sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Izbucul Tăuz din Apuseni- minune carstică


Un izbuc este un izvor carstic care la prima vedere nu are sau nu aduce nimic spectaculos.
Un izbuc reprezintă ,,gura" de ieşire dintr-o peştera sau galerie carstică inundată a unui râu/pârâu, către suprafaţă. În forma sa cea mai interesantă, un izbuc are caracter intermitent, adică după umplerea cavităţii cu apă, presiunea apei face ca izvorul sa ţâşnească ca un gheizer rece, la intervale regulate.



Acest izvor numit Tăuz sau izbucul de la Moara lui Filea, se află pe valea Gârda Seacă, pe drumul ce duce către cătunul Casa de Piatră şi către Peştera Coiba Mare.
După ieşirea din sat, şi după ce lăsaţi în dreapta drumeagul către Peştera Scărişoara, la vreo doi kilometri te întâlneşti cu acest indicator, chiar lîngă ultima casă, ridicată lângă fosta moară situată pe râu, şi cunoscută în zonă pentru forţa sa de măcinare, datorită şi debitului mare şi constant al apei.



De la aceasta, prin păduricea de pe malul râului, trecând peste două podeţe din buşteni, absolut încântătoare, ajungi lejer în 10 minute la un lăcuşor cu o culoare albastru închis, care ,,răsare" dintre doi pereţi de calcar. Acest lac ascunde câteva aspecte inedite dar şi triste în acelaşi timp.



Primul ar fi că adâncimea sa depăşeşte 100 de metri, si că prin galerii subterane şi sifoane inundate comunică tocmai cu pârâul ce intră în Peştera Coiba Mare şi care parcurge, după unii săteni 7 kilometri pe sub munte, după speologi vreo 4, pentru a iesi pe aici şi a se vărsa mai departe în râul Gârda Seacă.



Al doilea aspect, trist, este că aici în 2002 un speolog polonez şi-a găsit sfârşitul la peste 80 de metri adâncime, prins de curenţii puternici din peştera inundată. Deşi colegii lui s-au luptat cu apa să-l salveze sau să-l scoată de acolo, nu au reuşit. În cele din urmă, cu echipament special prietenii s-au întors din Polonia, împreună cu părintii tânărului, reuşind să-l scoată la suprafaţă în prezenţa poliţiştilor şi procurorilor. Au pus o placă de bronz pe un perete, pentru amintirea sa.

Aici a sarit şi Bear Grylls în ultima parte a aventurii în România(Multumesc, Mihnea!)

9 comentarii:

Traveling Hawk spunea...

Tauzul asta are o atmosfera destul de apasatoare, nu ti se pare?

Anonim spunea...

Stiu ca nu am mai trecut pe la scoala si imi pare atat de rau dar sa stiti ca imi este dor de dumneavoastra.As avea o rugaminte totusi...nu imi merge sa iau informatii de pe site-ul Institutul National de Statistica si am nevoie sa fac un grafic din anul 2000 pana in zilele noastre cu informatii despre miscarea naturala a populatiei si un grafic cu mobilitatea teritoriala a populatiei tot din anul 2000.Ati putea sa ma ajutati cu niste informatii,documente orice pentru ca trebuie sa le fac pana luni.Va multumesc.Promit ca sa in viitorul apropiat ca am sa trec pe la scoala sa mai vorbim cum faceam pe vremuri.

Cu mult respect,
roscata clasei a8a E
Cristina Dascalu

Viorel Iraşcu spunea...

@Traveling-cred ca ai dreptate, nu m-am gindit la asta pina acum.
@Cristina-imi pare foarte rau dar nu te pot ajuta.Incearca sa intri pe site-urile Directiilor de statistica din tara.Incepe cu Bacaul.Imi pare rau.

Anonim spunea...

Nu-i nimic.Marti pana la ce ora va pot gasi la scoala?
Cristina

mihnea spunea...

Am auzit ca si Bear Gryllz a trecut pe acolo, intr-un episod din Ultimate survival.

Cazare la mare spunea...

am vizitat si eu acest loc, este incatator, ar trebuii fiecare sa-l vizitam mancar odata. O minune a Romaniei!
Bvo admin, ca ai scris despre acesst loc. ;)

Roxana spunea...

Ce-mi place cum oscilezi intre Dobrogea si Apuseni...am vazut si eu Izbucul Galbeni, tot de prin Apuseni, dar , din cate imi aduc aminte era tare mic...un izvoras sub o stanca...

Viorel Iraşcu spunea...

@Cristina-pina la ora 1.
@Mihnea-Multumesc mult!
@Roxana-adauga si Raraul sau Transilvania.Am si eu orgoliul meu.

Roxana spunea...

Scuze, scuze...evidet traversand Transilvania ( pe care o iubesc!!) si salutand Raraul...

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...