duminică, 17 februarie 2013

12 ținuturi de poveste și obiectivele lor turistice.


1. Șaru Dornei- ținutul bujorului de munte
Comuna situată la poalele Călimanilor este o zonă de poveste, cu pășuni întinse, case risipite și peisaje vulcanice. Aici se întâmplă în fiecare an sărbătoarea bujorului de munte sau a rododendronului, în luna iunie, și despre care am scris AICI. În satul Gura Haitii( de la hait- acumulare de apă pentru bușteni) te întorci în perioada medievală vizitând moara de apă, ultima care funcționează în județul Suceava. Alte obiective: trasee către Pietrosul Călimanilor și cariera de sulf - adevărat dezastru ecologic, 12 Apostoli-o rezervație geologică unică. Locația pe hartă AICI.
 











2. Iacobeni- ținutul bisericilor evanghelice
Județul Sibiu abundă în obiective turistice care includ chiar biserici evanghelice fortificate, intrate în patrimoniul UNESCO( Valea Viilor) dar parcă niciuna nu are atâtea biserici evanghelice ca Iacobeniul. În centru de comună este o cetate țărănească cu biserică de incintă din sec. al XVI lea, în satul Movile o biserică și mai veche din sec. al XIII lea, în satul Netuș o alta din același secol, în satul Stejărișu o biserică evanghelică de secol XIV, iar în satul Noiștat o biserică luterană din secolul al XIX lea. Locația pe hartă - AICI.

3. Budești- ținutul bisericilor de lemn UNESCO
Județul Maramureș este recunoscut pentru bisericile de lemn construite cu tehnologie specifică și cu turle foarte înalte. Comuna Budești dispune de minunea inclusă în patrimoniul mondial, cu hramul Sf. Nicolae, construită în 1643. Picturile murale ale biserici de lemn, datează din secolul al XVIII lea, și tot aici se află o colecție de icoane pe lemn pictate pe ambele părți. Budeștiul este recunoscut pentru cultul avut pentru haiducul Pintea, a cărei cămasă de zale și coif sunt păstrate aici cu multă grijă. Țiuntul mai are și alte atracții: rezervația botanică Tăul Brebului, Lacul Morărenilor, portile maramureșene și Mănăstirea Sf. Împ. Constantin și Elena aflată pe crestele vulcanice ale Gutâiului.Locația pe hartă AICI.
4. Boșorod- ținutul cetăților dacice UNESCO
Deși rușinea națională de aici ne întristează și anume lipsa unui drum de acces normal către cetățile dacice, monumente UNESCO, zona tot rămâne atractivă.Vizitează cele două cetăți incluse în patrimoniul mondial, Sarmisegetusa Regia și Piatra Roșie din satul Luncani( jud. Hunedoara). Ele făceau parte din uriașul sistem defensiv imaginat de Decebal, pentru luptele cu romanii. În satul Cioclovina mergi la rezervația speologică Peștera Cioclovina Uscată și viziteaza în satul Alun, biserica placată cu marmură din 1938 cu picturi murale. Locația pe hartă AICI.
5. Padeș- ținutul peșterilor gorjene
Zona de nord a județului Gorj este foarte bogată în obiective turistice naturale dar și istorice.  La poalele munților Vâlcan, explorează Peștera Cloșani, un monument al naturii, considerată cea mai frumoasă din această parte a țării. Sau caută Peștera Cioaca cu brebenei sau Peștera Lazului din Cheile Motrului Sec. În centrul comunei găsești monumentul Revoluției de la 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, în satul Cloșani Casa lui Tudor iar în apropiere niște chei unice cu aspect de defileul, numite Cheile Corcoaiei. Clima mai blândă de aici a favorizat creșterea unui arbust submediteraneean în zona Gorganu. Este vorba de o rezervație de alun turcesc sub formaă de arboret. Bucură-te de casele de lemn și arhitectura rurală nord oltenească, de izvoarele cu ape minerale de la Călugăreni sau de serbările populare din luna iunie. Locația pe hartă AICI.
6. Săliște- ținutul muzeelor etnografice
O regiune din județul Sibiu extrem de bogată din punct de vedere etnografic. Mărginenii sunt foarte atenți cu tradițiile pastorale si obiceiurile lor anuale, din acest motiv în comună se găsesc trei asemenea muzee etnografice: la Săliște, în satul Galeș unde se află Muzeul etnografic și de artă populară, și în satul Sibiel unde se flă un muzeu etnografic de icoane pe sticlă. Poți adnmira portul popular al zonei, creatorii și meșterii populari din zonă sunt vestiți pentru: cojoace și pentru prelucrarea artistică a pieilor, pentru cregile și cusăturile populare sau pentru arta în lemn și cerdacele lor crestate. Oprește-te pentru tihna sufletului la schiturile din apropierea satelor, Sf. Opris Miclăuș-Foltea sau schitul Sibiel, admiră bisericile de secol XVII și urcă pe coclaurii Cândrelului la iezerele sale glaciare. Locația pe hartă AICI.
7. Sasca Montană- ținutul rezervațiilor naturale
În sudul-vestul județului Caraș- Severin, la poalele Munților Aninei, găsești o zonă cu puncte de plecare spre cele mai spectaculoase chei din țară, Cheile Nerei. Zona te va încânta cu versanții golași de calcar, cu peșterile din pereții abrupți( Peștera Dubova), cu cascadele Beușniței( declarate de curând cele mai frumoase din Europa) sau cu izbucul Ochiul Beiului. Caută în satul Slatina-Nera mănăstirea Sf. Cuv. Parascheva, unde se află un celebru laborator de plante medicinale. Ținutul se află într-o zonă cu climă blândă unde poți întâlni o grămadă de esențe submediteranene, ca iasomia, liliacul, mojdreanul sau cărpinița. Locația pe hartă AICI.

