luni, 6 iulie 2009

Mânăstirea Neamţului - emblema României


toaca și ochiul lui Dumnezeu

interior de mănăstire dominat de capriciile primăverii


librăria creștină de la intrarea în mănăstire

    Este situată în comuna Vânători-Neamţ, de fapt la ieșirea din acesta comună spre Poiana Teiului, la coada lacului de acumulare Izvorul Muntelui. După un kilometru faceți dreapta și intrati pe un drum ce urmăreste lunca pârâului Nemţişa, afluent al Ozanei cea frumos curgătoare.
Pe dreapta veți întâlni câteva pensiuni, din care o recomand pentru cazare si mâncare bună pe prima si anume Zimbru. Mănăstirea este una dintre cele mai mari din România, aparută pe ruinele unui vechi schit din secolul al XIV lea, transformat de domnitorul Petru I Muşat într-o frumoasă mănăstire.

    În timpul unui cutremur, unul dintre puținele despre care se stie din cronici, din 29 august 1497 mănăstirea este parțial distrusă, ceea ce dă posibilitatea lui Ștefan cel Mare sa construiasca o nouă biserică cu hramul Inălţarea Domnului si sfintită în acelasi an.
Pe lângă arhitectura tipic moldovenească pentru secolul XV, mânăstirea mai detine cea mai veche biblioteca din țară, cu peste 15 000 de volume din care 549 de manuscrise, plus un tezaur de obiecte de cult, icoane, cruci si vase liturgice.

    Aici se află si osuarul vestit pentru sutele de cranii de călugari ce tapeteaza peretii din subteranele cimitirului. De asemenea se poate vizita si schitul Vovidenia situat la 1 kilometru de mânăstire sau schiturile Procov si Icoana situate la 3 respectiv 7 kilometri.

Niciun comentariu:

Ferestrele de Mansardă: Lumină Naturală și Ventilație pentru Casele Dumneavoastră

Ferestrele de mansardă maximizează lumina naturală, reducând nevoia de iluminat artificial. Îmbunătățesc ventilația, contribuind la o mai bu...