luni, 6 iulie 2009

Mânăstirea Neamţului - emblema României


toaca si ochiul lui Dumnezeu

interior de mânăstire dominat de capriciile primăverii


librăria creștină de la intrarea în mânăstire

Este situată în comuna Vânători-Neamţ, de fapt la ieșirea din acesta comună spre Poiana Teiului, la coada lacului de acumulare Izvorul Muntelui.
După un kilometru faceti dreapta și intrati pe un drum ce urmareste lunca pâriului Nemţişa, afluent al Ozanei cea frumos curgătoare.
Pe dreapta veți întâlni câteva pensiuni, din care o recomand pentru cazare si mâncare bună pe prima si anume Zimbru.
Mânăstirea este una dintre cele mai mari din România, aparută pe ruinele unui vechi schit din secolul al XIV lea, transformat de domnitorul Petru I Muşat într-o frumoasa mânăstire.
În timpul unui cutremur, unul dintre putinele despre care se stie din cronici, din 29 august 1497 mânăstirea este partial distrusa, ceea ce dă posibilitatea lui Ștefan cel Mare sa construiasca o noua biserica cu hramul Inălţarea Domnului si sfintita în acelasi an.
Pe lângă arhitectura tipic moldovenească pentru secolul XV, mânăstirea mai detine cea mai veche biblioteca din țară, cu peste 15 000 de volume din care 549 de manuscrise plus un tezaur de obiecte de cult, icoane, cruci si vase liturgice.
Aici se afla si osuarul vestit pentru sutele de cranii de călugari ce tapeteaza peretii din subteranele cimitirului.
De asemenea se poate vizita si schitul Vovidenia situat la 1 kilometru de mânăstire sau schiturile Procov si Icoana situate la 3 respectiv 7 kilometri.

Niciun comentariu:

Au voie cainii sa manance inghetata? (+3 alternative sanatoase)

Toti iubim inghetata si uneori aceasta poate fi o optiune excelenta de a ne racori. Insa puteti oferi inghetata prietenilor dvs. canini? Au ...