PLECATDEACASASCRIU DESPRE CEEA CE VĂD!

ȘI...NU UITA SĂ DAI LIKE!

101 FRUMUSEȚI ASCUNSE ALE ROMÂNIEI!

miercuri, 1 septembrie 2010

Zada argintie sau mutaţia genetică a lariceluiPuţină lume ştie despre zadă sau larice sau ceea ce în limbajul muntenilor de sub Cehlău se cheamă ,,CRINI"(cine stie despre brânele reliefului structural din Olimpul Carpaţilor, stie despre ,,poliţele cu crini").

Dar şi mai puţină lume ştie despre zada argintie care, ca si bradul argintiu, reprezintă o mutaţie genetica rară, cam cum ar fi albinoşii în lumea negroido-ecuatorială.

Am fotografiat acest exemplar(unicul văzut de mine în ţară-dar ce însemn eu-ha) undeva în curtea interioara a hotelului de la mare, din Venus, unde trag de vreo doi ani.

Interesant este la acest arbore, că are un mod special de a se adapta la temperaturile scăzute din zona montană( nu este cazul aici pentru ca a devenit un arbore ornamental) şi anume acela ca îi cad acele/frunzuliţele iarna, pentru ca în timpul primăverii să creasca smocuri, smocuri dulci si micuţe, ca si conurile lor, căci sunt conifere ca si bradul, molidul, pinul, zâmbrul sau tisa.

2 comentarii:

Anda spunea...

Interesant, chiar nu stiam amanunte despre zada argintie. La Raluca am stat si noi anul trecut, am admirat gradina interioara fara sa studiez prea mult speciile si fara sa sesizez raritatile ;). Multumesc de precizari, data viitoare voi privi mai atent in jurul meu :)

Viorel Iraşcu spunea...

Da, Anda trebuie sa fim mai atenti.Acolo mai erau si un Gincko si o albizia.Despre ele, mai tirziu.Cu respect.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...