miercuri, 6 iunie 2012

4 IDEI DE CIRCUITE ROMÂNEȘTI PENTRU VARA ASTA

Pentru perioada concediilor, mulți iau în calcul posibilitatea de a realiza un circuit prin țară. M-am gândit să ofer câteva asemenea idei de  circuite, cu zonele vizitate de mine, cu linkuri pentru articole și locații de cazare. În acest fel, dau o mână de ajutor celor care aleg ROMÂNIA.

IATĂ IDEILE DE CIRCUIT:

CIRCUIT ROMÂNESC 1:  SALINA TURDA- CÂMPENI- ALBAC-  CASCADA BOHODEI- SCĂRIȘOARA- CASCADA PIȘOAIA

Un circuit derulat într-un tărâm fantastic ce include și legendara Țară a Moților. Începeți la Turda la cea mai bine amenajată salină din România, la standarde extraeuropene. Urmează valea Arieșului unde puteți să vă opriti la Mânăstirea Lupșa, ctitoria cnezilor Cânde, după care ajungeți la Albac unde puteți să vă cazați la pensiunea doamnei (Tanti) Silvia.
De aici mergeți în Gârda de Sus și luați microbuzele electrice care vă vor duce la Scărișoara, cu dotări și lumini de ultimă oră. Căutați apoi drumul spre vestita peșteră a Urșilor, dar la Pietroasa faceți stânga și mergeți pe valea Aleului, unde urcați pe un traseu dificil la cea mai înaltă cascadă din Apuseni- Săritoarea Bohodeiului. Spre Muntele Găina, intrați în comuna Vidra, unde veți găsi Cascada Pișoaia și Dealul cu melci. O opțiune poate fi și casa memorială a lui Avram Iancu, din aceeași comună.


Vizualizaţi Circuit Apuseni pe o hartă mai mare


CIRCUIT ROMÂNESC 2: VALEA OLTULUI- TRANSALPINA- VIDRA- VOINEASA- CASCADA LOTRIȘOR

Valea Oltului este plină de obiective turistice, recomandarea mea este să vă opriți la Mânăstirea Cornetu  singura mânăstire pe sub care trece trenul și  la singura cascadă antropică din țară - cascada Lotrișor.  Apoi continuați pe la Călimănești-Căciulata și Mânăstirea Cozia. Puteți prinde și cele două peșteri celebre: Muierii și Polovragi.
În Subcarpații Vâlcii, vizitati Horezu, Mânăstirea Dintr-un Lemn și trovanții de la Costești, iar la Novaci intrați pe cel mai spectaculos drum de munte din România-TRANSALPINA.
Altitudinea maximă la care urcă este de 2145 metri, după care la Obârșia Lotrului urmați drumul pe valea râului până la cel mai mare lac de acumulare din zonă- Vidra. Vă recomand cazare la pensiunea Doi Brazi din Voineasa( aparține de Hidroconstrucția și nu are pagină web), de unde puteți ataca spectaculosul Defileu al Latoritei. Aici întâlniți peisaje sălbatice și două lacuri de acumulare superbe, Galbenu și Petrimanu.


CIRCUIT ROMÂNESC 3 :   BRASOV- BRAN- CURTEA DE ARGEȘ- TRANSFĂGĂRĂȘAN- CÂRȚA

Acest circuit este mai comun, dar plin de obiective turistice. După Brașov, întrați în Culoarul Bran-Rucăr, despre care nu voi vorbi, pentru că este destinația preferată a celor ce cred ca au ajuns la munte, dacă pensiunea are 10 mp de  iarba și un grătar(!?).
La iesirea din culoar și după ce admirati măreția Pietrei Craiului, urmați drumul Câmpulung- Curtea de Argeș, la Nămăiești vă opriți să vizitați mânăstirea crescută din stâncă- Nămăiești, și pentru doritori casa memorială George Topârceanu, sau mausoleul de la Mateiaș. Mânăstirea Curtea de Argeș nu are nevoie de nicio prezentare.
Urcati pe Transfăgărășan, mândria noastră naționala, în cheile Argeșului urcați cele peste 1000 de trepte spre Cetatea Poienari, iar în zona îngustă a munților Ghițu-Frunți, barajul în dublu arc al Vidrarului.  La peste 2000 de metri într-o căldare glaciară se află cel mai cunoscut lac glaciar al țării Lacul Balea, admirați din drum cascada cu același nume, după care, pe serpentinele versantului nordic al Făgărașului, întâlniți comuna Cârțișoara unde se poate vizita casa memoriala a lui Badea Cârțan.
Când ați ajuns în drumul național Sibiu- Brașov, câutați Cârța și  vizitați impresionantele ruine ale celei mai vechi mânăstiri catolice din țară- Abația Cisterciană.
Cazarea se poate face într-una din comunele înșirate după Curtea de Argeș sau cu cortul în jurul lacului Vidraru.Vizualizaţi Transfagarasan pe o hartă mai mare

