marți, 5 februarie 2013

Palatul Victoria

by Sofia Flori

Palatul Victoria a fost construit dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu,  intre anii 1937 - 1944. Din cauza bombardamentului din 1944, a suferit multe avarii si a trebuit refacut, si abia in 1952 a fost  terminat  (fatada principala  si fatadele laterale au fost imbracate initial in marmura de Carrara, dar dupa bombardament au fost inlocuite cu placi de travertin).
Initial a fost proiectat pentru sediu Ministerului de Externe  si abia in 1994 a devenit sediul Guvernului Romaniei, iar in 2004 a fost inclus pe lista monumentelor istorice.

Pe 1 decembrie 2012 a avut loc ziua portilor deschise la Guvern, prima data s-a putut vizita in 2004.
Imediat ce am trecut de usa principala, la intrarea in cladirea a urmat un control amanuntit de catre mai multe persoane competente.
Pe holul de la parter, imediat in dreapta si in stanga se afla " Galeria primilor ministri ai Romaniei "  cu portretele acestora si cateva detalii despre fiecare dar si "Holul de primiri".

Din acest hol se urca "Scara de onoare " care face legatura cu "Holul de onoare " de la etajul 1.  Treptele si palierele scarii  sunt facute din marmura alba cu vine verzi.

Atat pe scara, cat si in cele 2 holuri de onoare( cel de la parter si urmatorul care se vizita) peretii sunt placati cu travertin de la Deva, in culoarea cea mai deschisa. (aceste informatii sunt luate de pe panourile informative din fiecare incapere).

Holul de onoare este cel de-al doilea hol de primiri dar si un spatiu de receptie. Peretii sunt placati tot cu travertin de la Deva, pardoseala este executata din marmura de Ruschita si altele, iar plafonul este decorat cu motive geometrice extra - plate.

Urmatoarea camera vizitata este "Galeria Oglinzilor ",care este formata din 36 de coloane din marmura. Intre coloane se aflau pe perete, oglinzi imense si banci/canapele.  Pardoseala este decorata cu placi de marmura de Alun si Botticino. Plafonul acestei galerii este decorat cu 15 calote sferice plate care servesc ca si surse de iluminat fiind prevazute cu lumina indirecta. La acest etaj toate  incaperile au inaltimea  de 7 m.

Galeria Oglinzilor comunica prin 3 usi cu urmatoarea pe lista: "Sala Transilvania". Aceasta sala are 71 metri lungime si 10 metri latime. Pardoseala este acoperita  cu  parchet din lemn de nuc, de stejar si de paltin, iar peretii sunt din marmura verde.
In " Sala Moldova " se desfasoara intalnirile bilaterale ale primului -ministru, dar si reuniuni de lucru. Peretii sunt placati cu marmura rosie de Verona.

"Sala Muntenia " sau "Sala Sedintelor de Guvern" este cea mai frumoasa si cea mai importanta.  Aici se tin sedintele de Guvern. Sala are 37 de metri lungime si 7 metri inaltime.
Lambriurile care acopera jumatate din pereti sunt din lemn de nuc semi lustruit. Pe restul din suprafata peretilor s-au montat stofe care imita bracarturile, in culorile indicate de Duiliu Marcu. 
Plafonul este facut din lemn de diferite esente si culori, cu efecte geometrice, iar pardoseala este din marmura verde de Isoria si marmura rosie de Verona.



Poate nu este un important obiectiv turistic, nici nu este in "top 10 " si chiar daca privit de afara nu este  "cea mai frumoasa cladire din Bucuresti" - este o institutie importanta a tarii noastre iar interiorul  te surprinde la fiecare pas.
Pentru ca am vizitat pentru prima data aceasta constructie, nu am cautat sa ii gasesc defecte si m-am bucurat de fiecare particica din acest loc, chiar daca mi-as fi dorit sa gasesc mai multe informatii. Abia astept urmatoarea data cand se va putea vizita.

Niciun comentariu:

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...