miercuri, 19 ianuarie 2011

Turismul lugubru sau dark tourism-ul. Posibile locaţii în România

Acest tip de turism sau mai degrabă curent turistic, fascinează din ce în ce mai mulţi oameni, în special tineri, din statele occidentale, cap de afiş aici fiind Marea Britanie.

Numit în literatura de specialitate, Dark tourism, el are o serie de sinonime folosite sau inventate de minţile strălucite ale marketingului sau ale agenţiilor de turism.
Un alt termen folosit este Thanatourism de la Thanatos care reprezenta personificarea morţii în cultura greacă antică, sau Grief tourism care se leagă de angoasele, frustrările şi regretele pe care le poţi avea la vederea unor locuri asociate cu suferinţa sau moartea.

În lume au fost inventariate şi vizitate de mii de oameni zone asociate cu claustrarea şi suferinţa -Auschwitz; cu atentatele- Groun Zero la WTC în New York; cu bombardamentele- Hiroshima; exploziile -Cernobâl sau fantomele şi spiritele malefice-castelele din Scoţia, etc.
Sigur, te-ai putea întreba de ce ar prefera cineva locuri sinistre ca să se simtă bine, asta dacă eşti un împătimit al drumeţiilor sau un iubitor de artă, dar în toată povestea asta n-au ce căuta nici morala, nici raţiunea și deci nici întrebările.

În România acest curent/experiment turistic este practic inexistent, fiind asociat doar cu serbarea şi/sau sărbătorirea Hallowen-ului în locaţii care au legătură cu Dracula şi pe care le voi enumera mai jos, în rest mai poate însemna ceva în conştiinţa amatorilor de dark tourism numele de Transilvania-un veritabil brand, Ceauşescu şi Casa Poporului, sau cetăţile părăsite din Carpaţi construite sau nu de Dracula.


Posibile destinaţii de Turism Lugubru, fără a avea pretenţia alcătuirii unui top.

1.Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighetul Marmaţiei.



2. Osuarul de Mânăstirea Neamţului.



3.Castelul Bran




4. Casa-pensiune a lui Dracula, din Pasul Tihuţa.



5. Mânăstirea Curtea de Argeş şi legenda Mesterului Manole şi a soţiei sale Ana.



6.Cetatea lui Vlad Tepeş de la Poienari.



7.Lacul Bezid şi povestea inundării satului de către comunişti.



8. Închisoarea Doftana sau ruinele fostei puşcării a lui Ceauşescu.



9. Castelul Iulia Haşdeu şi viziunea sa asupra misticismului.



10.Biserica piaristă din Timişoara, sau biserica fantomelor.




11.Mausoleul de Mărăşeşti.



12.Cimitirul Vesel de la Săpânţa.



13.Clădirea Parlamentului sau Casa Poporului, mormântul sutelor de muncitori români.



14. Ruinele celui mai mare poluator din Transilvania, Uzina de Negru de Fum-utilizat în industria cauciucului, de la Copşa Mică.
Liliana de la ,,placerea de a calatori.ro,, a scris mai multe despre ,,frumuseţea urâtului,, de aici.

9 comentarii:

Călătorul spunea...

Interesantă ideea și obiectivele propuse pentru vizită! Din motive personale, ziua de astăzi nu-i grozavă, dar gândul turismului ”lugubru” m-a binedispus. Ca să vezi ”unde dai și unde crapă”!Mulțumesc!!!

Traveling Hawk spunea...

Personal n-am nici o atractie pentru dark tourism dar este o problema de optiune si o alternativa...

VertAnge spunea...

Interesant fel de a privi lucrurile!
O parte din obiectivele din lista le-am vizitat, dar nu as zice ca sunt chiar lugubre. Cred ca depinde si de starea de spirit a privitorului si de ceea ce cauta el in acele locuri. Branul, de exemplu, mi se pare un castel fermecator, chiar daca e asociat de multi cu imaginea lui Dracula.

