marți, 13 noiembrie 2012

Pasul Rotunda, legătura dintre Transilvania, Maramureș și Bucovina

Cum am mai scris și despre Pasul Tihuța, trecătorile românești sunt adevărate plăci turnante pentru amatorii de drumeții în creierii munților. Mai ales dacă pasul este situat la intersecția a trei regiuni istorice și este considerat cel mai pitoresc pas de altitudine din Carpații Orientali.

Așa este cazul Pasului Rotunda, de unde poți cuprinde cu privirea dar și cu pasul, Țara Bârgaielor spre sud, Țara Maramureșului spre nord-vest  și Țara Bucovinei ( compartimentul Dornelor)spre nord-est.
Pasul îl găsiți și pe harta alăturată, dar să vă explic cum ajungeți acolo și ce aveți de văzut. Are altitudinea de 1271 de metri și se află pe un drum național(?!), DN 17 D, care urcă până aproape de izvoarele Someșului Mare.
Mergeți prin comunele Rodna și Șanț  (ultima localitate este Valea Mare) și urcați apoi prin păduri nesfârșite și serpentine prietenoase, până la indicatoarele din fotografii.
Drumul a fost construit în 1859, pentru a lega regiunile menționate, sau județele Bistrița -Năsăud, Maramureș și Suceava.

Drumul este pietruit, și suficient de accesibil, dar aveți grijă să nu porniți după ce a plouat, s-ar putea să rămâneți acolo și să vă întâlniți cu ursuleții.


Practic, până la cabana de la Rotunda, nu vezi decât două sau trei remorci vechi în care tăietorii de lemne se odihnesc, în rest nici țipenie.
Tocmai asta dă farmecul traseului. Surprinzător, sus vă așteaptă o cabană fără pretenții de mare pensiune, dotată cu cele necesare și adminstrată de doi oameni iubitori de munte, care trăiesc non stop pe munte.



Panourile îți arată că ești în Parcul Național Munții Rodnei, în zona rezervației Bila-Lala, cu trasee minunate spre Ineu( 2279 m), al doilea vârf ca înălțime din masiv, după Pietrosul Mare( 2303 m). De aici se vede și vf. Omu din masivul cristalin al Suhardului( 1932m), ceea ce-ți amintește că pe acolo trece Bistrița Aurie și se află inima tradițională a Bucovinei.
Până la Cârlibaba sunt vreo 14 kilometri, iar până în drumul national ( DN 18) încă 6 kilometri și de acolo spre Pasul Prislop, alți câțiva kilometri buni.


Așadar, opriti-vă în Pasul Rotunda( sau Rodna, pe unele hărți), cu cortul sau la cabana, și explorați Lacul Lala, vârfurile Ineu și Ineuț( pe marcaj bandă albastră), Vf. Omu din Suhard, Pasul Prislop( 1416 metri), sau lacurile glaciare de pe culmile cristaline ale Rodnei.


Vizualizaţi Pasul Rotunda(Rodna) pe o hartă mai mare


 Despre Pasul Tihuța- AICI

Toate pasurile din Carpații Românești- AICI 

Și nu uita să dai LIKE !

Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 12. Planul înclinat de la Covasna. Lecția de fizică cu bușteni

Oraș stațiune Covasna, Județul Covasna, Depresiunea Brașovului, Munții Întorsurii, Carpații Orientali  sursa foto: colecție personală Ap...