PLECATDEACASASCRIU DESPRE CEEA CE VĂD!

ȘI...NU UITA SĂ DAI LIKE!

101 FRUMUSEȚI ASCUNSE ALE ROMÂNIEI!

marți, 4 mai 2010

Bezid- satul scufundat de comunişti, un obiectiv turistic trist

acoperişul turlei a căzut în 2006!biserica evanghelică!


Calc cu grijă prin bălăriile ce invadează malurile pline cu răchită, ocolesc micile bălţi rămase de la ultima ploaie, sar peste sutele de peturi si de resturi aduse de ape la coada lacului şi printre ramuri zăresc o turlă de biserică, ce învinge timpul şi apa de mai bine de 20 de ani.

o casă!

Este biserica catolică din fostul sat Bezid, satul ungurilor harnici, pălărieri din tată în fiu şi cultivatori de trandafiri de stepă.
scările care nu mai duc nicăieri!

Refuzul bătrânilor satului de a pleca dupa construirea în anii 1975-1977 si mai apoi în 1988-1989, a dat naştere unor tragedii. Drama oamenilor de aici nu poate fi descrisă decât de pozele făcute peste ani de turiştii amatori de istorie şi nu de peşte sau grătare.

Pe pârâul Cuşmed si pe Niraj aveau loc numeroase inundaţii ce ameninţau oraşul Târnăveni si Sângeorgiu de Pădure(din care face parte sătucul Bezidu Nou), aşa ca autorităţile comuniste iau decizia să realizeze un baraj de pamânt si să instaleze o mică hidrocentrală sub el.
Microdepresiunea în care se afla acest sat înfloritor trebuia inundată iar oamenii strămutaţi la bloc, în Sângeorgiu. În 1989 apa cea mare a venit repede şi a umplut satul şi uliţele, a dărâmat casele din chirpici şi a inundat bisericile catolică şi evanghelică.
ruinele celor două biserici!

Când văd azi pozele, am un gol în stomac si sentimentul că vieţi nevinovate de bătrâni au fost jertfite pe un altar improvizat, bântuit de figuri demonice care se termina numai în ,,escu".


Un obiectiv turistic trist de care România aceea nostalgică ar trebui să se ruşineze, iar ruşinea ar trebui spălată măcar cu o placă comemorativă. Doar localnicii si maghiarii din Ungaria mai vin si ţin o slujbă în( când apa scade) sau lângă biserica scufundată, amintindu-şi de drama întâmplată aici.

P.S. Nici un ghid turistic din România nu menţionează existenţa lacului, darămite povestea tristă a construirii lui.


4 comentarii:

Ruxandra spunea...

Este un peisaj trist...
P.S : excursia va vii o amintire pe care nu o vom uita !!
Multumin dimn' diriginte!

Viorel Iraşcu spunea...

Da, Ruxandra excursia a avut de toate, asa ca amintirile nu ne vor da pace o buna perioada. Te pup. Dirigu'

Alina spunea...

pare superb

Mad. Nana spunea...

Am aflat dintr-o revista de acest sat si de inca doua aflate in aceeasi situatie din cauza comunistilor, toate aflate pe teritoriul frumoasei noastre tari. Acum ma pregatesc pentru examenul din anul 2 de facultate (regie de film si T.V.). Avem de facut un documentar, iar al meu va fi despre aceste orase .Am gasit aceasta poveste a dvs. cautand informatii suplimentare pentru proiectul meu. Foarte frumoase pozele, abea astept sa ajung acolo. Pace!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...