Viorel Iraşcu spunea...

Calatorul-ca sa vezi!Interesant joc de cuvinte si de intimplari.
Traveling-da, este o problema de perceptie a obiectivului in sine.
VertAnge-Si eu le-am vizitat pe o parte din ele, dar m-am gindit ca se inscriu in ideea asta de turism asociat mortii.Nu este decit un simplu exercitiu de imaginatie.

Andrei C spunea...

Unele din lista nu sunt asa lugubre - manastirea Curtea de Arges de exemplu. Sau Casa Poporului - daca e sa punem pe lista locuri unde au murit oameni trebuie sa stam de vorba despre canalul Dunare Marea Neagra de exemplu. Iar mausoleul de la Marasaseti e un fel de Disneyland in comparatie cu cel de la Soveja. O chestie cu adevarat lugubra a fost pana de curand cadravul a ceea ce a fost odata nava Mogosoaia. Dupa ce s-a scufundat a fost scoasa la suprafata si garata undeva in apropiere de Galati langa alte nave in conservare. Imaginea navei lovite si torsionate stiind ca a fost pe fundul Dunarii si ca au murit sute de oameni in ea, aia da lugubru.

Viorel Iraşcu spunea...

Andrei- la Curtea de Arges, lugubra sau trista este povestea sau ideea sacrificiului, iar despre canalul Dunarea - Marea Neagra eu am scris aici:http://www.plecatdeacasa.net/2009/11/canalul-dunare-marea-neagra-teroare.html; as fi vrut sa pun penitenciarul de la Poarta Alba dar n-am putut din motive de siguranta.
Mausoleul de la Soveja nu l-am vazut, dar nici nu pot spune despre cel de la Marasesti ca este o butaforie.
Multumesc pentru completari!

Viorel Iraşcu spunea...

Andrei- da, nava Mogosoaia face parte din aceste teme lugubre, mai ales ca sunt din Galati de origine.Vreau sa-ti spun ca in acea dimineata eu treceam cu bacul spre 23 august,iar ceata era extrem de densa.Povestile despre cum s-au salvat oamenii aceia sau cum au murit, ma bantuie si azi.

Dudian spunea...

Salut. Foarte tare articolul şi ideile, eu sunt pasionat de ideea unui astfel de turism, chiar dacă unii îl consideră cam deplasat. Din păcate în România nu prea mă pot lăuda cu foarte multe, în schimb am vizitat Sarajevo şi Mostar, oraşe cu imagini şi poveşti cutremurătoare din timpul războiului din Bosnia, Belgrad, cu ale sale clădiri bombardate în 1999, păstrate în starea de atunci şi Mauthausen, infamul lagăr de exterminare din Austria, de lângă Linz. Cât despre România, ai omis (din pct meu de vedere), închisorile comuniste de la Gherla, Aiud, Râmnicu Sărat şi Piteşti. Am găsit informaţii contradictorii pe net în legătură cu posibilitatea de a le vizita. E o discuţie lungă despre acest tip de turism, cred că momentan ar prinde mult mai mult la cei din vest decât la noi.

Viorel Iraşcu spunea...

@Dudian- mai bine ca nu avem si noi un Mostar sau un lagar de exterminare.Ai dreptate, inchisorile comuniste pot fi incadrate la turism lugubru, dar trebuie mai intii transformate in obiective vizitabile.
M-am gindit si la locurile unde au avut loc pogromurile evreilor, de la Iasi, sau deportarile in Baragan, dar nu este posibil sa le localizam, cu putine exceptii.
Am pus obiective care sunt vizibile si cunoscute.
Si reamintesc, este un exercitiu de imaginatie, nimic altceva!

Re-Descoperă România Episodul 6.Defileul Latoriței. Fără cuvinte, în multe cuvinte

  101 locuri românești / plecatdeacasa.net Defileul Latoriței. Fără cuvinte, în multe cuvinte Sat Ciunget, Comuna Mălaia, Județul Vâlcea, Mu...