CIRCUIT ROMÂNESC 4: HÂRȘOVA- DERVENT- PEȘTERA SF.ANDREI- CANARAUA FETII- OSTROV


Dobrogea de Sud este o regiune extraordinară, încinsă de soarele verii, dar pe care o traversăm mult prea găabiți către mare. La Hârșova se poate merge la vestitele canarale( minicanioane în calcare) sau la antica cetate Carsium. La Ostrov unde se trece cu bacul catre Chiciu- Călărași, luați o barcă și vizitați Cetatea Păcuiul lui Soare, antica Vicina ( secolul al IX lea). De aici treceți în drumul național către mânăstirea Dervent, cea cu două cruci binefăcătoare( numite și ,,de leac"), apoi spre Băneasa unde la fosta carieră de calcar intrați într-un tărâm sălbatic, unde veți admira misterioasele minicanioane de la Canaraua Fetii.
În Ion Corvin, faceți stânga spre Mânăstirea Peștera Sf. Andrei,  iar în continuare vă opriți la Adamclisi unde veghează mausoleul ridicat în amintirea luptei lui Traian cu dacii lui Decebal, cu sarmații și cu sciții. Drumul poate continua spre mare, spre moscheile din perioada medievală, care amintesc de stăpânirea otomană timp de 500 de ani.

 Și nu uita să dai LIKE!

6 comentarii:

Ramona Strinu spunea...

Le-am facut pe toate dar nu in totalitate. In legatura cu salina Turda e fff frumoasa,amenajata la standarde europene dar parca Salina Ocnele Mari are mai multe oportunitati de petrecere a timpului:)Ai fost Viorel la Salina Ocnele Mari din judetul Valcea?

Viorel Iraşcu spunea...

Nu, Ramona n-am ajuns. Am auzit insa despre modernizarea salinei. Poate anul acesta...

Ramona Strinu spunea...

Ti-o recomand!Si nu doar pentru ca sunt valceanca:)

Anonim spunea...

Ideea este reusita mai ales pentru cei care inca nu au facut acest gen de vacanta. Ne-am gandit sa-ti propunem pentru acest post sau chiar pentru un post separat sa vorbim cu exemple clare si detaliate despre cazarile din tara noastra. La atatia ani dupa revolutie, schimbarile in acest domeniu sunt minore si unele chiar jignitoare pentru turisti. Nu este posibil ca toti care au 4 pereti si un pat de inchiriat sa se numeasca pensiune si unii chiar au pretentia de hotel. Experienta capatata de-a lungul timpului si pe banii nostri credem 100% ca ar putea fi de folos altora. Daca unii dintre noi am fost pacaliti sau jigniti hai sa nu mai fie si altii, ca poate asa se schimba ceva. Daca proprietarii de pensiuni/hoteluri impun conditii noi ca turisti de ce nu ne impunem conditiile? Suntem extrem de dezamagiti si suparati pentru cum suntem tratati ca turisti chiar in tara noastra.
Pentru cei care inca nu au aflat exista http://consumatoreuropean.ro/.

Vacante frumoase si reusite!

Iulia si Franck

Viorel Iraşcu spunea...

Iulia&Frank- stiu ca voi ati facut ceva in sensul acesta , am si eu cateva postari in care amendez felul de a trata clientii al pensiunilor si hotelurilor. Multumesc de link. Cu respect.

Călătorul spunea...

Oare exista o salina mai interesanta decat Turda?! Trebuie verificat! O sa fie vai si amar de Ramona daca nu-i asa! Glumesc, evident!
Multumesc pentru prezentarea tentanta si foarte documentata!
Anul acesta am fost deja pe traseul Turda - Alba Iulia - Sibiu si ne dorim sa vedem macar Transalpina. Drumuri multe si frumoase!

Caracteristici ale pernelor cosmetice pentru somn

Cu toții am auzit că somnul este cel mai bun remediu pentru frumusețe. Din păcate, aceasta nu este întotdeauna adevărat, lucru care este ade...