joi, 9 septembrie 2010

Detunatele din Apuseni- pocnitori geologice


Scriu cu ceva tristeţe despre Detunate, pentru că la reîntâlnirea cu ele (după 10 ani de la terminarea facultății!) ceaţa a fost amanta perfidă care ne-a separat și tulburat emoțiile. Mi-au plăcut mult aceste stânci ciudate, cu alura lor de tuburi de orgă, ce cântă cu pocnete şi tunete în imensa catedrală a NATURII.

Sunt poetic, atins metaforic de febra scrisului, sau mi se pare mie(?), dar la asta mă îndeamnă zona aceasta splendidă din Munţii Metaliferi.

Ce sunt Detunatele?
Zona Munţilor Metaliferi situati în sudul Grupei Apuseni, se evidenţiază prin prezenţa unor urme de activitate vulcanică- bazalte în acest caz- într-o masă de sedimente calcaroase şi şisturi cristaline.
Lava bazică, ceva mai vâscoasă, urcă încet către suprafaţă şi se răceşte în afara sau în interiorul muntelui, luând forme interesante de coloane paralelipipedice.
Acest fenomen nu este unic în ţară, dar aici zona este spectaculoasă, pentru că ele ,,răsar" dintr-o pădure de conifere; astfel de coloane mai întâlnim în Defileul Oltului  la Racoş, din Munţii Perşani.

De ce se numesc Detunate?
În vremurile străvechi, din cauza îngheţ-dezgheţului, apa mărea crăpăturile dintre coloane, iar acestea cădeau cu zgomot asurzitor la poalele muntelui, din acest motiv localnicii buciumeni le-au numit  după pocnetele pe care le provocau. Aşa povestește Baciul Vetălău, acolo sus pe vârf de munte, cel ce spune că este strănepotul Fefelegii. Un baci atipic, cu o căsuță pe post de popas… rustic-turistic.

Câte Detunate sunt?
Sunt două vârfuri situate foarte aproape unul de altul, cu nume sugestive date tot de moţii din zonă. Una se numeşte Detunata Goală şi o puteti vedea în  toate pozele din regiune (dar nu în ale mele, pentru că pe mine m-a prins ceaţa/flama) care are o altitudine de 1042 m, iar cealaltă care este acoperită de pădure se numeşte Detunata...Flocoasă, şi are 1258 de metri.
Un fenomen interesant se produce sub stâncile de bazalt, apa nu se dezgheaţă vara datorită aceluiaşi fenomen de la Scărişoara, unde aerul rece odată intrat rămâne captiv între stânci, astfel că poți întâlni mici acumulări de gheață sub pietre, chiar și în mijlocul verii.

Ajungeţi la Detunate mergând din Abrud spre Zlatna, după ce iesiţi din primul oraş, faceţi stânga către comuna Bucium. În Bucium Şasa opriţi maşina la biserică și luaţi-o prin cimitir, pentru că ajungeti mai repede și nu pe drumul forestier, la un moment dat sus pe deluşor, drumurile se unesc. Este vorba de câştigarea unei jumătăţi de oră de urcat prin noroaie, dacă vremea este umedă.

P.S. Pe traseul cu bandă galbenă şi rosie întâlniţi locul de popas și izvorul unde s-au adunat revoluţionarii lui Avram Iancu, în revoluțiile de la mijlocul secolului al XIX lea..













11 comentarii:

Roxana spunea...

Am fost si eu sus pe Detunata, sincera sa fiu nu mai stiu pe care, cu parintii pe cand eram in clasa a VI-a si imi aduc aminte cu mare placere de privelistea deosebita care se vedea de acolo...Apusenii sunt nemaipomeniti!Abia astept sa vad pe unde ai mai fost!

Viorel Iraşcu spunea...

Sigur ai fost pe cea Goala, pentru ca privelistea este extraordinara.Din pacate eu n-am avut noroc din cauza cetii.
Ai sa ai surprize placute!

Mihai Zamfiroiu spunea...

frumoasa postare.
n-am reusit sa ajung in zona , dar imaginile imi spun ca este superb.


numai bine.

Viorel Iraşcu spunea...

Multumeac Mihai.

publicitate online spunea...

Superba zona. Sunt sigur ca merita vizitata.

xend spunea...

Catre toti bloggerii, sustineti si voi colectarea selectiva a gunoaielor,puteti castiga si cateva premii, mai multe detalii aici: http://xend110.blogspot.com/2010/09/coleacteaza-si-tu-selectiv.html

Anonim spunea...

foarte frumoasa zona ,merita vizitata ...
http://pensiuneacarmen.com

Banii spunea...

Nici nu stiam de existenta zonei(n-ai cum sa le stii pe toate, Romania e plina de zone mirifice).Foarte frumoasa privelistea!

Anonim spunea...

Hey there! That’s such a good post. I’m sure I’ll recommend the application to help you a co-workers.For individuals that post extra reports why not email it to my family.

Relu spunea...

Ai uitat sa mentionezi de Fefeleaga(mai bine zis nepoata ei)care are o cabana pe traseul spre Detunate

Viorel Iraşcu spunea...

Dragă Relu, în primul rand iti urez succes cu blogul tau si in al doilea rand, am scris despre baciul Vetalau și cabana Fefelegii aici:http://www.plecatdeacasa.net/2010/08/baciul-vetalau-fefeleaga-si-muntii.html

Re-Descoperă România Episodul 12. Planul înclinat de la Covasna. Lecția de fizică cu bușteni

Oraș stațiune Covasna, Județul Covasna, Depresiunea Brașovului, Munții Întorsurii, Carpații Orientali  sursa foto: colecție personală Ap...