Nu stiu dacă ați ajuns în sudul Depresiunii Maramureșului (situată în nordul țării între Muntii Maramureșului și valea Tisei la nord și Muntii Rodnei, Țibles și Gutâi la sud), dar zona merită vizitată.
Anul acesta, într-un circuit ce lega Brasovul si Sighisoara de Maramures, am ales sa mergem prin Bistrita apoi pe valea Sălăuţei, spre nord, am trecut prin zona Salva- Viseu ( cunoscuta de cei mai batrâni prin proiectul de constructie a căii ferate ce a scos din izolare întinsa depresiune a Maramuresului, legând-o cu Transilvania, ceva similar cu traseul Bumbesti- Livezeni, din judetul Gorj), pasul Șetref (818 m) si ajungând pe valea Izei.
Chiar la iesirea din munti (pasul este situat între Muntii Rodnei- 2303 m vf. Pietrosu- la est si Muntii Țibles- 1839 m- la vest ) se află localitatea Săcel, unde ne-am cazat, si ne-am stabilit cartierul general pentru trei zile, atacând de aici, Moiseiul ( monumentul lui Giza Veda, Vișeul de Sus (traseul mocanitei si biserica catolica), Bârsana (mânăstirea), Sigetul Marmației (Muzeul si închisoarea victimelor comunismului) si Cimitirul vesel de la Săpânţa.
Pensiunea Perla Maramuresului este cotata la trei stele (margarete), are conditii bune, o poarta monumentala tipic maramureseana la intrare, multe covoare si cergi (un fel de pături din lână scărmanată) traditionale, un restaurant simpatic, cu muzica de la maramu' si cu palinca locala sau mâncăruri traditionale.
Recomandarea mea este sa mergeti acolo chiar daca preturile nu sunt întotdeauna cum va asteptati sau puteti găsi în sat o casa traditionala cu o batrânică ce va va face de mâncare si veti dormi în paturi de o sută de ani, asa veti simți cu adevărat spiritul zonei de unde a descalecat Dragoș.
Despre celelalte obiective turistice foarte cunoscute într-un alt articol.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu