marți, 5 iunie 2012

ARCA prezintă racheta românească Haas 2C

 Flori( Florentina Cojocaru) ne bucura ochiul si mintea inca o data. Cititi despre racheta aceasta!
Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) este o organizatie non-guvernamentala, care doreste sa castige competitia de 30 milioane  $, Google Lunar X Prize si sa lanseze in cosmos prima racheta romaneasca, capabila sa transporte un cosmonaut.

ARCA  a  prezentat in perioada 1-3 iunie 2012, in Piata Victoriei din Bucuresti, racheta orbitala Haas 2C, o varianta mai mare cu 30% a celei transportate de avionul supersonic IAR-111.

Haas 2C va fi lansata de la sol in primavara anului 2013, in cadrul Misiunii 7 si va avea drept obiectiv testarea la zbor a motorului Executor si atingerea orbitei, devenind primul satelit realizat integral in Romania in greutate de peste o jumatate de tona.
Misiunea 7 va constitui si o repetitie finala pentru lansarea catre Luna a sondei European Lunar Explorer, din cadrul competitiei americane de 30 milioane $ Google Lunar X Prize. 
In cadrul misiunii 7, racheta Haas 2C va fi lansata intr-o singura treapta,  fiind prima oara cand se incearca lansarea unui satelit cu o racheta intr-o singura treapta. 
Acest lucru este posibil datorita tehnologiei de constructie a rezervoarelor rachetei,din materiale compozite,care sunt extrem de usoare.

Caracteristicile tehnice ale rachetei:
lungime :18 m
greutate goala : 510 kg
greutate maxima la start : 16 tone
combustibil :oxigen lichid+ kerosen
consum :85 kg/secunda
tractiunea maxima a motorului: 23 tone

Aceste date le-am luat de pe site-ul ARCA:www.arcaspace.com

Eu am vazut racheta duminica dimineata dupa ce vazusem mai multe stiri si afland ca este ultima zi.Am mers in Piata Victoriei si m-am lamurit.Nu era asa mare cum imi imaginasem eu dar este un inceput bun.Racheta era sustinuta de un cadru metalic si de o macara albastra(macaraua era vizibila de la cateva strazi)....erau putini "vizitatori" , dar probabil urmau sa mai vina...toti se opreau sa vada ce este,faceau poze iar apoi plecau in drumul lor.
  Nu am aflat multe lucruri de acolo, doar ce scria si pe site - era  un jandarm care o ingrijea si nu lasa pe nimeni sa treaca de marcaj.


Sper sa le reuseasca si sa castige competitia!

Florentina Cojocaru. Profil FB


 Și nu uita să dai LIKE!

Niciun comentariu:

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...