luni, 5 martie 2012

Obiective turistice inedite din România

O enumerare a câtorva inedite obiective turistice din țara noastră poate fi de folos, atunci când vă propuneți să vizitați o anumită regiune turistică. Această postare face parte din categoria ,,Minunile României" începută cu Minunile Tehnice ale României și  Minunile Naturale ale României.




1. Încuietoarea ușii sacristiei de la biserica fortificată din Biertan, obiectiv aflat în patrimoniul mondial UNESCO. Sunt 13 încuietori acționate simultan. Încuietoarea este construită în 1515 și este unică în România. Tot acolo se află și o cameră a soților, cu rol de împăcare, excelent exemplu de implicare a comunității. Mai multe în altă postare- AICI

2. Castelul regelui Alexandru al  Serbiei de la Bocsig, ridicat în 1860 și construit în stil renascentist târziu. 

3. Drumul roman de la Bocșa  până la Biniș, păstrat pe o lungime de 5 kilometri( secolele II-III). 
4. Rezervația de zimbri Pădurea Neagră de la Bucșani din județul Dâmbovița, cea mai mare din țară, cu peste 40 de exemplare.

5. Schitul rupestru Corbii de Piatră, din satul Jgheaburi, comuna Corbi, județul Arges, cu cea mai veche pictură din Țara Românească.( sursa foto:corbiidepiatra.ro)


6. Cheile Bistriței de lângă Costești, foarte înguste și cu cruci sculptate în pereții stâncilor.

7. Cel mai vechi clopot din Țara Românească( 1385) de la mânăstirea Cotmeana, județul Argeș.

8. Ruinele castrului roman din secolele II-III, singurul care mai păstrează zidurile și întăriturile. Localitatea Surducu Mic, comuna Forotic, județul Caraș -Severin.

9. Plantația de bambus din localitatea Gurasada, județul Hunedoara.

10. Cea mai veche biserică de lemn din lume- Biserica Nașterea Maicii Domnului-Deal, construită în 1364 cu refacere ulterioară în secolul al XVIII lea. În apropiere, Biserica Nașterea Maicii Domnului-Vale, care este monument UNESCO.

11. Peștera cu picturi rupestre din paleolitic, cu desenul Calul de la Cuciulat, descoperit în peștera Cuciulat.

12. Rezervația naturală Focul Viu, din satul Terca, comuna Lopătari, județul Buzău, cu flăcări de jumătate de metru generate de gazul care vine printre stratele pământului.

13. Mina de petrol de la Sărata Monteoru, comuna Merei, județul Buzău.( sursa foto: dinbuzau.ro)


14. Primul parc dendrologic din țară, declarat în 1892, cu rezervație de stejar roșu, în comuna Mihăești, judetul Argeș.

15. Cel mai vechi teatru din țară care funcționează la Oravița. Numit azi Mihai Eminescu,este un  monument în stil baroc-vienez, ridicat între anii 1815-1817, cu un muzeu de istorie a teatrului. Tot în oraș, un inedit muzeul al farmaciei.

16. Cele două izbucuri( izvoare carstice) din comuna Poșaga, județul Alba, unul cu apa caldă numit Feredeul și altul cu apă rece numit Bujorelul.

17. Obiceiul ciudat al localnicilor din comuna Râciu, județul Mureș, de a înconjura biserica de trei ori înainte de a intra în biserică la slujbă.

18. Parcul dendrologic din satul Bazoș, comuna Recaș, județul Timiș, cu un aranjament unic în țară după culorile plantelor și copacilor( pe criterii de varietate, contrast, sau armonie).

19. Colecția de săgeți otrăvitoare din casa Zapolya( secolul al XV lea), transformată azi în muzeu de istorie și etnografie.


20. Turnul înclinat al bisericii evanghelice din satul Ruși, comuna Slimnic, județul Sibiu, cu înclinare puternică din cauza unei alunecări de teren.








21. Biserica Coconilor sau a Beizadelelor de la Suceava cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, ctitorie a lui Vasile Lupu din 1642.

22. Stațiunea Poiana Mărului-Muntele Mic, din comuna Zăvoi, județul Caraș-Severin, unde se află cel mai lung telescaun din țară în lungime de 3,5 kilometri.

23. Rezervația botanică cu bujori de stepă de lângă Zau de Câmpie, județul Mureș, unică în Transilvania.

24. Cimitirul de la Sulina unde sunt morminte ale credincioșilor diferitelor confesiuni. Cunoscut în perioada interbelică ca un porto-franco cosmopolit, aici își află odihna vesnică oameni de următoarele confesiuni: ortodoxă, ortodoxă de stil vechi, ortodoxă de rit vechi, romano-catolică, greco-catolică, protestantă, musulmani, ortodoxă- armeană, iudaică/mozaică, etc.

25. Ruinele unei așezări monahale, cu picturi rupestre din satul Șinca Veche, comuna Șinca, județul Brașov. Promovată ca obiectiv turistic pe o pagina de fb- AICI.

26. Mânăstirea Răducanu, de la Târgu Ocna, cu biserica fortificată Buna Vestire, cu pisania în limba franceză- singura din țară.

    8 comentarii:

    Anonim spunea...

    Tare.

    Mira spunea...

    Interesanta si utila lista, mi-am notat cateva locuri pe care de multa vreme am tot vrut sa le vad... Poate anul acesta. Tu cate ai vazut din toata lista?

    Viorel Iraşcu spunea...

    @Mira- doar doua. Celelalte sunt si pentru mine , viitoare destinatii.

    gabi spunea...

    deci nu cred ce tari sunt locurile astea. ce strainezia ne trebuie cand avem o tara absolut superba

    Violeta spunea...

    Interesanta lista ta. Eu n-am vazut aproape nimic din toate acestea. Despre unele nici macar nu auzisem. Intr-adevar, avem o tara superba, pacat ca e greu accesibila pe ici pe colo si nu prea prietenoasa cu turismul.

    Viorel Iraşcu spunea...

    @Violeta- trebuie vazuta lista cu cele 101 FRUMUSETI ASCUNSE ALE ROMANIEI.

    Iulia spunea...

    Am vazut doar cateva dintre ele, insa vreau sa ajung pe la toate. Avem o tara frumoasa si vreau sa o vad pe toata :)

    Andreea B spunea...

    inedite indeeed :)... pe cele din zona Buzaului le-am vazut si eu, de restul abia acum am auzit

    Re-Descoperă România Episodul 6.Defileul Latoriței. Fără cuvinte, în multe cuvinte

      101 locuri românești / plecatdeacasa.net Defileul Latoriței. Fără cuvinte, în multe cuvinte Sat Ciunget, Comuna Mălaia, Județul Vâlcea, Mu...