casa Goga apartine urmasilor, nu a fost vanduta si se poate vizita cand proprietarii sunt acolo, cu precadere vara

Viorel Iraşcu spunea...

@Anonim- scuze, multumesc pentru completari.

Anonim spunea...

Actorul Vasile Butnaru: Un Titan la Paris. Monodrama"SINGURATATE" de Emil Cioran prezentat in Metropola Franceza.

Anonim spunea...

Actorul Vasile Butnaru: Un Titan la Paris. Monodrama"SINGURATATE" de Emil Cioran prezentat in Metropola Franceza.

Unknown spunea...

Da!!! Casa Goga apartine urmasilor- oameni minunati!!! Se poate vizita indeosebi vara cand sunt acolo. Sunati la sonerie si vi se deschide!😍😍

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...