vineri, 1 aprilie 2011

Sâmbăta de Sus- mânăstirea cu trei ctitori





În anii tulburi de la sfârşitul secolului al XVII lea, mai precis în 1696, Constantin Basarab Brâncoveanu, Voievodul Ţării Româneşti, pune piatra de temelie a acestei frumoase mânăstiri, consacrând şi în Ţara Făgăraşului(Terra Blachorum sau Ţara Românilor) stilul unic şi autentic al Brâncovenilor.



Biserica se află pe locul unui vechi schit atestat pe la jumatatea anilor 1600 pe moşia Sâmbăta de Sus a bunicului domnitorului, şi a suferit numeroase transformări, primele având loc după ce în 1785, prin ordin împărătesc, habsburgii distrug aşezământul religios din cauza refuzului călugarilor de a trece la ,,uniaţie", adica la unirea cu Roma.



Abia în secolul al XX lea, Mitropolitul Nicolae Bălan scoate biserica şi chiliile din ruine, şi o reconstruieşte aproape de din temelii, devenind al doilea ctitor al mânăstirii, odată cu sfinţirea acesteia în 1928. După acest moment, viaţa monahala şi centrul de spiritualitate îşi continuă misiunea până în 1985, când începe o amplă reconstucţie şi reconfigurare arhitecturală care durează până în 1993, sub îndrumarea Mitropolitului Ardealului Antonie Plămădeală, care devine astfel cel de-al treilea ctitor.



Biserica de azi are un plan triconc, cu o turlă pe naos şi cu elemente arhitecturale specifice stilului brâncovenesc de la sud de Carpaţi, stil pe care l-au adoptat numeroase biserici din Transilvania, de pe valea Târnavei sau din Ţara Bârsei ori din Mărginimea Sibiului. Hramul bisericii este consacrat ,,Adormirii Maicii Domnului" iar în zona chiliilor se poate vizita o interesantă colecţie de arta religioasă, etnografică şi de icoane pe sticlă.

4 comentarii:

Traveling Hawk spunea...

Manastirea este frumoasa si locul in care se afla, la fel. Cei care drumetesc spre creasta Fagarasului, prin Cabana Sambata, o viziteaza ca o halta obligatorie.

Multumim pentru prezentarea documentata, Viorel!

Călătorul spunea...

Interesanta prezentarea manastirii si impresionante cuvintele de intampinare, care ar trebui sa fie emblematice pentru orice loc:
"Pace celor ce vin
Bucurie celor care raman
Binecuvantare celor ce pleaca"
Mi-ar placea sa le gasesc la fiecare punct de intrare in tara!

Bălulescu iliana spunea...

AM FOST SI EU ODATA DEMULT LA MANASTIREA SAMBATA DE SUS, PE VREMEA CAND TRAIA PARINTELE ORB...ERAM IN TRECERE ,AM VRUT SA MERGEM LA EL..DAR NU PRIMEA DECAT BARBATI, LA EL IN CHILIE...ASA CA AM STAT PUTIN LA SLUJBA SI NU L-AM VAZUT PE PARINTE..DOAMNE AJUTA!

Totusi iubirea... spunea...

Foarte frumos! Chiar imi place!

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...