luni, 17 noiembrie 2008

Cheile Bicazului- Hăşmaş

portiunea cea mai îngustă,, Gâtul Iadului ", în spatele nostru

mami, Iani și Bicazul învolburat, dupa confluența cu Bicăjelul


Zona este foarte cunoscuta, pentru ca pe aici trece un drum national de legatura, între Moldova si Transilvania, prin pasul cu acelasi nume ca al râului( are 1256 m si îl traversati dupa Lacu Rosu, spre Gheorgheni), care leaga Piatra Neamt de Gheorgheni si Sovata - Praid.
Parcul national din regiune, cuprinde Cheile Bicazului, Lacu Rosu, Muntii: Suhardul Mic, Ucigasul, Hasmasul Mare + Piatra Singuratica si Piatra Altarului, ultimele vizibile din diferite colturi ale văii si cu istorii si legende cu mirese suparate si deceptionate, care s-au aruncat de pe stânca si altele asemenea.
Ce este o cheie?- o vale îngusta creata de un râu intr-un munte calcaros, de multe ori confundata cu notiunea de defileu.
Aceste chei din zona Bicaz au între 5 si 7 kilometri lungime si sunt ,,săpate '' în calcare mezozoice (cam din timpul dinozaurilor- atunci începe formarea lor, din scoici si schelete de animale), peretii verticali înalti de 200-400 m sunt impunatori si pe alocuri înfricoșători, pentru ca îți reduc orizontul vederii foarte mult, iar razele soarelui nu ajung niciodata sa încalzeasca apa râului. Zona unde va opriti pentru suveniruri(a doua cum veniti de la Piatra Neamt), este la confluenta cu pârâul Bicajel(care la rândul lui creeaza niste chei spectaculoase) si constituie cea mai spectaculoasa parte a cheilor, numita sugestiv,, Gâtul Iadului ".
Mai exista înca doua sectoare de chei pe traseul spre Lacul Rosu numite de geografi,, Între Chei " si ,,Polițele Bardosului".

Niciun comentariu:

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...