miercuri, 19 noiembrie 2008

Mânăstirea Putna


la chilie cu ăsta micu'

o băiţă la soarebăieţii pe terasa la Pensiunea Dorina (este vara sa ştiti - aveţi grija ca o ploaie de vară acolo, aduce cu o toamnă rece )


Daca ajungeti la Putna, si sunt convins ca multi aţi făcut aceasta calătorie aproape iniţiatică în trecutul religios si istoric al Ţării Moldovei, nu se poate a nu fi rămas surprinsi de arhitectura caselor bucovinene (influenta germanica se vede în modul judicios de aranjare a anexelor gospodaresti) sau de intrarea în mânăstire pe o uşita mica, parca pentru a opri privirea păcătoasă, parca pentru a pastra spiritul religios si pur în interior.

Mi-a placut Putna, mai ales ca merg în fiecare vara, la bunica sotiei, ce sta într-o casă micuţa (ei o numesc baracă - dar e mai mult decât atât) dar linistita, curatica si modesta.
Putnenii sunt mândri, ca de altfel toti bucovinenii dar cu acestia este ceva mai special, n-ai cum sa nu stii ca nu este din Putna daca stai de vorba cu el (ei), aroganta acesta pe deplin îndreptaţită de istoria locului si de asocierea cu Stefan cel Mare, îi face atenţi la nuanţe, adica ceilalti nu au în sânge tăria răzeșilor, puterea pădurilor si maretia muntilor si de aceea sunt de alta spiţă, sunt venetici (vicovenii sau jicovenii- aluzie fină la numele dat de români evreilor, adica jidani; horodnicenii, mărginenii, etc).

Ajungeti la Putna pe un drum national refăcut de actualul preşedinte, pe vremea când era ministru al transporturilor, adica prin Rădăuţi sau pe la Marginea (venind dinspre Suceviţa - Câmpulung Moldovenesc).
Peisajele interesante încep la câtiva kilometri de comuna, cu dealuri acoperite de păduri sau fâneţe, ce te lasa sa ghicesti ce urmeaza pentru ca la un moment dat se deschid, lăsându-ţi privirea sa îmbratişeze microdepresiunea în care se întâlneste râul Putna cu Veţăul, cu Putnişoara si cu Glodu, râuri vinovate de formarea acestei depresiuni.

Indicatoarele va vor conduce la mânăstire, una dintre cele mai frumoase si mai faimoase din nordul tarii, poate veti ramâne dezamăgiti sa constatati ca nu este pictata la exterior, pentru ca multi confundă Voroneţul sau Suceviţa, cu celelate mânăstiri si cred ca toate au pictura veche pe ziduri.
Mânăstirea este mai degrabă o fortareată, cu rol de aparare în vremurile domnitorilor moldoveni, cu o incinta bine dimnesionată si cu Dealul Crucii ce străjuieste întreaga zona, sus acum, este o cruce înalta si luminata noaptea.
De fapt sunt două dealuri, pe primul mai mic se afla o cruce de piatră iar pe al doilea, mai mare acea cruce impunatoare, pe deal find scris cu copacei mici numele de STEFAN .
Cei mai multi vor sa ajunga si la chilia lui Daniil Sihastru, în fapt o stâncă enormă , în care se spune ca si-a facut un pat sărac de piatră si o ferastruica, muncind ani întregi celebrul de acum, sfătuitor al marelui domnitor moldovean.

Atentie ca drumul nu este foarte bun spre chilie, nu inteleg de ce nu sunt alocate fonduri, podul de peste Putna este semimodernizat iar cel de peste Veţău a fost distrus de inundatiile din aceasta vara (2008).
Ma gândesc vara, când văd câte masini si autocare încearca sa ajunga la Chilie ca este impardonabil sa nu poti face un drum ca lumea spre un obiectiv turistic care primeste mai multi vizitatori, cred, decât nu stiu ce muzeu sofisticat din Bucuresti sau de aiurea.

Am să închei tot cu oamenii din comună, care au o blândețe anume pe care o maschează foarte bine sub aparenţa durității, probabil pentru ca au conviețuit aici în comună sute de ani români, polonezi, ruteni, ucraineni, germani ( zipţeri- veniți din sudul și vestul Germaniei, Austria si Cehia) și multi evrei, în fapt un turn al lui Babel din care n-au mai rămas decât românii și câțiva ratăciți, ce n-au avut curajul să plece din țara de adopţie.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Puteti crede ca nu am ajuns inca la Putna? Ma astept ca dupa ce o sa vizitez Putna, sa fiu alt om, mai bun. O anonima

Viorel Iraşcu spunea...

se poate sa devii un om mai bun , dar cred ca mai degraba poti devenii mai tolearant, mai cultivat si mai intelegator. Adica mai bun , dar nu intotdeauna . Profu'

Anonim spunea...

...carcotasul..ca de obocei...
se zice "manastire", nu "minastire"
..din nou, greseala cu "mandrii"
salutari..Anonima

Viorel Iraşcu spunea...

Chestia cu ,,i '' -ul este o reminescenta a regimului de trista amintire din acest motiv nu-mi fac probleme . In legatura cu mandrii ai dreptate , voi corecta . Cu respect.