luni, 19 iulie 2021

Au voie cainii sa manance inghetata? (+3 alternative sanatoase)

Toti iubim inghetata si uneori aceasta poate fi o optiune excelenta de a ne racori. Insa puteti oferi inghetata prietenilor dvs. canini? Au voie cainii sa manance inghetata?

Puteti sa le oferiti cainilor inghetata?

Pe scurt, da, puteti sa le oferiti inghetata insa nu orice inghetata este buna pentru caini. Atunci cand oferiti ceva de mancare cainelui este important sa cunoasteti toate ingredientele alimentului si sa fiti constient de intolerantele si alergiile cainelui.

La fel ca in cazul oricarui aliment nou este intotdeauna recomandat sa il introduceti cainelui dvs. treptat. Astfel veti putea determina cu usurinta daca cainele dvs. are o reactie nepotrivita sau orice problema legata de digerarea alimentelor.

In loc sa impartiti inghetata destinata consumului uman cu prietenul dvs. canin este recomandat sa oferiti cainelui o inghetata hranitoare si sanatoasa (facuta chiar de dvs.) folosind fructe care sunt bune pentru el, cum ar fi merele sau bananele.

La fel ca in toate, moderatia este esentiala. Prea multe gustari pe langa o dieta sanatoasa pot duce la obezitate canina si acest lucru poate face ravagii asupra corpului cainelui dvs. Si aceasta mai ales daca cainele dvs. este predispus la probleme articulare, cum ar fi displazia soldului.

Ce probleme potentiale de sanatate se pot ivi?

Intoleranta la lactoza

Multe tipuri de inghetata includ produse lactate congelate, cum ar fi iaurtul congelat. Desi in unele cazuri acestea pot fi oferite in portii mici, ele pot provoca tulburari gastro-intestinale, inclusiv gaze, diaree, balonare, disconfort abdominal si varsaturi. Multi caini sunt intoleranti la lactoza, ceea ce inseamna ca au dificultati in digerarea laptelui si a altor produse lactate.

Obezitate

Inghetata destinata consumului uman poate include unele  substante toxice, cum ar fi indulcitorul artificial xilitol, nucile de macadamia sau stafidele. Xilitolul si stafidele sunt toxice pentru caini chiar si in cantitati mici, asa ca trebuie evitate intotdeauna!

Chiar daca zaharul, aromele artificiale sau indulcitorii din inghetata nu sunt toxici, pot contribui la obezitate si pot fi o problema pentru cainii cu diabet. Atentie si la inghetata "fara zahar" si aceasta contine inulcitori.

Arome toxice

Unele inghetate contin ciocolata si teobromina, care pot provoca toxicitate la caini. Daca ciocolata din inghetata este neagra, cu un continut ridicat de cacao, este de ajuns ingerarea unei cantitati mici pentru a provoca probleme. Cainii pot prezenta probleme gastro-intestinale, nervoase centrale si cardiace.

Alergii alimentare

Cainii pot suferi de o varietate de alergii alimentare, inclusiv reactii alergice la lapte si produse lactate, cum ar fi inghetata. Aceste alergii sunt o reactie la proteinele care se gasesc in produsele lactate. Alergiile de pot manifesta ca varsaturi si diaree si/ sau pot duce la eruptii cutanate rosii, insotite de mancarime.

Alternative sanatoase de inghetata pentru caini

Alimentele pentru caini de inalta calitate contin suficient calciu si alti nutrienti pentru a ajuta la dezvoltarea oaselor puternice si sanatoase ale cainele dvs. Astfel, adaugarea de calciu in dieta unui caine adult, prin lapte sau inghetata, nu este deloc necesara.

In timp ce unii caini pot tolera o cantitate mica de inghetata de vanilie simpla, exista si alte optiuni pe care le puteti oferi, care nu sunt la fel de susceptibile de a provoca probleme digestive.

Solutia alternativa 1. Daca doriti sa-i oferiti cainelui o gustare rece, congelarea unui iaurt simplu fara grasime ar putea fi o alegere mai buna. Deoarece iaurtul este fermentat, acesta contine mai putina lactoza, astfel incat este mai usor de digerat pentru caini. Nu hraniti cainele cu iaurt congelat comercial, deoarece acesta contine zahar. Aveti insa in vedere ca desi iaurtul este mai usor de digerat pentru caini, nu toti caninii il pot tolera!

Solutia alternativa 2. O alta optiune, este sa maruntiti doua banane bine coapte cu ajutorul unui blender pana acestea devin cremoase, apoi sa le congelati. Acest desert pe baza de fructe este sigur pentru caini si ofera o anumita valoare nutritionala. Bananele sunt bogate in potasiu, vitamina B6, vitamina C si fibre. Bananele contin zahar, asa ca hraniti-va cainele cu masura.

Solutia alternativa 3. In fine, puteti congela fructe si legume care sunt sigure pentru caini (fasole verde, banane, capsuni, afine, bucati de piersici, etc.), pe care le puteti oferi ca gustare cainelui dvs. De asemenea, puteti amesteca aceste fructe si legume intr-un smoothie care poate fi inghetat si transformat in inghetata de casa.

Niciun comentariu:

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...