sâmbătă, 2 februarie 2013

Arborii personalităților istorice din România

Am încercat să identific arborii care sunt asociați cu marile nume din istoria noastră, fie că aceștia sunt sau nu  plantați de către ei. Evident că stejarul este cel mai întâlnit, cu varietatea sa Quercus petraea, adică gorunul. 
Iată mai jos ce a ieșit:

 sursa foto- infopensiuni.ro
1. Gorunul lui Horea, situat la Țebea, lângă orașul hunedorean Brad. Se află în curtea bisericii pe care moții au pictat-o în interior cu steagul României, pe timpul stăpânirii austro-ungare. De sub acest gorun, Horea i-a chemat la luptă pe moții din Apuseni, și tot aici este înmormântat și marele nostru erou Avram Iancu, în ceea ce locuitorii numesc ,,Panteonul Moților"


 sursa foto- albumdefamilie.ro
2. Teiul lui Eminescu, din grădina Copoului, este reperul cultural cel mai vizitat, din acest parc atât de cunoscut din Iași. Bătrân și scorburos, teiul rezistă poluării și insectelor și secolelor, în scurt timp însă se va usca, bretelele de metal care îl înconjoară sunt doar niște biete proptele. Timpul își va spune cuvântul.

3. Stejarul lui Tudor Vladimirescu, din comuna Măciuca,  județul Vâlcea, sub care se spune că în 1821, s-a odihnit Tudor împreună cu pandurii săi. El se află aproape de sat în puctul numit,, La țarină", și este declarat monument al naturii.


4. Gorunul lui Cuza, din comuna Vorona, județul Botoșani, situat într-o pădure frumoasă de foioase, aflată lângă mănăstirea Vorona. Sub acest arbore se spune ca medita domnitorul, la reformele pe care le avea de legiferat.

sursa foto-hoinariromani.ro
5. Stejarul din Borzești, al lui Ștefan cel Mare, atât de cunoscut de toți copii, din povestirea lui Eusebiu Camilar, nu mai există. Locul unde a vegetat sute de ani se știe însă. Se spune că a ars acum mulți ani.


6. Stejarul lui Ștefan, de la Cajvana, județul Suceava, este un arbore care are vârsta de 800 de ani, și sub care, legenda spune, că s-ar fi oprit marele domnitor in 1476. Tot legenda vorbește desptre denumirea satului, care ar venii de la ,,caș" și ,,vană", pentru că așa a fost întâmpinat Ștefan, de către locuitorii satului, cu un caș uriaș făcut într-o vană.


7. Bradul lui Tudor Vladimirescu, din curtea mănăstirii Samurcănești, județul Giurgiu, este arborele sub care se odihnea neobositul revoluționar. Există și azi, și este la fel de verde, măicuțele numindu-l simplu ,,bradul lui Tudor".

8. Stejarii Regelui Ferdinand, sădiți acum mai bine de 100 de ani la Timișoara, cu ocazia vizitei regelui numit ,,Întregitorul". Astăzi, arborii falnici se află în fața Edificiului Garnizoanei, din Piața Libertății.


 sursa foto- turistintransilvania.com

9. Stejarul lui Avram Iancu, de la Blaj, numit așa în cinstea marelui patriot român. Stejarul de 600 de ani, din centrul orașului, aduce aminte de marile adunări populare din timpul revoluției de la 1848, care au avut ca scenă principală de desfășurare, orașul de la confluența celor două Târnave.

10. Bradul lui Horea, din satul Poaian Horea, comuna Beliș, se află într-o pădure din apropiere numită Scorușeț. Este trecut ca obiectiv turistic din Munții Apuseni, iar numele lui este legat strict de locurile natale ale marelui revoluționar.

Niciun comentariu:

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...