duminică, 12 august 2012

Rosia Montana. Surprinzator de multe de vazut!

 de Sofia Flori

Tot anul trecut, cam in perioada asta, am ajuns in Ardeal. Prima oprire am avut-o la Rosia Montana - vroiam sa aflu de ce exista acele conflicte despre extractia si prelucrarea aurului. Eu am aflat, am vazut, am primit explicatii - recomand cat mai multor persoane sa mearga sa vada, sa inteleaga! In Rosia nu sunt multe de facut, turismul conteaza oarecum si se incearca  valorificarea potentialului zonei, la maxim.

Prima data am vrut sa vad galeriile romane  dar paznicul imi explica ca abia intrase un grup si peste 40 minute urma sa intre urmatorul. Nu prea conteaza cate persoane sunt, ghidul intra chiar si cu 2 persoane. Noi cand am intrat am fost 5 din care 2 erau nemti.


In cele 40 minute cat am asteptat, am mers la Taul Brazi(numele provine evident de la padurea care se oglindeste in apele lacului) si  fiindca este amenajat  pentru plimbari cu hidrobiciclete, vroiam sa vorbesc cu domnul care supraveghea acolo. Plimbarile sunt gratuite si  serviciul fiind pus la dispozitie de primarie. La marginea lacului exista mese si bancute pentru odihna dar si loc special amenajat pentru a face un gratar.

Dupa o tura cu hidrobicicleta am mers la Muzeul Mineritului- la casa cu numarul 325.
Un muzeu impresionant mai ales ca eu nu stiam nimic si nu vazusem nicio ustensila care se folosea intr-o mina. Acolo, in muzeu, am gasit multe obiecte foarte vechi care se foloseau la minerit dar si unele mai noi. Ghidul de la muzeu, o doamna draguta, este foarte de treaba si chiar dedicata muncii.


De acolo am mers direct la Galeriile Romane, unde am fost intampinati de ghid care lucrase ca inginer la mina de stat inchisa in 2006.
Am primit cate o casca si un instructaj iar la intrarea in galerii un mic istoric despre mineritul de pe timpul romanilor dar si despre tablitele cerate care sunt expuse in muzeu si dateaza din 131 e.n. De unde reiese ca localitatea era atestata inca din acele timpuri, apoi am coborat muuuulte scari pana am intrat sub pamant, in galerii.

Galeriile sunt amenajate, nu toate, sunt electrificate si foarte... umede. Ghidul, un om extraordinar, mi-a explicat ca aerajul in galerii este facut in mod natural.
Dupa vreo 30 minute sub pamant, am iesit la suprafata, unde se afla cateva dintre "fostele" utilaje pe care le foloseau minerii la extractia aurului si acelorlalte minereuri complexe. Intr-o caldire din apropiere, se afla o macheta a zacamantului de aur dar si multe fotografii vechi infatisand o mica parte din istoria minerilor aurari. Am achitat o taxa de intrare modica, am putut fotografia cat am vrut si oriunde, am cumparat vederi si carti despre Rosia Montana.


Am revenit in Rosia ori de cate ori am putut, chiar si pentru o mica plimbare. Este o localitate care are multe de oferit, oamenii care au mai ramas sunt simpli si binevoitori. Imi doresc sa nu ramana doar o "fosta " localitate miniera ca multe altele.Ci sa renasca, cumva.

Cont fb- Sofia Flori







Niciun comentariu:

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...