sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Groapa Ruginoasă- rana roşie din inima Munților Apuseni




Undeva, la câţiva kilometri de Arieşeni, chiar la intrarea pe serpentinele din Pasul Vârtop (1160 de metri, care leagă staţiunea Arieşeni de oraşul Nucet din județul Bihor) un indicator de pe dreapta drumului te îndeamnă să vizitezi Groapa Ruginoasă. Doar 800 de metri  de traseu şi 20 de minute de mers alert, te despart pe tine, turist în de ocazie în sandale și maieu, de un fenomen natural interesant şi impresionant.


De ce spun ,,în sandale", pentru că puţine drumuri de munte mi-au prilejuit atâta amărăciune ca acesta, plin de gunoaie menajere, peturi şi pungi de seminţe!
Cum naiba- mă scuzaţi- poţi să urci pe munte, chiar şi pe un traseu accesibil şi, în susur de izvor,  să ,,stuchi" sămânţă, ca berbecuțul la meci.
Asta nu îmi pot explica şi basta!
,,Vina" acestei spectaculoase gropi sau cavităţi naturale, este că se află foarte aproape de drumul cu terorişti de weekend, încălţaţi în sandale, cu maieuri colorate şi poşete duse pe braţ care îşi trec în cont încă o ispravă din seria: ,, Dacă România este o groapă de gunoi, hai să contribuim şi noi".
Halal turism, halal drumeţie!



Ce este Groapa Ruginoasă?

În inima Munţilor Bihorului, relativ aproape de vârful Bihor-Curcubăta de 1849 de metri şi de vârful Piatra Grăitoare, în calcarele şi cuarţitele ce alcătuiesc pătura superficială de roci, apele de şiroire adică din precipitaţii, au erodat o suprafaţă din ce în ce mai mare de teren abrupt, lipsit de vegetaţie, creând ceea ce se numeşte în limbaj geomorfologic RAVENE.
Acestea sunt şanţuri de adâncime medie, care se activează şi se adâncesc după fiecare ploaie, fiind urmate în evoluţie, de râpe adânci numite ogaşe.
Culoarea roşiatică provine de la prezenţa în componenţa rocilor a oxizilor de fier, care odată dizolvaţi au dat nuanţa aceasta ruginie ce se întinde pe un diametru de 600 de metri, în timp ce adâncimea râpei depăşeşte 100 de metri.
Peisajul selenar realizeză un contrast izbitor cu imaşul verde care te însoţeşte până aici, pe micul platou,  care se rupe dintr-odată precum şi cu întinderea de pădure de conifere ce abundă pe marginile zgâriate de natură, ale acestei gropi.
Perspectiva este dublată de imaginea de fundal în care se văd înălţimile Munţilor Bihorului, golaşe la partea superioară cu jnepeni şi păşuni întinse.



Un alt aspect interesant este că prin această cavitate naturală uriaşă a coborât şi celebrul Bear Grylls de la Ultimate Survival, atunci când a fost în România, element ce a dat idei şi altor aventurieri, care încearcă să-şi măsoare forţele de semialpinişti cu versanţii roşiatici ai cavităţii. Găsiţi filmuleţul cu Groapa Ruginoasă-aici

5 comentarii:

Traveling Hawk spunea...

Cunosc Groapa Ruginoasa, am fost acolo de cateva ori. Ai dreptate, sunt mereu acolo tot felul de pseudo-turisti, in tinuta de oras, care lasa mizerii in urma lor.

Multumesc pentru filmuletul cu Grylls. Nu stiam ca a fost acolo.

Oare exista pe undeva un drum de acces pe fundul Gropii? M-am intrebat mereu asta. Stii ceva?

Viorel Iraşcu spunea...

Sincer, nu stiu, dar iti spun ce aud la Grylls tot timpul:,,Urmeaza valea acesta(in acest caz Valea Seaca-cum altfel!)si sigur vei ajunge la un riu mai mare si de acolo la civilzatie"
Stiu ca pare o gluma dar nu e, si daca ar fi dupa mine asa as face.

Anonim spunea...

Sunteti cel mai tare profesor din toti profii!!! :) :)

Lua :) a 7-a A :D

Anonim spunea...

Nu am mai deschis de mult blogul dumneavoastră, dar acum ca am făcut-o mi-a placut in mod deosebit postarea aceasta întrucât mi-e foarte dragă locația, m-a amuzat stilul in care i-ați descris pe acei turiști dezorientați cu care, din păcate, m-am întalnit și eu vara aceasta aici. Nu în ultimul rând, mi-a fost stârnit dorul fața de orele de geografie cu dumneavoastră, față de acele discuții libere pe care obișnuiați să le purtați cu noi adesea și în care mi-aș fi dorit să ma implic poate puțin mai mult. Vă apreciez pentru tot ceea ce faceți și vă voi urmări in coninuare(mai ales postările legate de Munții Apuseni). Eva Coșa, fostul 8B

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc, draga mea Eva!Te pup si iti urez succes!

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...