vineri, 26 noiembrie 2010

Mânăstirea Lupşa- veche vatră ortodoxă transilvană



Acest aşezamânt ortodox de pe valea Arieşului este, se pare, cea mai veche mânăstire ortodoxă din lemn din zona Transilvaniei, fiind atestat documentar din secolul al XV-lea, mai precis din 1429.


Zona satului Lupşa (atestat în 1366), situat la aproximativ 50 de kilometri de Turda, a aparţinut în vechime marii și puternicei familii de cneji Cândea, care a dominat aceasta parte Ţării Moţilor, până dincolo de secolul al XVI lea.



Bisericuţa este din lemn, cu naos dreptunghiular şi cu un pronaos mic cu pridvor, are şi câteva elemente renascentiste în arhitectură, cum sunt casetele de pe tavanul absidei şi naosului, rezultat al desfiinţării bolţii. O clopotniţă anunţa timpul rugăciunii, încă din secolul al XVII lea, în timp ce împrejmuirea din piatră şi clădirile noi sunt o prezenţă recentă.

biserica nouă

După zbuciumul generat de trecerea bisericii în parohia greco-catolică, apoi de marginalizarea ei în perioada comunistă, mânăstirea începe să-şi recapete statutul de altădată, odată cu redeschiderea oficială din 1991. Are hramul Sfintei Cruci -14 septembrie- şi detine şi o particică din lemnul Sfintei Cruci dăruită în 2001 de Igumenul Efrem Vatopedinul de la Sfântul Munte, care se găseşte în noua biserică.



Din păcate, deşi este de apreciat spiritul întreprinzător al stareţilor, nu pot să nu constat că acest monument este înghesuit şi sufocat de noile construcţii bisericeşti, stăreția şi noua biserică, ca peste tot în România ultimilor ani.
Se pare că spiritul acela umil şi de bună vecinătate cu natura şi cu Dumnezeu este siluit azi de orgoliile ,,preasfinţilor" care nu-şi doresc decât: ,,Mai mult şi mai mare"




F
ără legătură cu ,,mai mare,,!!! şi cu revolta mea.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Please forgive me and let me delete or move the item to the appropriate category posted better if we did not, I beg a thousand excuses ...

Traveling Hawk spunea...

Ai dreptate Viorel, biserica veche, ca si cele din Arieseni sau Garda, este lasata in numbra de "cea noua". Dar sa stii ca nu doar "sfintiile lor", ci si oamenii gasesc ca cele noi sunt mai frumoase. Nu avem un cult pentru traditie, nu-l sadeste nimeni in noi sau sunt mult prea putini cei care fac asta. Cu atat mai laudabila initiativa ta de a scoate in evidenta asemenea monumente vechi.

Viorel Iraşcu spunea...

Sunt de acord cu tine, scara vaolrilor rasturnata si credinta oarba i-au facut pe multi sa aprecieze toate kitch-urile astea arhitecturalo-religioase.

Anonim spunea...

There are some very great sources here and thank you for being so kind to post them here. So we can read them and give our opinion on subject .

Amelia & Mihai-Stefan CHIRCA spunea...

Frumoase locuri! Bine ca le-am vazut macar in fotografii. Biserica noua apare doar cu o fotogafie de interior? Pe curand!

Viorel Iraşcu spunea...

Da, biserica noua apare doar cu o poza.Nu sunt adeptul fotografierii unui loc din mai multe unghiuri, daca subiectul nu merita.
Cu respect.

oana spunea...

Ce diferenta intre biserica veche si cea noua. Acest contrast cred ca reflecta perceptia oamenilor asupra ce ar trebui sa fie un locas de sfant.

Viorel Iraşcu spunea...

Ai dreptate, Oana!Asta a fost si ideea.

Danea spunea...

De multe ori revolta, intuneca ochiul mintii si nu mai poti vedea realitatea asa cum este ea. Fotografia de proasta calitate din interiorul bisericii vechi, iti ,, indreptateste'' revolta. Poti sa mai reflectezi la acest aspect.

Viorel Iraşcu spunea...

@Danea-poate fotografia din interior este de proasta calitate, nu am pretentii de fotograf, dar nu inteleg ideea comentariului.Cred ca trebuia sa fi mai explicit(a).

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...