PLECATDEACASASCRIU DESPRE CEEA CE VĂD!

ȘI...NU UITA SĂ DAI LIKE!

101 FRUMUSEȚI ASCUNSE ALE ROMÂNIEI!

sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Techirghiol sau lacul măgarilor
Aici, lângă Eforie, se fac ungeri cu nămol si băi...reci


Legenda
Intr-o zi, un turc ce locuia lânga lacul cu nămol urât mirositor, îşi duce magarul care nu mai asculta de nimeni la marginea satului cu gândul sa-l lase acolo sa moara, mai ales ca era si foarte batrân.
Măgarul bolnav si obosit intră în mlaștina de lângă lac. Aici, picioarele sale amortite si reumatice s-au afundat atât de tare încât nămolul i-a ajuns la burta. Dupa ce a urlat doua zile si doua nopti, iata ca în cea de a treia reusi sa iasa din mlastina.
Bucuros gasi repede drumul catre casa stapânului ce nu-l mai voia, sărind si țopăind de parca avea doi ani si nu cinsprezece. Mare i-a fost mirarea turcaleţului când văzu cum măgarul lui hăhăie de fericire la poarta. Atunci întelese că nămolul acela urât mirositor, tare bine i-a mai facut magarului. Si asa i-a ramas numele de techir(măgar) ghiol( lac, balta).Formare
Din punct de vedere geografic Techirghiolul este un liman maritim. Ce înseamna asta?
Un firicel de apa ce strabatea Dobrogea de sud si care se varsa în mare, este blocat de un cordon de nisip(o plaja) creat de valuri si curenti marini. Astfel ca in spatele acestui baraj natural de nisip si scoici se formeaza in timp un lăcuşor. In acest caz, din Marea Neagra se infiltreaza apa de mare astfel salinitatea( care se masoara în mg/l ) lacului creste. Plus ca pârâul si apele din jur dizolvă sărurile continute de rocile grezo calcaroase din zona. Asa se ajunge la o salinitate de peste 80 la mie, ceea ce asigura conditiile necesare pentru ca bacteriile să dizolve sedimentele si sa le transforme in namolul sapropelic cu rol terapeutic în tratarea oaselor si a articulatiilor.

Distrugere
Din pacate proprietatile nămolului nu mai sunt aceleasi ca pe timpul măgaruşului sau ale lui Carmen Sylva pentru ca regimul comunist, desi a finantat crearea unei baze de tratament, a distrus-o indirect, în momentul în care s-a decis cultivarea terenurilor din jurul lacului.
 Irigatiile practicate au facut ca infiltrarea apelor dulci sa se realizeze mai usor, astfel salinitatea scade si calitatea namolului de asemenea. Oprirea cultivarii terenurilor din jurul lacului este singura solutie de a salva acest lac extraordinar.

4 comentarii:

DUTA spunea...

In copilarie am fost luata de mama , care avea nevoie de bai, la Techirghiol. Era un drum lung si pe tren am uitat una din valize. Aceasta mi-a stricat toata vacanta si totusi am ramas foarte impresionata de lac si de toata regiunea.
Sper sa mai revad locul acesta cu toata trauma pe care am suferit-o atunci.

miki spunea...

Foarte interesanta acasta postare!Nu stiam legenda acestui oras "miraculos".Pacat ca nu stim sa ne pastram valorile.
O seara frumoasa iti doresc!

Ilan spunea...

Si eu am amintiri placute din Techirghiol. Aveam 8-9 cand mama a primit concediu la mare dela cooperativa la care lucra. Dupa o lunga calatorie cu trenul si macand cea mai buna inghetata(casata) in Gara de Nord am ajuns pentu prima data pe Litoral. Ne am uns cu namol la Techirghiol, am luat autobuzul deschis la Eforie, Mamaia si mama mia cumparat primi ochelari de soare dela turisti chehi, care vindeau lucruri pentru a avea catva lei ( comunismul era si la ei asa ca veneau fara banii). In afara de prins valuri am invatat sa mananc si pepene galben pe care acasa nu mia placut. Pepeni galbeni de Dobrogea aveau un miros si gust special pe care nu le-am intalnit in alte locuri. OH, AMINTIRI, DULCE AMINTIRI. La noi se gaseste namol la Marea Moarta dar avem o problema inversa pentru ca sa oprit scurgerea Iordanului pana la mare, se usuca tot timpul apa pentru a se obtine mineralurile si nivelul scade tot timpul. Din cauza asta apar gropi subterane (swallow-hole, d_le Viorel va rog traducerea) pe malul mari si pe sosele care pot produce accidente.
Namolul care este tot mai rar se vinde pe preturi piperate la hoteluri si la tratamente SPA.
Cine a spus ca privatizarea face numai bine ? :-))

calatorul spunea...

@DUTA-trauma asta s-a transformat intr-o dulce amintire, nu-i asa ?
@multumesc,Miki;
@Ilan-de casata imi amintesc si eu iar pepenele galben se face in solul balan dobrogean, ca nicaieri in alta parte.Gropile acestea se pot forma datorita eroziunii regresive sau turbioanelor de apa ce formeaza asa numitele marmitesau chiar alunecari de teren.Cu respect.Vio.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...