luni, 6 iunie 2011

Grădina botanică din Prăjeşti-Bacău



Când am venit în Bacău, în urmă cu 15 ani, nu auzisem despre minunea de la Prăjeşti. Un simpozion naţional cu o serie de invitaţi de marcă mi-au prilejuit prin '97 vizitarea singurei grădini botanice rurale din ţară.
Atunci l-am cunoscut pe profesorul de biologie Paul Ţarălungă, un om la vreo 60 şi ceva de ani care alerga pe aleile şi pe scările grădinii sale ca un copil neastâmpărat. A început emoţionat să ne povestească cum arăta mlaştina din mijlocul satului şi despre cum a transformat zona într-o minunată grădină cu peste 2000 de specii de plante autohtone si exotice.


Azi, bătrânul retras din activitate de ani buni, este la fel de respectat de locuitorii satului, devenit între timp comună, multora fiindu-le profesor. Oricine a făcut biologie la scoală cu domnul profesor, a curăţat, plantat sau a ocrotit măcar o plantă, o tufă sau un copac din grădină. În semn de respect, această gradină poartă azi numele ,,Paul Ţarălungă"



Fotografiile le-am făcut anul trecut cu ocazia acţiunii de ecologizarea a pârâului din comună, în cadrul proiectului Let's do it Romania. Nici copii mei nu ştiau despre acest colţişor de rai situat la mai putin de 20 de kilometri de oraş, asa că au ramas încântaţi, chiar dacă toamna începuse să se facă simţită.




Am văzut numeroase specii de chiparos de baltă, de magnolii, un nuc negru unicat, platani, gincko biloba, salcâmi pletoşi si multe, multe flori unele trecute altele câteva de toamnă. De ele se ocupă inginerul horticol Petre Robu care mai are grijă de muzeul de etnografie şi ştiinţe, si acesta fiind ideea domnului profesor.


Sănătate multă Domnule Profesor!


13 comentarii:

Marius Colac spunea...

Super! Aceasta e Romania ce-mi place!

mihaeladr spunea...

La Hemeiusi oare au dat drumul pentru vizitare?

Unknown spunea...

E frumos ca-si mai aminteste cineva si de oamenii care ne-au invatat carte :-)

Viorel Iraşcu spunea...

@Marius-de acord cu tine.Succes cu blogul!
@Apollo- nu mi-a fost profesor, dar am atatea referinte despre el...
@Mihaela- Parcul Dendrologic Hemeiusi se pote vizita dar in cadru organizat.

Traveling Hawk spunea...

E minunat ca ne-ai adus in atentie acest om, Viorel! Acestia sunt cei care ne fac cinste cu adevarat! Oameni ca si acest domn profesor sunt cei care ar trebui sa devina modele pentru generatia tanara!

Viorel Iraşcu spunea...

Daca eu sunt tanar atunci acest profesor este un model pentru mine, dar cu parere de rau, nu cred ca si pentru altii.
E clar ca tinerii nu au repere, dar pe undeva este si vina generatiei adulte, ca s-a blazat prea mult.

Traveling Hawk spunea...

Pentru mine esti tanar, Viorel:) Da, ai ceva dreptate si cu blazarea, desi nu stiu daca as numi-o asa...Oamenii se simt dezarmati, invinsi de sistem, in majoritatea cazurilor. Si apoi, stii chestia cu piramida lui Maslow: daca nu-ti poti satisface nevoile de baza, pentru tine si ai tai,nu prea iti mai arde de cele superioare...Ma rog, asta observ eu in jurul meu. Sigur ca sunt si exceptii.

Iulian Timar spunea...

frumuşică grădina botanică!

Anonim spunea...

Si se poate intra oricand? este deschisa vizitatului de catre oameni care nu sunt in grup?

Viorel Iraşcu spunea...

Da, fara probleme.

alex spunea...

aceasta gradina batanica din prajesti am vizitato pt ca acolo merg in fiecare vara ca acolo am eu bunici si o vizitez in fiecare vara in care merg va propun si voua sa mergeti va urez distractie placuta chiar daca nu vreti sa o vizi tati SI ERAU ACOLO NISTE PEISAJE ASA FRUMOASE DAR MAI FRUMOASE CA IN POZE

Anonim spunea...

Am cunoscut pe profesorul Paul Taralunga, care ma invatat cum e viaţa, natura, educatie, ceea ce înseamnă că este mai presus de toate un model de respect pentru sine şi pentru alţii. Orele de agricultură le faceam în Grădina Botanică era o usurare de la orele de chimie, fizică. Multumesc Profesorul am invatat multe de la Dansul pentru care ii multumesc.
Salutări din Italia Elena (de la Prajesti)
=)

Anonim spunea...

OMUL CARE A PUS TOATA VIATA IN SLUJBA SATULUI SAU,DOMNUL PROFESOR TARALUNGA PAUL,S-A STINS...PRAJESTENI,NU LASATI SA SE PIARDA ACEASTA MOSTENIRE, PE CARE NE-A LASAT-O,IN MEANDRELE IGNORANTEI...

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...