sâmbătă, 21 februarie 2009

Buşteni- ,,Staţiunea paltonarilor"


imagine asupra Buşteniului, luata din balconul pensiunii ,, Casa Alba "

gara

biserica din centru si casa de cultura

primaria


Pârtia Kalinderu si telescaunul ultramodern

Asa era numita aceasta statiune montana de catre cei din Sinaia sau din Predeal, pentru ca se presupunea ca aici vin pensionari obositi si rutinati, provinciali ignoranti si fraieri cu portofelele goale. In timp însa percepţia s-a schimbat si orasul Buşteni a devenit un loc de atractie pentru iubitorii de schi si de alte sporturi de iarna.
Bușteniul este un oras de peste 12000 de locuitori situat la poalele abruptului impresionant al Bucegilor, abrupt dat de vârfurile Caraiman (2384 m) si Costila ( 2498 m, cu amendamentul ca daca se ia în considerare si înaltimea releului de televiziune de peste 100 de metri, aici avem cea mai mare altitudine din România).
Totusi orasul are mult de suferit la capitolul urbanism si grija pentru curatenie. Am fost de curând si am rămas surprins de mizeria de pe trotuare, de dalele din pavaj care erau distruse, rasturnate sau furate, de strazile laturalnice pline de gropi si de peiajul dezolant oferit de faţadele unor cladiri din centru.
Foarte, foarte proasta mâncarea si atmosfera de la bomba culinara numita,, Casa Tărănească" situata în centrul statiunii, aici am mâncat cea mai proasta pizza din viata mea, iar kitch-ul tipic cu stergare si lemn lăcuit este demn de o antologie a prostului gust.
Vorba românului ,, MAI E MULT PÂNĂ DEPARTE ".

Ce m-a surprins plăcut ?
In primul rând pârtia Kalinderu dotata cu un telescaun ultramodern, unde se urca de la cota 900 pâna la 1250-1300 de metri plus traseul de ecalada pe gheata situat alături si unde se organizeaza cele mai cunoscute concursuri din aceasta parte a Europei.
Apoi mi-a placut foarte tare pensiunea unde am stat, pentru ca, desi mai putin cunoscuta si neamenajata în totalitate) patronii vor sa o vânda) ofera un confort deosebit si un lux si un bun gust cum rar am vazut. Se numeste ,,Casa Albă" si este pe drumul ce urca spre pârtie la prima intersectie pe dreapta, dupa indicator.
De asemenea din Busteni se poate urca spre Babele (cu telecabina) si spre cascada Urlatoarea, dar despre asta am mai scris.
De vizitat muzeul /casa memoriala Cezar Petrescu (n-am ajuns, inca!) , unul dintre scriitorii mei preferati, cel ce a surprins foarte bine atmosfera interbelica în ,,Calea Victoriei ", în ,,Aurul Negru " sau ororile si absurditatile razboiului în,, Întunecare ", de aici mi-a ramas în minte o replica a locotenetului detasat pe front care, rugat fiind sa ajute un copil sa învete sa citeasca, spune:
,, Daca nu este material? N-am ce-i face!".

Un comentariu:

Sorin spunea...

Buna, la mine pe blog te asteapta o lepsa daca ai chef de joca te astept sa o ridici :)

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...