duminică, 24 iunie 2012

Codrul secular Giumalău-Valea Putnei



Lângă mult mai celebrul  și mai cunoscutul Codru secular de la Slătioara, situat pe versantul estic al Rarăului, se află rezervația forestieră  Codrul secular Giumalău- Valea Putnei, din apropierea comunei Pojorâta (lângă Câmpulung Moldovenesc).

Accesul se poate face din satul Rusca și Cabana Zugreni, de pe Valea Bistritei, dar și din valea Moldovei din comuna Pojorâta, pe un drum proaspăt asfaltat pe Valea Putnei și pe care eu l-am numit Transrarăul.



Codrul sălbatic se întinde pe tot versantul nord-estic al masivului Giumalău( 1857 metri), fratele mai mare al Rarăului( ca și proximitate, pentru că geologic sunt foarte diferiti). Pădurea urcă până la 1700 de metri incluzând arborete pure de molid cu vârste ce depășesc 200 de ani, brad, pin, foioase dar si jenepenișurile și arbuștii de la marginea pădurii, către subalpin( se poate observa și în poză limita pădurii).

Un alt motiv pentru care a fost declarată rezervație forestieră în 1941, îl reprezintă areaul de protecție cinegetică de 211 hectare având ca obiectiv de protectie atât de rarul Cocoș de Munte.


Suprafata totală a rezervației este de 314 hectare, iar accesul se poate face pe traseele marcate spre vârful Giumalău, însă aventurarea în pădurea seculară este interzisă sau limitată de cantonierii silvici, și oricum nerecomandată.




Niciun comentariu:

Prietenii din Povești: Desene de Colorat cu Personaje Îndrăgite

Puncte Cheie ale Articolului Desenele de colorat cu personaje din povești stimulează dezvoltarea motrică fină, creativitatea și concentrarea...