8. Târgușoru Vechi- ținutul cetăților domnești
Nu te-ai aștepta ca în sudul țării, în județul Prahova, să poți vizita un ținut încărcat de istorie, cu ruinele unei cetăți de la 1400, construită de Mircea cel Bătrân sau ruinele curții domnești ctitorite de Neagoe Basarab. În cetrul comunei vizitează Conacul Moruzzi, în incinta căruia se află un muzeu sătesc sau mănăstirile Turnu

și Sf. Pantelimon. Iar dacă chiar te pasionează istoria, mergi în pădurea Strejnicu la monumentul ridicat pe locul unde a fost asasinat Nicolae Iorga în 1940. Locația pe hartă AICI.

9. Poșaga- ținutul izbucurilor carstice
În inima Munților Apuseni, în județul Alba, mergi către cele două izvoare unice, numite izbucuri. Apa ce umple diaclazele pereților calcaroși, iese pe neașteptate la suprafață. Încearcă izbucul Feredeul  cu apă caldă chiar și iarna! și Bujorelul cu apă rece toată vara!În satul Poșaga de Jos vizitează mănăstirea Izvoru Poșaga din 1935 iar în satul Poșaga de Sus rezervația botanică cu rarități floristice, Șesul Craiului unde se află și Peștera Belioara.Locația pe hartă AICI.
10. Coronini- ținutul minunilor defileului
Defileul Dunării are  atracții turistice ascunse, cum sunt și cele din ținutul Coroniniului. Platoul carstic cu același nume abundă în forme desenate de apă, cum ar fi lapiezurile( șanțuri de șiroire), doline(adâncituri circulare) sau lacuri cum este Vârtacul lui Pitra. Zăbovește pe malul Dunării lângă Stânca Babacai și  ruinele cetății medievale Sf. Ladislau, cu piatra de temelie în secolul al XI lea, sau urcă către peștera Gaura Chindiei, unde s-au descoperit picturi rupestre unice în Europa.Locația pe hartă AICI.
11. Cața- ținutul cetăților țărănești
Județul Brașov este recunoscut pentru numeroasele cetăți medievale impozante, unele în patrimoniul mondial( Prejmer), dar sunt și comune mari unde aproape în fiecare sat component se află câte o cetate sătească. În Cața, se află o cetate de secol XIII,  cu biserică evanghelică în stil romanic, în satul Beia o biserică fortificată cu turnuri de apărare cu un altar valoros, iar în satul Drăușeni o altă cetate țărănească. Vizitează casele vechi din secolul al XIX lea sau muzeul de istorie și etnografie din satul Paloș.Locația pe hartă AICI.
12. Poiana Teiului- ținutul legendelor nemțene

Situat pe valea Bistriței, ținutul are în centru stânca Piatra Teiului, cu o faimoasă legendă care leagă Ceahlăul - muntele sfânt - de Scaraoțchi. Mergi în satul Petru Vodă și caută locul din mijlocul pădurii, unde Părintele Iustin a ridicat o minune de mănăstire pentru eroii căzuți pentru libertate în 1989. Treci viaductul monumental, aflat la coada lacului Izvorul Muntelui, și vizitează biserica de lemn Sf. Gheorghe din satul Galu sau bisericuța, tot de lemn, Trei Ierarhi, din satul Poiana Largului.  Locația pe hartă AICI.

Niciun comentariu:

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...