joi, 29 iulie 2021

Cum a aratat piata de rent a car in timpul perioadei de pandemie?

Inca nu putem sa spunem ca a trecut situatia pandemica. De asemeni, suntem constienti ca poate veni oricand un nou val, iar in acest context vor fi blocate toate elementele economice. Pandemia nu a afectat doar domeniul de rent a car. Pe piata, serviciile din activitatea economica care depindeau de interactiunea cu clientii au fost blocate. De asemeni, foarte multe domenii de activitate au fost sistate in totalitate in perioada de carantina. Serviciul de rent a car a avut si el senzational de mult de suferit. Companiile de rent a car au trebuit sa se adapteze la ceea ce oferea in acel moment piata...

Piata de inchirieri masini a avut senzational de mult de suferit din cauza pandemiei. Ca sa intelegeti mai bine, domeniul de rent a car depinde foarte mult de turism si de serviciul horeca. Daca aceste doua piete nu functioneaza, atunci serviciul de rent a car coboara la 15% din potential. O parte dintre clientii de rent a car sunt in interes de afaceri. Marea problema este ca o data cu venirea pandemiei, afacerile din intreaga lume au fost intrerupte sau inchise. 

Cum s-a comportat piata de rent a car in perioada de pandemie?

Pe piata de rent a car din localitatile orasele Bucuresti si Otopeni a fost un dezastru total. Aceste doua orase contribuie de regula cu 50% din totalul cifrei de afaceri a domeniului de inchirieri auto din Romania.

Piata de rent a car a fost fortata sa se adapteze la noile conditii

Domeniul de inchirieri auto a fost castrat instant o data cu implementarea carantinei. Dupa cum stiti si dumneavoastra, traficul aerian a fost blocat in totalitate. Restaurantele au fost inchise o perioada, ramand deschise doar cele care aveau in functiune o terasa. De asemeni, sistemul hotelier si turismul nu a mai existat in anul 2020 pe timpul carantinei.

Din cauza ca in aproximativ de un an nu a mai existat aproximativ nimic din serviciul de inchirieri auto, foarte multe companii au fost fortate sa se orienteze catre alte domenii de activitate. Au fost branduri foarte mari care isi doreau o noua sursa de venit.

Serviciul de inchirieri auto a avut o scadere incredibil de mare in anul 2020

Piata de rent a car a avut o scadere foarte mare. Se spune ca in anul 2020, domeniul de inchirieri masini de la nivel global a scazut sub 30% din ceea ce putea sa realizeze. Chiar si la nivelul tarii noastre situatia nu a stat mai presus. In orasele Bucuresti si Otopeni serviciile de inchirieri auto erau folosite la capacitate de sub 30%. Din cauza acestei scaderi uriase, firmele de rent a car nu mai aveau cu ce sa isi acopere cheltuielile. Dintr-o data o piata care era valorificata la nivel global la suma de 84 de miliarde de dolari, ajunsese sa valoreze mai putin de 30 de miliarde.

De ce s-au orientat companiile de inchirieri auto catre alte piete?

In anul 2020, profitul era inexistent pe piata de rent a car. Deci, in anul pandemiei nu putem sa vorbim deloc de profit in acest domeniu de activitate. Toate companiile de inchirieri auto s-au confruntat cu pierderi. Desigur, unele dintre aceste firme au avut pierderi catastrofele, incat au trebuit sa vanda mai bine de jumatate din flota. De asemeni, foarte multe agentii de rent a car au dat in faliment. 

Deoarece serviciul de inchirieri masini nu mai functiona sub nici o forma, trebuia ca aceste companii sa se orienteze catre alte domenii de activitate. Ceea ce avea agentiile de rent a car in plus, erau autovehiculele. Astfel, din acest punct si de la aceasta idee, firmele de inchirieri masini s-au orientat catre servicii oarecum inrudite. Cititi mai departe pentru a vedea, catre servicii s-au orientat companiile de inchirieri auto.

Companii mari de rent a car s-au orientat catre vanzari auto si leasing auto

Una dintre cele mai mari companii de inchirieri masini din localitatile Bucuresti si Otopeni este Sixt. Aceasta a decis sa intre pe piata de leasing operational pentru autovehiculele second-hand. Dispunea de o flota imensa, care era destinata serviciului de rent a car. Deoarece piata de inchirieri auto era blocata in totalitate, aceste autovehicule erau doar o cheltuiala in bugetul companiei Sixt. Au decis ca imediat dupa ce s-a prabusit piata de rent a car sa intre pe partea de leasing operational. Autovehiculele existau deja, asa ca nu trebuia decat sa promoveze serviciul si sa construiasca intreaga organigrama. 

Desi nu stim care sunt planurile acestei companii cu privire la viitorul serviciului de leasing, putem vedea ca isi promoveaza in continuare produsele ( chiar si in luna iunie a anului 2021 ).

O alta companie foarte mare in domeniul de rent a car este brand-ul Hertz. Din cauza faptului ca, serviciul de inchirieri auto era absolut inexistent, vanzarea de autovehicule rulate a venit ca o mana cereasca pentru aceasta companie. Dupa cum am spus si in randurile de mai sus, peste 70% din flotele de firmelor de inchirieri auto erau neocupate in anul 2020. Orientarea catre piata de vanzari auto second-hand a fost mai mult decat bine-venita pentru compania Hertz.

Una dintre cele mai mari companii de inchirieri auto din Romania s-a orientat catre doua obiecte de activitate total diferite

Pana acum ati vazut firme de rent a car, care s-au orientat catre servicii adiacente serviciului de inchirieri. De data aceasta va prezentam si firma Autonom. Acest brand a dezvoltat impreuna cu cei de la Emag compania Tazz. Fata de celelalte doua firme prezentate de noi anterior, firma Autonom si-a deschis orizontul si catre alte obiecte de activitate. Spre exemplu, serviciul Tazz este concurent lui Uber Eats. El se incadreaza pe piata de food delivery si nu are nici un fel de legatura cu domeniul de inchirieri auto. 

Acum ca ati vazut catre ce domenii de activitate s-au orientat companiile de rent a car pe timp de pandemie, vom trece mai departe...

Cum se comporta piata de rent a car in prezent?

Domeniul de inchirieri auto isi revine treptat. Ar trebui sa ne gandim ca tot ecosistemul a fost blocat in totalitate. Aproape pe intreg anul 2020 nu a existat serviciul de inchirieri masini. Totusi, de cand a inceput sa se deschida grantile si sa permita turismului sa existe, piata de rent a car a inceput sa se repuna pe picioare.

Nu va imaginati ca ajuns la capacitate de 100%! Nicidecum. Este putin trecut de resuscitari, dar se afla la reabilitare. In prezent, serviciul de rent a car se afla la 55% fata de anul 2019. Analistii de business presupun ca domeniul de inchirieri auto isi va reveni la 100% la sfarsitul anului 2022.

Suntem in luna Iulie a anului 2021 si se vede o revenire foarte mare, fata de anul 2020. Cu toate acestea, putem spune ca suntem foarte departe de ceea ce stim ca poate insemna aceasta piata. Noi v-am mai pus la dispozitie inca un articol. Pe acest link veti gasi aceleasi informatii, dar mult mai detaliate.

Acesta a fost articolul nostru. Ati vazut de aceasta data cum a aratat piata de rent a car in perioada pandemiei. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit!

Niciun comentariu:

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...